Η Mercedes S-Class γιορτάζει τα 50στα της γενέθλια

Mercedes S-Class maketa

H S-Class με κωδική ονομασία W116 παρουσιάστηκε το 1972 και μαζί της λανσαρίστηκε μια σειρά από τεχνολογίες που άλλαξαν την πορεία της αυτοκίνησης.

Η Mercedes-Benz S-Class περιγράφεται συχνά ως το καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο. Όχι άδικα θα πούμε εμείς, μιας και αρκετές καινοτομίες και συστήματα που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη ναυαρχίδα της Mercedes, τις βλέπουμε να μπαίνουν σιγά σιγά και σε πιο mainstream μοντέλα, αναβαθμίζοντας συνολικά την αυτοκίνηση.

Mercedes S-Class W116 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάρτε για παράδειγμα την πρώτη γενιά με την κωδική ονομασία W116. Το ντεμπούτο της πραγματοποιήθηκε το 1972 και μαζί της έφερε μια ατελείωτη λίστα έξυπνων λύσεων και συστημάτων άνεσης και ασφάλειας. Πολλά από αυτά τα συστήματα μπορεί να ακούγονται ξεπερασμένα τον 21ο αιώνα, αλλά η συγκεκριμένη S-Class για παράδειγμα ήταν από τα πρώτα αυτοκίνητα στον κόσμο που είχαν ABS και αερόσακο οδηγού.

Mercedes S-Class W116 3

Η Mercedes S-Class πρώτης γενιάς ήταν και το μοντέλο που τοποθέτησε το ρεζερβρουάρ καυσίμου πάνω από τον πίσω άξονα, με αποτέλεσμα αυτό το ευπαθές και σημαντικό μέρος να προστατεύεται από τις οπίσθιες συγκρούσεις. Επιπλέον, ήταν το πρώτο μοντέλο ευρείας παραγωγής που διέθετε στην γκάμα του υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα.

Mercedes S-Class W116 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Mercedes κατασκεύαζε την S-Class W116 από το 1972 έως το 1980 και ήταν διαθέσιμη με αρκετές εκδόσεις κινητήρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των εκδόσεων το καταλάμβαναν οι V8 των 3,5 λίτρων, 4,5 λίτρων ή 6,9 λίτρων, ενώ αργότερα με την πετρελαϊκή κρίση άρχισε να κερδίζει έδαφος και η μικρότερη έκδοση με τον εξακύλινδρο σε σειρά των 2,8 λίτρων.

Mercedes S-Class W116 6

Η επιβλητική και σύγχρονη για την εποχή εμφάνιση, η υψηλή απόδοση σε όλους τομείς και η μοναδική πολυτέλεια που προσέφερε στον οδηγό και τους επιβάτες, οδήγησαν περίπου 473.000 υποψήφιους πελάτες στις επίσημες αντιπροσωπείες για να βάλουν την υπογραφή τους στο δελτίο παραγγελίας.

Mercedes S-Class W116 7
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προερχόμενη από μια εποχή όπου η πολυτέλεια δεν μετρήθηκε σε ίντσες από οθόνες αφής ή άλλα gadget, αλλά από την άνεση, την απτή ποιότητα και την στιβαρότητα, η Mercedes S-Class W116 αποτελεί ένα μηχανολογικό θαύμα που βλέπουμε ακόμα και σήμερα στους δρόμους όλου του πλανήτη.

Mercedes S-Class W116 8

H ιστορία της Mercedes S-Class

Δείτε τη νέα Mercedes S-Class

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ