Ο ηρωικός Βουκεφάλας των Ουκρανών που δεν σταματά στις νάρκες (video)

BTR-4 «Bucephalus» τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού νάρκη 2022

Σε ήρωα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναδεικνύεται το BTR-4 «Bucephalus», που καταφέρνει να παραμείνει «ζωντανό» και έπειτα από επαφή... τρίτου τύπου με νάρκη.

Το BTR-4 «Bucephalus», το οποίο φέρει το όνομα του θρυλικού αλόγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, το οποίο αποτελεί προϊόν σχεδίασης της κρατικής ουκρανικής Kharkiv Morozov Machine Building Design Bureau (KMDB) και κατασκευάζεται στο Χάρκοβο.

Το BTR-4 αποκαλύφθηκε ως πρωτότυπο με την παραγωγή του να ξεκινά δύο χρόνια αργότερα, το 2008. Τις υπηρεσίες του στον ουκρανικό στρατό ξεκίνησε να τις προσφέρει την επόμενη χρονιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και σχετικά καινούργιο όχημα για τα στρατιωτικά στάνταρ ο ουκρανικός «Βουκεφάλας» έχει ήδη δει πολεμική δράση δύο φορές στην θητεία του, στην έναρξη του πολέμου της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία το 2014 και στη δεύτερη εισβολή των Ρώσων που ξεκίνησε φέτος τον Φεβρουάριο.

Χάρη στον diesel κινητήρα των 500 ίππων που φέρει το οχτάτροχο BTR-4 μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και τα 110 χλμ./ώρα, ενώ αμφίβιο μπορεί να περάσει μέσα από υδάτινο εμπόδιο με ταχύτητα 10 χλμ./ώρα. Η ελάχιστη αυτονομία του είναι 690 χιλιόμετρα.

Το BTR-4 «Bucephalus» δείχνει να δικαιώνει το όνομα που του έδωσε η ουκρανική KMDB και φημίζεται ήδη για την αντοχή της θωράκισης του, η οποία, σύμφωνα με αναφορές, παρουσιάζεται σημαντικά πιο ανθεκτική έναντι άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ικανή να αντέξει χτυπήματα και από βαρύτερο οπλισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελευταίο video που βρήκε τον δρόμο του στο διαδίκτυο από τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο δείχνει ένα BTR-4 με τα όλα τα ελαστικά της αριστερής πλευράς του να έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί. Υπεύθυνη για τις ζημιές ήταν μια νάρκη που κατάφερε να πληγώσει τον ουκρανικό Βουκεφάλα.

Όχι όμως και να ακινητοποιήσει του ουκρανικό τεθωρακισμένο όχημα, όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στο video που ακολουθεί, όπου εκτός από τα διαλυμένα ελαστικά φαίνονται και κάποιες περιορισμένης έκτασης ζημιές στο υπόλοιπο BTR-4.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ