«Φωτοβολίδα ευθείας βολής» το κινητό τηλέφωνο στο αυτοκίνητο

smartphone dashboard aytokinito kinito tilefono

Σε φονικό όπλο μπορεί να μετατραπεί το smartphone σε περίπτωση ατυχήματος, δεδομένου ότι μπορεί να ταξιδέψει με μεγάλες ταχύτητες στον αέρα και να καταφέρει θανατηφόρο τραύμα στους επιβάτες.

Ιδιαίτερα σοβαροί είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μιας και αποσπά την προσοχή του οδηγού από το δρόμο, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόκλησης ενός ατυχήματος.

Το προσωπικό μας smartphone μπορεί, όμως, να αποδειχθεί επικίνδυνο και υπό άλλες συνθήκες, ακόμα και όταν είναι ακουμπισμένο στο κάθισμα του συνοδηγού, ή ακόμα χειρότερα, πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας.

Αυτό διότι σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να εκτοξευθεί στο σώμα ενός επιβάτη με τέτοια δύναμη που να του επιφέρει θανατηφόρο τραύμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεγαλύτερη και εγκυρότερη γερμανική Ένωση Μηχανοκίνητων (ADAC), αναφέρει ότι ένα κινητό τηλέφωνο βάρους 300 γραμμαρίων αποτελεί ένα δυνητικό αντικείμενο βάρους 16,5 κιλών που ταξιδεύει στον αέρα με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα, σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης ή σε απότομο φρενάρισμα.

smartphone dashboard kinito atixima

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως είναι κατανοητό, το «αθώο» μέχρι πρότινος smartphone έχει μετατραπεί σε ένα φονικό όπλο. Αντίστοιχα, μια ομπρέλα μπορεί να χτυπήσει τον θώρακα ή το κεφάλι ενός επιβάτη με δύναμη ίση με εκείνη 38 κιλών, ενώ ένα λάπτοπ με δύναμη που φτάνει τα 80 κιλά.

Τα συμπεράσματα της ADAC εξήχθησαν κατόπιν της διεξαγωγής δοκιμών πρόσκρουσης, δείχνοντας ότι σε μετωπικές συγκρούσης με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα, το βάρος των αντικειμένων αυξάνεται δραματικά, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης.

Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τσάντες που είναι στοιβαγμένες δίχως τη δέουσα επιμέλεια και προσοχή στα πίσω καθίσματα. Μια βαλίτσα βάρους 5 κιλών φτάνει να ζυγίζει κάτω από τις ίδιες συνθήκες 100 κιλά. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
accident kinito atixima

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, κρίνεται απαραίτητο να λαμβάνουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Για παράδειγμα τοποθετούμε το κινητό τηλέφωνο σε ειδικές βάσεις στήριξης, ή στις ειδικά διαμορφωμένες επιφάνειες που έχουν τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα στην κεντρική κονσόλα.

Και φυσικά ασφαλίζουμε όλες τις αποσκευές, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασφαλέστερη θέση για αυτές είναι το πορτπαγκάζ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ