Ποιος Έλληνας εισαγωγέας ΙΧ βρέθηκε στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ;

bild1

Συνολικά στην 69η σύνοδο συμμετείχαν μόλις τρεις Έλληνες επιχειρηματίες.

Δυναμικό παρών στην 69η Σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ έδωσαν τρεις Έλληνες επιχειρηματίες, ένας εκ των οποίων προέρχεται από το χώρο του αυτοκινήτου. 

Το βασικό θέμα της φετινής συνάντησης ήταν η τεχνητή νοημοσύνη, το τραπεζικό σύστημα, η ενεργειακή μετάβαση, η βιομηχανική πολιτική και το εμπόριο. Επίσης άλλα ζητήματα υψηλής προτεραιότητας περιλαμβάνουν το γεωπολιτικό τοπίο της Ευρώπης, της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μαζί με το ΝΑΤΟ και την παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής.

Οι 130 συμμετέχοντες από 23 χώρες συγκεντρώθηκαν στο «Pestana Palace», ένα πεντάστερο ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στον περίφημο Πύργο Μπελέμ. Στη Σύνοδο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντίμτρο Κουλέμπα, η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν όπως και ηγετικά στελέχη από τον χώρο της οικονομίας, της επιστήμης και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά την ελληνική εκπροσώπηση, το παρών έδωσαν οι Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean-Autohellas), o Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν) και η Νίκη Γουλιμή (Nova Credit Inc.).

Ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas και πρόεδρος της Aegean. Η εταιρεία που ασχολείται με τον κλάδο του αυτοκινήτου είναι η Autohellas η οποία το 2022 κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να καταγράψει ιστορικό υψηλό τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, κατά το 2022 ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 765,6 εκατ. ευρώ από 641,6 εκατ. ευρώ το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 19,3%. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 120 εκατ. ευρώ έναντι 84,8 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 41,6%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του ομίλου για το ανήλθαν σε 82,5 εκατ. ευρώ από 52,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 57,4%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τομέας μισθώσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση 21,5% του κύκλου εργασιών το 2022, αγγίζοντας τα 250,8 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις από 206,4 εκατ. ευρώ το 2021. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπου η εξαιρετικά θετική πορεία της τουριστικής ζήτησης προς τη χώρα μας, η περαιτέρω αναβάθμιση σημείων του δικτύου, αλλά και τα ισχυρά μερίδια αγοράς της Autohellas έφεραν βελτίωση μεγεθών. Ιδιαίτερα τα τελευταία 2 έτη έχει πραγματοποιηθεί σημαντική επένδυση για τη διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση του στόλου βραχυχρόνιων ενοικιάσεων της εταιρείας με νέους τύπους αυτοκινήτων και σταδιακά σε περισσότερα plug-in και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η κερδοφορία του τομέα υποστηρίχθηκε σημαντικά και από τη διάθεση (μεταπώληση) των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου σε υψηλές τιμές, που ακολουθούν σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη και των τιμών των καινούργιων αυτοκινήτων. Συνολικά, οι μισθώσεις στην Ελλάδα, απασχολούν το 64% του ενεργητικού και παράγουν περίπου το 62% της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντική αύξηση 14,1% παρουσίασε και ο κύκλος εργασιών του τομέα εμπορίας αυτοκινήτων, κυρίως στο σκέλος της εισαγωγής/διανομής (Hyundai, KIA, SEAT) συνεισφέροντας συνολικά 422 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών του ομίλου άλλα και περίπου 25% στην λειτουργική κερδοφορία, απασχολώντας μόλις το 18% του ενεργητικού και με μηδενικό δανεισμό και στις 4 θυγατρικές του Ομίλου.

Το αθροιστικό μερίδιο του ομίλου σε ταξινομήσεις ιδιωτών, εξαιρουμένων δηλαδή πωλήσεων εταιρικών στόλων, ξεπερνά το 20%, ενώ στο σύνολο των ταξινομήσεων κινείται στο 15%. Στον κλάδο αυτό προστέθηκαν από τις αρχές Μαΐου 2023 και η δραστηριότητα της Fiat/Alfa Romeo/Jeep (FCA Greece) που εξαγοράστηκαν από τον όμιλο σε joint venture με την Samelet (Ισραήλ) μετά και την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (18/1/2023 υπ’ αριθ. 806/2023 Απόφαση ΕΑ).

Συνολικά, ο στόλος για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις έφτασε τα 53.700 αυτοκίνητα, με 11.700 συνολικές αγορές αυτοκίνητων και καθαρή επένδυση του ομίλου (αγορές νέων μείον πωλήσεις μεταχειρισμένων του στόλου) που ανέρχεται στα 146 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ