Έτσι θα σωθούν οι κινητήρες diesel -H νέα τεχνολογία που εξελίσσεται

Yamaha Toyota V8 Hydrogen

Με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον, οι κινητήρες diesel μοιάζουν καταδικασμένοι να αφανιστούν. Ωστόσο οι εξελίξεις στην τεχνολογία μπορούν να το αποτρέψουν.

Όλο και περισσότεροι είναι οι κατασκευαστές που παρουσιάζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις και να δώσουν τελικά μια δεύτερη ευκαιρία στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, σε ένα βιώσιμο μέλλον για τους τέσσερεις τροχούς όπου ο εξηλεκτρισμός δεν είναι μονόδρομος.

Ειδικά στον κλάδο των μεταφορών, οι τεράστιες συστοιχίες μπαταριών που απαιτούνται για τα βαρέα οχήματα, και αφαιρούν και ένα μεγάλο μέρος από το ωφέλιμο φορτίο έναντι των συμβατικών συστημάτων κίνησης, είναι ένας δρόμος που θέλουν να αποφύγουν οι κατασκευαστές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στις εταιρείες που επενδύουν στους κινητήρες εσωτερικής καύσης υδρογόνου είναι και η Westport. Η καναδική εταιρεία παρουσίασε στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Μεταφορών του Αννόβερου, τον δικό της πρωτότυπο και... πρώην κινητήρα diesel, ο οποίος λειτουργεί πλέον με υδρογόνο.

Η Westport έχει εξελίξει τα απαραίτητα εξαρτήματα για να μετατρέπει έναν συμβατικό κινητήρα diesel βαρέως οχήματος σε μοτέρ υδρογόνου και εκτός από τα φορτηγά που χρησιμοποιούνται για μεταφορές αγαθών, το σύστημά της θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και σε άλλους κινητήρες πετρελαίου, όπως είναι για παράδειγμα εκείνοι που χρησιμοποιούνται σε τρακτέρ και μπουλντόζες.

«Πρωταγωνιστής» στον κινητήρα της Westport είναι το σύστημα άμεσου ψεκασμού υδρογόνου υψηλής πίεσης H2 HPDI, το οποίο σύμφωνα με τους Καναδούς μπορεί να εφαρμοστεί σε έναν κινητήρα πετρελαίου με πολύ μικρές αλλαγές στο υπόλοιπο μοτέρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνθρωποι της Westport αναφέρουν επίσης ότι με το σύστημά τους ένας diesel κινητήρας εκτός από την εξάλειψη των εκπεμπόμενων ρύπων επωφελείται και από την συνολική αύξηση στην απόδοσή του, με την ισχύ να παρουσιάζει άνοδο έως και 20% και τη ροπή έως και 18%.

Ως ενδιάμεσο στάδιο, η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία της Westport θα μπορούσε να έχει και εμπορική εφαρμογή, τουλάχιστον για τους diesel κινητήρες που χρησιμοποιούνται σε βαρέα οχήματα σε όλο τον κόσμο σήμερα.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ