Αποστολή στη Γερμανία: Πρώτη επαφή με το MINI Concept Aceman

mini concept aceman

Το carandmotor ταξίδεψε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας για να συναντήσει την πρωτότυπη εκδοχή του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού crossover της MINI, το οποίο εγκαινιάζει μία ολοκαίνουργια σχεδιαστική γλώσσα και ενσωματώνει κορυφαία ψηφιακά χαρακτηριστικά.

Στην παρουσίαση του Concept Aceman, ενός μοντέλου που προλογίζει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρείας και προλειαίνει το έδαφος για το λανσάρισμα ενός 100% ηλεκτρικού μικρού μεγέθους crossover, προχώρησε η ΜΙΝΙ, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όπου το carandmotor έδωσε το «παρών».

Με μήκος 4,05 μέτρα, πλάτος 1,99 μ. και ύψος 1,59 μ., το Concept Aceman ουσιαστικά προσφέρει μια πρώτη γεύση για ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο με χαρακτηριστικά αστικού crossover που σε βάθος χρόνου θα κληθεί να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στα MINI hatch (3,85 μ.) και Countryman (4,29 μ.).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
mini concept aceman

Σε επίπεδο εξωτερικού design, η ομαλή μετάβαση μεταξύ του αμαξώματος και των γυάλινων επιφανειών προσδίδει αεροδυναμική οφέλη στο αυτοκίνητο, την ίδια ώρα που ακολουθείται μία μινιμαλιστική σχεδίαση, απουσία των χρωμιωμένων διακοσμητικών τελειωμάτων τα οποία συνηθίζονταν στις προηγούμενες γενιές του μοντέλου.

Δίχως να αποκλίνει από τις θεμελιώδεις σχεδιαστικές αρχές της MINI, το Concept Aceman υιοθετεί μία «ανατρεπτική εμφάνιση», με ευμεγέθεις τροχούς και ποδιές (εμπρός/πίσω) που παρέχουν υποδαπέδια προστασία και εκπέμπουν στιβαρότητα και δυναμισμό. Επίσης, φέρει κορυφαίο ψηφιακό ρεπερτόριο την ίδια ώρα που τα υλικά του έχουν επιλεχθεί με γνώμονα τη βιωσιμότητα.

mini concept aceman
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθαρή αισθητική και Digital επικοινωνία επιβατών-αυτοκινήτου

Ειδικότερα, στο μπροστινό μέρος του Aceman η MINI έχει «επαναδιαπραγματευτεί» το εμβληματικό εξάγωνο περίγραμμα της μάσκας, προσδίδοντάς του οκτάγωνη μορφή. Την πεπατημένη εγκαταλείπουν και οι προβολείς του μοντέλου, θυσιάζοντας το στρογγυλό σχήμα τους, στο βωμό μιας καμπυλοειδούς μορφής, την ίδια ώρα που τα φώτα ημέρας φέρουν ένα φωτεινό περίγραμμα, προικίζοντας το Concept Aceman με περαιτέρω δόσεις στιλ. 

mini concept aceman

Tόσο το πάνω μέρος της μάσκας όσο και οι κεντρικοί προβολείς ενσωματώνουν μονάδες Matrix LED που παράγουν ξεχωριστά animations. Για παράδειγμα, όταν το όχημα είναι ξεκλείδωτο, τα φώτα matrix LED στην επιφάνεια της μάσκας προβάλλουν ένα γραφικό Union Jack (σημαία Ην. Βασιλείου). Την ίδια στιγμή, το πλαίσιο του στοιχείου της γρίλιας φωτίζεται, και το φως LED matrix του δεξιού προβολέα... κλείνει μάτι, στο πλαίσιο μιας άτυπης επικοινωνίας με τους επιβάτες, συνοδεία μίας αλληλουχίας ήχων, υπό την ονομασία earcon.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο προφίλ, κυριαρχούν οι δυναμικές γραμμές, όπως και η πλαϊνή ποδιά σε ματ πράσινο που αναδεικνύει την αθλητικότητα η οποία ανέκαθεν χαρακτήριζε τα MINI. Τροχοί αλουμινίου 20 ιντσών «γεμίζουν» τους μεγάλους θόλους του αστικού crossover και το τριγωνικό περίγραμμα στο κέντρο της ζάντας προσδίδει στις ακτίνες οπτικό βάθος και δυναμισμό.

mini concept aceman

Στο πίσω μέρος αχνοφαίνονται κάποιες οριζόντιες γραμμές που υπερτονίζουν το πλάτος του αυτοκινήτου, πλαισιωμένες από μία σκούρα αεροτομή οροφής, αλλά και τα χαρακτηριστικά κάθετα φώτα MIΝΙ. Αυτά, όπως η μάσκα και τα μπροστινά φώτα, ενσωματώνουν μονάδες LED Matrix, οι οποίες δημιουργούν διαφορετικά σχήματα και σενάρια φωτισμού.

mini concept aceman
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ευδιάκριτο είναι και το μοτίβο Union Jack (εθνική σημαία Ην. Βασιλείου) το οποίο αποτίνει φόρο τιμής στις βρετανικές ρίζες της μάρκας, δίνοντας το παρών - μεταξύ άλλων - στα γραφικά των πίσω φωτιστικών σωμάτων.

Χρώματα που τονίζουν τον ζωηρό χαρακτήρα του Concept Aceman

Κατά τον σχεδιασμό του Concept Aceman η MINI έδωσε μεγάλη σημασία στη χρωματική απόχρωση του μοντέλου, αποσκοπώντας στην ανάδειξη της νεανικής ματιάς με την οποία αντιμετωπίζει τις αυτοκινητικές εξελίξεις.

mini concept aceman

Το αμάξωμα είναι φινιρισμένο στην απόχρωση Icy Sunglow Green, ένα ανοιχτό τυρκουάζ που μεταλλάσσεται σε χρυσαφί, ανάλογα με το φως και την προοπτική. Η οροφή είναι βαμμένη στο παραδοσιακό μεταλλικό χρώμα British Racing Green, ενώ σκούρα απόχρωση έχει η επένδυση στο κάτω άκρο του αμαξώματος και στα τόξα των τροχών.

Εσωτερικό: Μοντέρνα ατμόσφαιρα, αρμονία, κορυφαίο ψηφιακό ρεπερτόριο

Περνώντας στο εσωτερικό, οι επιβάτες θα παρατηρήσουν τις ανοιχτές και απαλά κυρτές επιφάνειες που δημιουργούν μια αίσθηση ευρυχωρίας, όπως και την πανοραμική γυάλινη οροφή που λούζει με φως την καμπίνα. Επίσης, κυριαρχούν οι μοντέρνες επιφάνειες από ανακυκλωμένο μαλακό, πλεκτό ύφασμα, ενώ έχει καταργηθεί κάθε χρήση δέρματος και χρωμίου .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
mini concept aceman

Η άνεση έχει βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των ανθρώπων της MINI, με τους κοντούς πρόβολους να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μέγιστου χώρου για επιβάτες και αποσκευές. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει, επίσης, η νέα θέση του επιλογέα ταχυτήτων και του χειρόφρενου, απελευθερώνοντας πρόσθετο χώρο μεταξύ των καθισμάτων του οδηγού και του συνοδηγού. Στο MINI Concept Aceman αυτός ο χώρος αξιοποιείται από μία ευμετάβλητη κεντρική κονσόλα που εκτείνεται σαν να αιωρείται στο πίσω τμήμα της καμπίνας. Η κεντρική κονσόλα προσφέρει, ακόμα, πληθώρα αποθηκευτικών χώρων, μια επιφάνεια ασύρματης τοποθέτησης για το smartphone, ποτηροθήκες κ.ο.κ..

mini concept aceman
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο κέντρο του ταμπλό εδρεύει μία στρογγυλή οθόνη OLED που συνδυάζει όλες τις λειτουργίες του πίνακα οργάνων και του συστήματος πολυμέσων, ενώ φέρει νέα γραφικά και σύγχρονης σχεδίασης widgets. Σημειώνεται ότι το σύστημα πολυμέσων στο μοντέλο παραγωγής θα βασίζεται στην τελευταία γενιά του λειτουργικού συστήματος MINI Operating System.

Επιπροσθέτως, εντυπωσιακή είναι η λειτουργία της προβολής του περιεχομένου του συστήματος πολυμέσων σε όλο το πλάτος του ταμπλό, μέχρι τις επενδύσεις των θυρών, μέσω κινούμενων εικόνων, οι οποίες συνοδεύονται από ειδικό φωτισμό και κατάλληλες ηχητικές σεκάνς.

mini concept aceman

Νέα ψηφιακή εμπειρία μέσω τριών Εxperience Modes

Η MINI αποσκοπεί στο να επαναπροσδιορίσει την έννοια της εξατομίκευσης, δια της εισαγωγής τριών Experience Modes που ψυχαγωγούν και χαλαρώνουν τους επιβάτες, την ίδια ώρα που υποβοηθούν και τη διαδικασία πλοήγησής. Πιο συγκεκριμένα:

  • Personal Mode: Επιτρέπει στον χρήστη να μεταφέρει το μοτίβο μιας εικόνας της δικής του επιλογής στην οθόνη OLED, με δυνατότητα προβολής κινούμενης εικόνας στο ταμπλό (κύματα, σύννεφα κ.ο.κ.). Η επιλεγμένη προβολή συνοδεύεται από το κατάλληλο ηχητικό φόντο.
  • Pop-Up Mode: Το σύστημα υποδεικνύει κατάλληλους προορισμούς πλοήγησης με βάση μία κατηγορία που επιλέγεται από τον χρήστη, παρουσιάζοντας τη διαδρομή στην οθόνη OLED, ακόμα και με προβολή στο ταμπλό. Για κάθε κατηγορία αναπαράγονται συγκεκριμένοι ήχοι.
  • Vivid Mode: Είναι μία καινοτόμα λειτουργία ψυχαγωγίας που μπορεί να χρησιμοποιείται όταν το όχημα είναι σταματημένο (π.χ. στα φανάρια). Αγγίζοντας - επί παραδείγματι - την οθόνη αφής, ο χρήστης μπορεί να δημιουργεί χρωματιστές “φυσαλίδες γραμμάτων” από τα στοιχεία της επιγραφής “Aceman” και να τις μετακινεί δεξιά και αριστερά στο ταμπλό.

Η πρώτη δημόσια παρουσία του Mini Concept Aceman, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί τον προπομπό ενός αστικού crossover, θα γίνει στην έκθεση υπολογιστών και βιντεοπαιχνιδιών gamescom 2022 στην Κολωνία (24-28 Αυγούστου 2022). Το λανσάρισμα της έκδοσης παραγωγής αναμένεται το 2024.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
mini concept aceman

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ