Τεχνολογικά άλματα της Mazda: Έξι νέες πατέντες για τον κινητήρα Wankel

Mazda MX-30 R

Η εταιρεία της Χιροσίμα όχι μόνο μένει πιστή στον περιστροφικό κινητήρα (Wankel) -σήμα κατατεθέν της ιστορίας της- αλλά και προχωρά την τεχνολογία του με ραγδαίους ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, η Mazda κατέθεσε μέσα σε μία ημέρα στο αντίστοιχο γραφείο της Ιαπωνίας έξι νέες πατέντες για τον εμβληματικό της κινητήρα που εφηύρε ο Felix Wankel, και η ίδια κατάφερε να τον φέρει στη μαζική παραγωγή. Οι πατέντες αυτές απεικονίζουν μια τριπλέτα νέων σχεδίων του ρότορα, καθώς και το σύστημα επανακυκλοφορίας των καυσαερίων στην πολλαπλή εξαγωγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε πως πέρσι, μία δεκαετία μετά το τέλος του RX-8 με τον τελευταίο Wankel παραγωγής, η Mazda επανέφερε τον περιστροφικό κινητήρα ως range extender του ηλεκτρικού Mazda MX-30 R-EV.

Όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς συνεχίζει την εξέλιξη του τόσο ιδιαίτερου αυτού κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η εστίασή της σε αυτόν φουντώνει τις φήμες περί ενδεχόμενης παραγωγής ενός σύγχρονου sportscar που θα αναβιώσει το RX-7, με την ονομασία RX-9.

Ειδικά μετά τις διάφορες πατέντες που κατέθεσε τα τελευταία χρόνια και, κατά πολλούς, αφορούν στο μυστηριώδες νέο RX-9 - που φημολογείται πως θα βασίζεται στο πρωτότυπο Mazda RX-Vision (φωτό) και θα χρησιμοποιεί τον κινητήρα Wankel ως μέρος του υβριδικού του συστήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τις νέες πατέντες η Mazda φιλοδοξεί να λύσει ένα βασικό πρόβλημα του κινητήρα Wankel που είχε το RX-8. Φαίνεται από τα σχέδια ότι έχει τροποποιήσει το σχήμα των θαλάμων καύσης προκειμένου να γίνει ομαλότερη η πυροδότηση του μίγματος και η ανάμειξη του καυσίμου με το οξυγόνο. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Mazda, οι πατέντες αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της αποδοτικότητας του καυσίμου, κι έτσι στη μείωση της κατανάλωσης.

Τα άλλα σχέδια που κατέθεσε η Mazda αφορούν στη διαχείριση της κυκλοφορίας των καυσαερίων ώστε να επιτευχθεί και πάλι η απόδοση του Wankel και να περιοριστούν οι εκπομπές ρύπων. Στα σχέδια αυτά βλέπουμε τη νέα πολλαπλή εξαγωγής και τον τρόπο σύνδεσής της με τον Wankel κινητήρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ