ΕΕ: 12.000 νέα σημεία φόρτισης και 18 σταθμοί υδρογόνου

charge200

Πάνω από 352 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για την ενίσχυση της πιο πράσινης κινητικότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει συνολική οικονομική στήριξη άνω των 352 εκατομμυρίων ευρώ σε 26 έργα υποδομής προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου δικτύου μεταφορών, σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους που ορίζονται στην Πράσινη Συμφωνία. Τα 26 έργα έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης Συνδέοντας την Ευρώπη, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές υποδομές μεταφορών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την τέταρτη καταληκτική ημερομηνία της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη Διευκόλυνση Υποδομής Εναλλακτικών Καυσίμων (AFIF), η οποία ολοκληρώθηκε στις 13 Απριλίου 2023, επιλέχθηκαν 26 έργα για συνολική επιχορήγηση της ΕΕ άνω των 352 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η στήριξη συνδυάζεται με δάνειο ή επενδυτική διευκόλυνση από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή με τελευταία καταληκτική ημερομηνία στις 7 Νοεμβρίου 2023.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Adina Valean, δήλωσε: «Οι πολυάριθμες αιτήσεις για χρηματοδότηση του AFIF που ελήφθη υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον της βιομηχανίας μεταφορών να προχωρήσει στη μετάβαση σε πιο βιώσιμες μεταφορές – στους δρόμους, στον ουρανό και στη θάλασσα. Η επένδυσή μας ύψους 352 εκατομμυρίων ευρώ θα μεταφραστεί σε περίπου 12.000 σημεία φόρτισης, 18 σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου και την ηλεκτροδότηση λιμένων και αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού του Ρότερνταμ και 37 ισπανικών αεροδρομίων».

Η Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Εκτελεστικής Υπηρεσίας για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA), Paloma Aba Garrote, δήλωσε επίσης: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει δεσμευμένη να εγκρίνει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη μετάβαση σε πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μεταφοράς. Αυτά τα έργα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των στόχων της Ένωσης για το κλίμα, ενώ συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος η ενίσχυση των εναλλακτικών καυσίμων

Ο στόχος της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη Διευκόλυνση Υποδομής Εναλλακτικών Καυσίμων (AFIF) είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη υποδομής προμήθειας εναλλακτικών καυσίμων, συμβάλλοντας στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές κατά μήκος του δικτύου ΔΕΔ-Μ.

Με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το AFIF θα χρηματοδοτήσει δράσεις με συνδυασμό επιχορηγήσεων CEF με οικονομική υποστήριξη από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την επίτευξη υψηλότερου αντίκτυπου της επένδυσης. Θα υλοποιηθεί μέσω κυλιόμενης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, με πέντε καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή προτάσεων έως το τέλος του 2023.

Μετά την έγκριση των επιλεγμένων έργων από τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή θα εκδώσει επίσημη απόφαση χρηματοδότησης τις επόμενες εβδομάδες, μετά την οποία τα αποτελέσματα θα καταστούν οριστικά. Ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) ξεκίνησε την προετοιμασία των συμφωνιών επιχορήγησης με τους δικαιούχους των επιτυχημένων έργων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ