Το βρετανικό hypercar Viritech Apricale αποδίδει 1.073 PS καίγοντας υδρογόνο

Viritech Apricale

Σχεδιασμένο από τον οίκο Pininfarina και κατασκευασμένο από τη Viritech που εξειδικεύεται στους κινητήρες υδρογόνου, το Apricale είναι η νέα έλευση στη διευρυνόμενη οικογένεια των hypercars της νέας τεχνολογικής εποχής.

Μετά από μια σειρά από εντυπωσιακά ηλεκτρικά υπεραυτοκίνητα, όπως η Rimac Nevera και η Pininfarina Battista, ήρθε η ώρα και για ένα υδρογονοκίνητο: το Viritech Apricale, που αγγίζει τους 1.073 ίππους με βάρος κάτω από έναν τόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Viritech πέτυχε να κρατήσει το βάρος κάτω από τα χίλια κιλά χρησιμοποιώντας ελαφρά υλικά -όπως το γραφένιο- στην τεχνολογία που ονομάζει Graph-Pro. Τα δοχεία αποθήκευσης του υδρογόνου είναι ενσωματωμένα ως δομικό στοιχείο του σασί, τύπου μονοκόκ, οι κυψέλες αποδίδουν τριψήφιο αριθμό kW και -σε συνδυασμό με μια κλασική μπαταρία ιόντων-λιθίου 6 kWh υψηλής απόδοσης- παρέχουν ενέργεια στους δύο ηλεκτροκινητήρες του Apricale.

Με κάθε πλήρωση των δοχείων υδρογόνου εξασφαλίζεται αυτονομία που φτάνει τα 560 χιλιόμετρα, την ώρα που οι δύο κινητήρες -ένας σε κάθε άξονα- αποδίδουν 1.073 ίππους και 1.000 Nm ροπής. Έτσι, το βρετανικό hypercar σημειώνει την επιτάχυνση 0-100 km/h σε περίπου 2,5 δευτερόλεπτα, και μέχρι τα 322 km/h τελικής ταχύτητας.

Η Viritech θέλησε να κάνει το Apricale όσο το δυνατόν πιο ψυχαγωγικό στη σπορ οδήγηση, και για τον στόχο αυτόν κράτησε το βάρος χαμηλά, τοποθέτησε ανάρτηση με διπλά ψαλίδια και στους τέσσερις τροχούς, και κεραμικά φρένα της AP Racing διάστασης 390 χιλ. εμπρός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχέδιο του μήκους 4,550 μέτρων αμαξώματος έχει την υπογραφή του οίκου Pininfarina. Το παρ-μπριζ παραπέμπει σε αγωνιστικό αυτοκίνητο του LeMans, και συνδυάζεται με τα αρκετά δυναμικά φώτα LED εμπρός και πίσω, με μεγάλους αεραγωγούς στις άκρες και των δύο προφυλακτήρων και στις πλευρές, καθώς και με πίσω πτέρυγα και διαχύτη που παραπέμπουν σε μονοθέσιο της F1.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πίσω μέρος, επίσης, ξεχωρίζουν τα δύο -μπλε χρώματος- μικρά πτερύγια στην απόληξη της γυάλινης επιφάνειας της οροφής, καθώς και οι κυψελοειδείς αεραγωγοί του πίσω προφυλακτήρα.

Το Viritech Apricale έκανε την πρεμιέρα του στο φετινό Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood της Βρετανίας, και θα κατασκευαστεί -με τη βοήθεια της Pininfarina- σε 24 αντίτυπα από το 2023. Μετά από το εκτενές του πρόγραμμα δοκιμών, που παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2024. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η τιμή του, μαζί με τους φόρους, θα κυμαίνεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ