Μια McLaren F1 του κουτιού τινάζει τη μπάνκα με τιμή 20 εκατομμυρίων ευρώ

McLaren F1 auction

Έχοντας μόλις 380 χιλιόμετρα στο κοντέρ της, αυτή η McLaren F1 δίνει την ευκαιρία σε έναν βαθύπλουτο συλλέκτη να την αποκτήσει καινούρια - 30 χρόνια μετά την παραγωγή της.

Η McLaren F1 ήταν ένα από τα σύμβολα των supercars της δεκαετίας του 1990. Σχεδιασμένη από τον εμβληματικό Gordon Murray, τον εμπνευστή των κυρίαρχων μονοθεσίων της βρετανικής ομάδας στη Formula 1 τη δεκαετία του 1980-'90, ήταν από τα πρώτα αυτοκίνητα με τη μεγαλή καινοτομία της χρήσης ανθακονημάτων στο αμάξωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν ένα γνήσιο αυτοκίνητο οδηγικής απόλαυσης, καθώς ο θηριώδης V12 κινητήρας -προερχόμενος από τη BMW- των 6.1 λίτρων έστελνε 628 ίππους στους πίσω τροχούς, μέσω μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων!

Η ισχύς αυτή ήταν αδιανόητη για την εποχή εκείνη, και έκανε τη McLaren F1 το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής, με τελική ταχύτητα 386 km/h. Μάλιστα, η απόδοσή της ήταν τέτοια που η αγωνιστική της εκδοχή κέρδισε τον αγώνα των 24 Ωρών του LeMans το 1995.

Η McLaren κατασκευάσε 106 αντίτυπά της την περίοδο 1992-'98, αλλά μόνο τα 64 ήταν προδιαγραφών χρήσης στο δρόμο - τα υπόλοιπα ήταν πρωτότυπα, είτε αγωνιστικά. Ένα από τα 64 αυτά αντίτυπα, σήμερα, αυτό με τον αριθμό '029', έχει καλύψει μόλις 380 χιλιόμετρα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες,βρίσκεται σε άρτια κατάσταση και στο μέσον του Μαΐου θα δημοπρατηθεί από τον οίκο RM Sotheby's.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σημερινός του ιδιοκτήτης το αγόρασε το 2021 έναντι 20,4 εκατομμυρίων δολαρίων (18,95 εκατ. ευρώ) και έκτοτε το οδήγησε μόλις μία φορά, καλύπτοντας μόλις 17 χιλιόμετρα. Η τιμή εκκίνησής της στη δημοπρασία σίγουρα θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Shelby Myers, διευθυντής πωλήσεων της RM Sotheby's, είπε ότι «η αξία της McLaren F1 είναι συγκρίσιμη με την αξία αυτοκινήτων όπως η Ferrari 250 GTO και μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με διαχρονικά έργα τέχνης των διασημότερων μουσείων του κόσμου. Δεν είναι απλά ένα αυτοκίνητο, αλλά ένα αριστούργημα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ