6 ενδείξεις στο καντράν του αυτοκινήτου που πρέπει να μας ανησυχούν

check engine

Οι φωτεινές ενδείξεις στο καντράν παρέχουν πληροφόρηση για την «υγεία» του αυτοκινήτου μας, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να τις αγνοούμε.

Οι κάτοχοι σύγχρονων αυτοκινήτων θα έχουν παρατηρήσει ότι κατά την εκκίνηση του κινητήρα, σηματοδοτείται η αναλαμπή δεκάδων ενδείξεων στον πίνακα οργάνων που μοιάζουν σαν… λαμπάκια χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Και μολονότι πολλοί αγνοούν τις συγκεκριμένες ενδείξεις, αυτές παρέχουν σημαντική πληροφόρηση στον οδηγό σχετικά με την υγεία του αυτοκινήτου του. Όσες έχουν πράσινο χρώμα δεν υποδηλώνουν βλάβη, κάτι που δεν ισχύει, όμως, για τις κίτρινες, πορτοκαλί ή κόκκινες, οι οποίες μαρτυρούν την ύπαρξη κάποιας βλάβης ή δυσλειτουργίας. Και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αγνοούνται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε, λοιπόν, τις έξι πιο «σοβαρές» ενδείξεις οι οποίες θα πρέπει να ανησυχήσουν τους οδηγούς:

Χαμηλή στάθμη λαδιού

stathmi ladioy xamili

Ένα εικονίδιο για το οποίο δεν πρέπει να αδιαφορούμε είναι η φωτεινή ένδειξη του λαδιού που υποδεικνύει χαμηλή στάθμη και ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα αν δεν προβούμε σε άμεσες ενέργειες. Αρχικά οφείλουμε να κοιτάξουμε κάτω από το αυτοκίνητο ώστε να ελεγχθεί αν έχουν σχηματιστεί κηλίδες. Στη συνέχεια να ελέγξουμε τη στάθμη του λαδιού με τη ράβδο και, αν χρειαστεί, να συμπληρώσουμε την απαραίτητη ποσότητα.

Βλάβη στο κύκλωμα φρένων

brake problem
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη ένδειξη υποδεικνύει την ύπαρξη προβλήματος στο σύστημα φρένων, που μπορεί να σχετίζεται με τη χαμηλή ποσότητα υγρού φρένων, φθαρμένα τακάκια ή ακόμα και βλάβη στα φώτα των φρένων. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε το καπό και να ελέγξουμε τη στάθμη του υγρού των φρένων. Καλό είναι να ελέγξουμε αν έχουμε λύσει πλήρως το χειρόφρενο, διότι, όταν είναι ενεργό, ανάβει η ίδια ένδειξη.

Πρόβλημα με τους αερόσακους ή τις ζώνες ασφαλείας

endeiksi aerosakoi

Η συγκεκριμένη ένδειξη υποδεικνύει βλάβη είτε με τις ζώνες ασφαλείας, είτε με τους αερόσακους. Μπορούμε να συνεχίσουμε να οδηγούμε το αυτοκίνητο κανονικά, αλλά σε περίπτωση ατυχήματος ενδέχεται να μη λειτουργήσουν οι αερόσακοι.

Υψηλή θερμοκρασία υγρού κυκλώματος ψύξης

ipsili thermokrasia
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ένδειξη υπερθέρμανσης αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές ενδείξεις που εμφανίζονται στο καντράν. Οφείλουμε να σβήσουμε τη μηχανή και μόλις αυτή κρυώσει ελέγχουμε τη στάθμη του νερού. Αν συνεχίσουμε να οδηγούμε με μηχανή που έχει υπερθερμανθεί ενδέχεται να προκαλέσουμε σοβαρές βλάβες στο αυτοκίνητο.

Χαμηλή πίεση ελαστικών

piesi elastikon

Αν κάποιο λάστιχο «σκάσει« ενώ οδηγούμε, τότε θα το καταλάβουμε αμέσως. Σε περίπτωση, όμως, που καρφωθεί μια βίδα, τότε ο αέρας θα διαφύγει με αργούς ρυθμούς. Πρέπει να αποβιβαστούμε από το αυτοκίνητο και επιθεωρήσουμε προσεκτικά τα ελαστικά. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις… ψευδών συναγερμών με φυσιολογική πτώση της πίεσης των ελαστικών.

Ένδειξη βλάβης στον κινητήρα

check engine
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για έναν από τους εφιάλτες του οδηγού, δεδομένου ότι υποδεικνύει βλάβη στον κινητήρα, η οποία μπορεί να διαγνωσθεί μόνο με ειδικό εξοπλισμό. Με την εν λόγω ένδειξη αναμμένη μπορούμε να οδηγήσουμε το αυτοκίνητο, αλλά πρέπει να επισκεφτούμε συνεργείο το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ