Αυτό είναι το αυτοκίνητο που κινείται και απορροφά τους ρύπους

ZEM Car

Το αυτοκίνητο που συλλέγει το διοξείδιο του άνθρακα καθώς κινείται δεν είναι καινούρια ιδέα, αλλά το Zero Emission Mobility (ZEM) που εξέλιξαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου του Eindhoven είναι μια εξαίρετη εκτέλεσή του.

Το ηλεκτροκίνητο ΖΕΜ διαθέτει δύο ειδικά φίλτρα που μπορούν να συλλέξουν περίπου 2 κιλά CO2 σε σύνολο 30.000 χιλιομέτρων οδήγησης. Αν υπολογίσουμε ότι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο βενζίνης εκπέμπει περίπου 100 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο, ο αριθμός που πετυχαίνει το ολλανδικό πρωτότυπο ακούγεται πολύ μικρός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ακρίβεια, χρειάζονται 12 τέτοια αυτοκίνητα να οδηγούν για 30.000 χιλιόμετρα το καθένα, ώστε να απορροφήσουν από την ατμόσφαιρα την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απορροφά μόνο ένα δέντρο σε μόνο έναν χρόνο.

Παρόλα αυτά, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της ολλανδικής πόλης ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αυξήσουν την ποσότητα CO2 που αντλεί το ΖΕΜ. Και φαντάζονται ότι στο μέλλον τα φίλτρα του αυτοκινήτου που έχουν περισυλλέξει από την ατμόσφαρια το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούν να καθαρίζονται στο βενζινάδικο.

Στη γενικότερη εικόνα, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου του Eindhoven φιλοδοξούν ότι το ΖΕΜ θα αντισταθμίζει λίγο τις τεράστιες ποσότητες CO2 που απαιτεί η κατασκευή της μπαταρίας ιόντων-λιθίου στο δάπεδό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην κίνησή τους δεν εκπέμπουν CO2, οι συγκεκριμένοι ρύποι που εκπέμπονται κατά την παραγωγή της μπαταρίας τους χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα για να ισοφαρίσουν τις ποσότητες CO2 που εκπέμπει καθώς καίει βενζίνη ή diesel ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

«Αυτό το αυτοκίνητο δημιουργήθηκε με σκοπό την ελαχιστοποίηση του CO2 που εκπέμπεται κατά τη φάση της κατασκευής του, της ζωής και του τέλους της ζωής του» είπε ο Jens Lahaije, μέλος της ομάδας φοιτητών που κατασκεύασαν το ΖΕΜ. Ένα μέρος του σκοπού αυτού επετεύχθη με την κατασκευή του αμαξώματος από ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσω 3D εκτυπωτή. «Θέλουμε να συμβάλλουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον», κατέληξε ο Lahaije.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ