Αυτό είναι το αξεσουάρ αυτοκινήτου που κοστίζει 2 ευρώ και μπορεί να σε σκοτώσει

Car Seatbelt 1

Μόνο λίγοι δεν είναι οι «αρνητές» της ζώνης ασφαλείας, οι οποίοι για να απαλλαχθούν από τον ήχο υπενθύμισης χρήσης του μηχανισμού, αγοράζουν απενεργοποιητές.

Η απλή κίνηση να δέσουμε τη ζώνη ασφαλείας αποτελεί μια κίνηση μεγάλης αξίας που πρέπει να γίνεται μηχανικά απ’ όλους πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση. Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Ένα όχημα που προσκρούει, ακινητοποιείται άμεσα και βίαια. Όσοι δεν φορούν ζώνες ασφαλείας συνεχίζουν να ταξιδεύουν μέσα στο αυτοκίνητο με την ίδια ταχύτητα, πέφτοντας πάνω στο ταμπλό ή στο παρμπρίζ.

απενεργοποιητής ζώνης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί οδηγοί που για λόγους άνεσης και ευκολίας συνεχίζουν να περιφρονούν τον συγκεκριμένο μηχανισμό. Και με δεδομένο ότι στα σύγχρονα αυτοκίνητα υπάρχει μηχανισμός υπενθύμισης χρήσης της (μέσω ήχου), πολλοί αποφασίζουν να «ξεγελάσουν» το σύστημα μέσω απενεργοποιητών.

Το συγκεκριμένο αξεσουάρ, που διατίθεται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, βρίσκεται στους προϊοντικούς καταλόγους όλων των καταστημάτων με είδη αυτοκινήτου (διαδικτυακών ή μη), είναι ουσιαστικά η μεταλλική γλώσσα που κουμπώνει στον βρόγχο συγκράτησης και «κοροϊδεύει» το σύστημα ότι γίνεται χρήση ζώνης του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο, οι οδηγοί που το χρησιμοποιούν δεν «ταλαιπωρούνται» από το έντονο ήχο που προκαλεί η μη χρήση της και οδηγούν λες και βρίσκονται δεκαετίες πίσω.

απενεργοποιητής ζώνης

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, η χρήση του συγκεκριμένου αξεσουάρ δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά σε περίπτωση ατυχήματος οι επιβάτες που τα χρησιμοποιούν θα βρεθούν σε δεινή θέση από τη λειτουργία των υπόλοιπων συστημάτων ασφάλειας. Επί παραδείγματι, ο αερόσακος ίσως δεν καταφέρει να επιτελέσει με αποτελεσματικότητα το έργο του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα όμως από την επικινδυνότητα που έχει η χρήση του απενεργοποιητή, σημαίνει και πρόστιμο από τις Αρχές για την μη χρήση της ζώνης. To πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση είναι 350 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης, από τον βεβαιούντα την παράβαση, για 10 ημέρες.

απενεργοποιητής ζώνης

Παράλληλα, ο νόμος παρουσιάζεται αυστηρός και με τους υπόλοιπους επιβαίνοντες καθώς στην περίπτωση μη χρήσης ζώνης ασφάλειας έκαστος τιμωρείται και καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους εκατό 100 ευρώ.

Για να εξαλειφθεί λοιπόν το φαινόμενο αυτό, θα πρέπει αυτά τα αξεσουάρ να σταματήσουν να διατίθενται ελεύθερα στην αγορά, μιας και η χαμηλή τους τιμή (από 2 ευρώ) μπορεί να βάλει σε σκέψεις μερικούς οδηγούς που «ενοχλούνται» εύκολα από τον περιοδικό ήχο μη χρήσης της ζώνης.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ