Μισό εκατομμύριο φορτιστές ηλεκτρικών ΙΧ σε όλη την Ευρώπη

Γεμίζει φορτιστές η Ελλάδα Φορτίζω παντού 2023

Η αξία της συγκεκριμένης αγοράς έχει ήδη ξεπεράσει τα 5,7 δισ. ευρώ.

Σχεδόν 480.000 σταθμούς φόρτισης για αυτοκίνητα εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2022 ωστόσο μόλις το 12% από αυτούς αφορούσαν σε ταχυφορτιστές με συνεχές ρεύμα (DC),  σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εναλλακτικών Καυσίμων (EAFO).

Από την άλλη πλευρά, η αξία αγοράς των ευρωπαϊκών σταθμών φόρτισης είναι η υψηλότερη παγκοσμίως, φθάνοντας τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να αγγίξει σχεδόν τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά την πανδημία το προηγούμενο διάστημα και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη κινήθηκε ομαλά. Το 2035 όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην Ευρώπη αναμένεται να είναι αποκλειστικά ηλεκτρικά, πλην αυτών που θα κινούνται με συνθετικά καύσιμα.

Υπενθυμίζεται πως το πακέτο μέτρων «Fit 55» στοχεύει στη μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Στην Ευρώπη το 70% της φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων πραγματοποιείται στο σπίτι ή στην εργασία, αλλά το 46% των κατοίκων της ΕΕ ζουν σε πολυκατοικίες και οι οικιακές φορτιστές είναι AC, με ισχύ μεταξύ 7,4-22Kw. Σήμερα αυτή η ισχύς θεωρείται μικρή και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σύγχρονων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν μεγάλες ενεργειακές ανάγκες. Όλα αυτά όταν η ΕΕ χρειάζεται πάνω από 3,4 εκατομμύρια δημόσιους φορτιστές μέχρι το 2030 για να επιδιώξει στόχους μηδενικών εκπομπών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μόνο το 10% των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα πληρούν τα πρότυπα Euro7 έως το 2035. Τα στοιχεία της Statista δείχνουν ότι ο αριθμός των συνολικών ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων του στόλου στην Ολλανδία ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο το 2022, ενώ την ίδια χρονιά στη Νορβηγία, το 79,3% των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν πρόσφατα ήταν αποκλειστικά ηλεκτρικά, σύμφωνα με τη Νορβηγική Οδική Ομοσπονδία.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία έφτασε σε νέο υψηλό το 2022 με συνολικές πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων πάνω από 470.000 αυτοκίνητα και ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών οχημάτων την ίδια χρονιά, αναφέρει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ