Αυτό το σπάνιο «υπερηχητικό» Fiat βγαίνει στο σφυρί

Fiat 8V Supersonic

Το εντυπωσιακό αυτό roadster της Fabbrica Italiana Automobili Torino παρουσιάστηκε στο Σαλόνι της Γενεύης του 1952, κατασκευάστηκε σε 14 μόλις αντίτυπα και σήμερα έχει ανεκτίμητη αξία.

Τόσο μεγάλη, που η δημοπράτησή του σε περίπου δύο μήνες στο Monterey της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα φετινά γεγονότα του κλασσικού αυτοκινήτου για τον οίκο RM Sotheby's.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Fiat 8V Supersonic θα είναι ίσως το πιο ξεχωριστό από τα άρτια κλασσικά αυτοκίνητα που θα αλλάξουν χέρια στη δημοπρασία αυτή (17-19 Αυγούστου), λόγω των ελάχιστων αντιτύπων του και της άρτιας κατάστασής του.

Διαθέτει V8 κινητήρα 2.0 λίτρων σε άψογη λειτουργική κατάσταση, πάνω σε σασί της Siata. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το βάρος του ιταλικού διθέσιου Coupe είναι χαμηλότερο από 1.000 κιλά. Οι προδιαγραφές αυτές βοήθησαν τη Fiat να κερδίσει με το V8 Supersonic, κυριαρχώντας απόλυτα, το Ιταλικό Πρωτάθλημα GT δια έξι διαδοχικές σεζόν, από το 1954 μέχρι και το 1959.

Ο πρώτος ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου αντιτύπου ήταν ο Αμερικανός αθλητής Briggs Cunningham. Βγήκε από το εργοστάσιο με τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές που έχει σήμερα: σε λευκό χρώμα, με κόκκινη δερμάτινη επένδυση του εσωτερικού και χρωμιωμένες ζάντες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Cunningham το αγόρασε στη Φλόριντα στις αρχές του 1954 και το κράτησε μέχρι το 1959, οπότε και το πούλησε στον νέο του ιδιοκτήτη στην Καλιφόρνια. Ο δεύτερος κάτοχός του το κράτησε για τα επόμενα 20 χρόνια, όμως άλλαξε τον κινητήρα του με έναν Chevrolet V8.

Ωστόσο, όταν το ιταλικό roadster πέρασε στα χέρια του τρίτου του ιδιοκτήτη, ο τελευταίος του τοποθέτησε και πάλι τον αυθεντικό V8 της Fiat. Το 2001 το πούλησε στον επόμενο συλλέκτη που το πήρε στα χέρια του, ο οποίος το έστειλε στο Βέλγιο για μια ολοκληρωτική ανακατασκευή. Η εργασία αυτή διήρκεσε δύο χρόνια, και ολοκληρώθηκε το 2014.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, φτάνουμε στον φετινό Αύγουστο, οπότε το σπάνιο αυτό Fiat 8V Supersonic του 1953 θα αλλάξει και πάλι ιδιοκτήτη στη δημοπρασία του Monterey. Κι αυτό το Fiat, πέραν όλων των άλλων, θα φτάσει στη δημοπρασία φέροντας το βραβείο «Best of Show» που κατέκτησε στον περσινό θεσμό Ocean Reef Concours d'Elegance. Η τιμή εκκίνησής του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά αναμφίβολα θα είναι αστρονομική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ