Γιατί καταργήθηκαν τα αντιστατικά λουριά στα καινούργια αυτοκίνητα;

Antistatic cord

Ένα λαστιχένιο λουρί που κρεμόταν στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων είναι ανύπαρκτο θέαμα στην εποχή μας, όμως έως και τη δεκαετία του 1990 ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές αξεσουάρ σε πολλά Ι.Χ.

Μπορεί να μην ήταν επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά ίσως μερικοί να το θεωρούσαν «δυσάρεστο» γεγονός, που προκαλούσε έκπληξη. Αναφερόμαστε φυσικά σε αυτό το μικρό «τσίμπημα», που ένιωθε κανείς στο σώμα του, κυρίως βγαίνοντας από το αυτοκίνητο, λόγω στατικού ηλεκτρισμού.

Το συγκεκριμένο gadget «υποτίθεται» ότι συνέλεγε το ηλεκτρικό φορτίο και το εκκένωνε στο έδαφος. Αιτία της συσσώρευσης των σωματιδίων ήταν συνήθως τα ρούχα μας. Ειδικά το χειμώνα που οι άνθρωποι φορούσαμε αρκετές στρώσεις (και ο αέρας ήταν στεγνός), η τριβή μεταξύ τους είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται ηλεκτρικά φορτία. Μια λύση εξάλειψης αυτού του προβλήματος ήταν για κάποιους να ακουμπήσουμε τη λαμαρίνα του αυτοκινήτου πριν αποβιβαστούμε και να την κρατήσουμε μέχρι να πατήσουμε το έδαφος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις, η γείωση είναι υποχρεωτική, όπως σε ορισμένα οχήματα που διαθέτουν δεξαμενές καυσίμου ή εύφλεκτων ουσιών. Εάν «πεταχτεί» κατά λάθος ένας σπινθήρας σε σημείο που μπορεί να υπάρχει διαρροή, ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι μεγάλος. Επίσης γειωμένα, πρέπει να είναι για τον ίδιο λόγο και τα βενζινάδικα.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ