Η πυρηνική ενέργεια «περνά» στα αυτοκίνητα -Ποια τεχνολογία δίνει τη λύση

Πυρηνικό εργοστάσιο

Τη λύση της παραγωγής υδρογόνου για οχήματα μέσω πυρηνικής ενέργειας εξετάζει η Shell, η οποία προχωρά σε σχετική συνεργασία με την NuScale Power.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της NuScale Power, η οποία κατασκευάζει μικρού μεγέθους πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι Αμερικανοί έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία με την Shell Global Solutions αλλά και άλλες εταιρείες του κλάδου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την από κοινού έρευνα για την παραγωγή υδρογόνου με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της NuScale Power να αναλαμβάνουν την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης του νερού και τη διάσπαση του υδρογόνου και του οξυγόνου.

Σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου της Shell
Σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου της Shell
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασικό στοιχείο του ολοκληρωμένου συστήματος παραγωγής υδρογόνου που θα αναπτύξει η Shell σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εταιρείες θα είναι το μικρού μεγέθους πυρηνικό εργοστάσιο NuScale VOYGR small modular reactor (SMR) των Αμερικανών.

Τα πλεονεκτήματα του εν λόγω πυρηνικού εργοστασίου της NuScale Power εντοπίζονται στο ότι το μέγεθός του, άρα και η ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να παράγει μπορούν να προσαρμοστούν στις εκάστοτε απαιτήσεις.

Η πυρηνική ενέργεια είναι μία από τις λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ανθρακική ουδετερότητα, ενώ η ύπαρξη ενός τέτοιου εργοστασίου μπορεί να σταθεροποιήσει το γενικότερο δίκτυο ηλεκτροδότησης μιας περιοχή, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει πολύ υψηλή ζήτηση, αλλά και μειωμένη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, λόγω καιρικών συνθηκών.

Η σύναψη συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών έρχεται και υπό τις βλέψεις της NuScale Power, η οποία θέλει να κατασκευάσει μικρά πυρηνικά εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα οποία έχουν σημαντικά μικρότερο κόστος έναντι των «παραδοσιακών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μικρότεροι σε μέγεθος πυρηνικοί αντιδραστήρες αποτελούν κυριολεκτικά και μικρότερο λόγο ανησυχίας για την περιοχή όπου βρίσκονται, σε περίπτωση ατυχήματος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού υδρογόνου απαιτούνται περίπου 48 kWh.

Η από κοινού έρευνα για το φιλόδοξο project αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες με την πρώτη υλοποίηση να έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της: ο πρώτος μικρός πυρηνικός αντιδραστήρας της NuScale Power δεν αναμένεται να είναι έτοιμος πριν από το τέλος της 10ετίας.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ