Η μυθική συλλογή ενός ανθρώπου έχει 400 αυτοκίνητα αξίας 45 εκατομμυρίων ευρώ

Studio 434 Collection

Το Studio 434 του Βρετανού Rodger Dudding έχει λάβει θρυλικές διαστάσεις, με 400 σπάνια διαμάντια της ιστορίας της αυτοκίνησης, 65 μοτοσικλέτες και οχήματα διασήμων όπως της Πριγκίπισσας Diana.

Όλα ξεκίνησαν με ένα Jensen FF το 1968. Το τετρακίνητο εκείνο grand tourer ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που αγόρασε ο Dudding, και το οποίο έμελλε να εγκαινιάσει την τεράστια συλλογή που θα ακολουθούσε τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά ο Βρετανός μεγιστάνας το έχει ακόμη στη συλλογή, δίπλα σε άλλα 400 κλασσικά αυτοκίνητα και 65 μοτοσικλέτες, των οποίων η αξία εκτιμάται στα 45,2 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το Morris Minor που αγόρασε ο πατέρας του Dudding το 1952 - τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της παραγωγής του θρυλικού βρετανικού citycar, η οποία έμελλε να συνεχιστεί μέχρι το 1972.

Ο πατέρας Dudding, βεβαίως, κινούνταν συνήθως με λιμουζίνα και σοφέρ, οπότε το Morris του «δεν έμεινε στη βροχή πάνω από τρεις φορές», σε μια χώρα που σπανίως δεν βρέχει. Ο Rodger Dudding πρόσεξε ιδιαιτέρως το εμβληματικό αυτό αυτοκινητάκι τις επόμενες δεκαετίες, προσθέτωντάς το στην πορεία στη συλλογή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που δεν συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι σήμερα είναι ότι τα παλιά χρόνια, όταν κατέθετες την παραγγελία για ένα αυτοκίνητο, έπρεπε να περιμένεις τέσσερα χρόνια για την παραλαβή του», εξήγησε ο Dudding. «Κι όταν το αποκτούσες, βάσει Νόμου ήσουν υποχρεωμένος να μην το πουλήσεις για άλλα τέσσερα χρόνια».

Μιλώντας για τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε τα αυτοκίνητα της συλλογής του, ο Βρετανός εξήγησε: «Δεν έχω κανένα άλλο κριτήριο πέραν του οικονομικού. Αν πάω σε μια δημοπρασία και δω κάτι εκθαμβωτικό, που μου αρέσει και μπορώ να το αγοράσω, το αγοράζω».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον τρόπο αυτό, δημιούργησε μια συλλογή που περιλαμβάνει υπεραιωνόβια αυτοκίνητα και αρκετά από τα πλέον εμβληματικά του 20ού αιώνα. Το αρχαιότερό του χρονολογείται πίσω στο 1904, και το πιο σύγχρονό του στο 2018 - μια Rolls-Royce Wraith που παρήγγειλε η χήρα του μουσικού George Martin, του περίφημου «πέμπτου Beatle».

Στην τεράστια συλλογή του Dudding περιλαμβάνονται και αρκετά αυτοκίνητα που άνηκαν σε διάσημους της Βρετανίας. Ένα από αυτά είναι το Audi που είχε στην κατοχή της η Πριγκίπισσα Diana της Ουαλίας, αλλά και η Aston Martin Lagonda του τελευταίου συντρόφου της Diana, Dodi Fayed - με τον οποίο οι δύο έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα του 1997.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δίπλα σε αυτά, μπορεί κανείς να συναντήσει αυτοκίνητα όπως μια Vulcan του 1911, 24 διαφορετικές Aston Martin Lagonda, μια Alfa Romeo Spider του 1989, ένα Renault Dauphine του 1962, ένα Trabant 601S ή ένα Volkswagen Beetle Delux του 1957.

Ο Dudding ισχυρίζεται ότι το Studio 434 είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή αυτοκινήτων στη Βρετανία - παρόλα αυτά, όμως, επιμένει να μην την εκθέτει στο ευρύ κοινό, καθώς δεν είναι επισκέψιμη παρά μόνο από τους συγγενείς και οικείους του Βρετανού μεγιστάνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αν αναρωτιέστε πού βρήκε τον πλούτο για να φτιάξει αυτή την τεράστια συλλογή, ο 85χρονος Dudding έχει στην κατοχή του 12.000 γκαράζ στη Βρετανία, και το 2015 συμπεριελήφθη στη λίστα των πλουσιότερων Βρετανών από τους «Sunday Times», με περιουσία μεγαλύτερη των 160 εκατομμυρίων λιρών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ