Αυτό το σήμα θα σαρώσει τους δρόμους της Ευρώπης -Τι σημαίνει και τι απαγορεύει;

Ζώνες κυκλοφορίας

Ένα άγνωστο στους περισσότερους σήμα πρόκειται να τοποθετηθεί σε εκατοντάδες δρόμους της Ευρώπης αλλάζοντας την καθημερινότητα των κατοίκων στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της ηπείρου.

Σφίγγει ο κλοιός για τα συμβατικά οχήματα καθώς όλο και περισσότερες πόλεις στην Ευρώπη πρόκειται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της δημιουργίας μιας «ζώνης» στην οποία θα κινούνται κατά αποκλειστικότητα προτάσεις μηδενικών ή χαμηλών ρύπων.

Στόχος του μέτρου αυτού είναι ο περιορισμός του φαινομένου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία κάθε χρόνο κοστίζει εκατομμύρια ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε χώρες όπως η Ισπανία έχει ήδη θεσμοθετηθεί η εφαρμογή του μέτρου, αναγκάζοντας τις πόλεις που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 50.000 κατοίκων να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση ρυπογόνων οχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ζώνες κυκλοφορίας

Ήδη πόλεις, όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα στην επιβολή αυστηρών περιορισμών σε οχήματα συμβατικής τεχνολογίας, επιτρέποντας την κίνηση στο κέντρο των πόλεων πρόσβαση σε εκείνα με μηδενικούς ή χαμηλούς ρύπους.

Οι ζώνες χαμηλών ή μηδενικών ρύπων θα σηματοδοτούνται με ειδική σήμανση, ενώ και τα οχήματα θα πρέπει να φέρουν ειδικό αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ, το οποίο θα υποδεικνύει την κατηγορία στην οποία ανήκει βάσει των εκλυόμενων ρύπων.

Προφανώς η δημιουργία τέτοιων ζωνών θα αποτελέσει και ένα ισχυρό κίνητρο ώστε οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων να στραφούν στη λύση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, επιταχύνοντας την απαξίωση των παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκινήτων η πρόσβαση των οποίων στο κέντρο των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης σταδιακά θα απαγορευτεί.

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται το μέτρο του «πράσινου δακτυλίου», το οποίο ωστόσο δίνει το δικαίωμα -έστω και εκ περιτροπής- σε όλα τα οχήματα να εισέρχονται σε αυτόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ