Απεργία εργαζομένων στην Tesla λόγω χαμηλότερων μισθών

Tesla milistone

Εργαζόμενοι της Tesla στη Σουηδία, προχώρησαν σε απεργία το προηγούμενο διάστημα, διαμαρτυρόμενοι στην άρνηση της αμερικάνικης εταιρείας να υπογράψει συλλογική σύμβαση για τους μισθούς τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η αυτοκινητοβιομηχανία κολοσσός στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, αρνείται κατηγορηματικά να συναινέσει στα αιτήματά τους. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση των υπαλλήλων έχει ανακοινωθεί στο σωματείο IF Metall, το οποίο εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Σουηδών εργαζομένων στον κλάδο.

Στην δράση αυτή συμμετέχουν 130 μηχανικοί από επτά διαφορετικές τοποθεσίες ολόκληρης της χώρας. Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του σωματείου, Jesper Pettersson, οι εργαζόμενοι της Tesla υφίστανται μισθολογικές ανισότητες και δυσμενείς συνθήκες εργασίας, συγκριτικά με τους συναδέλφους τους σε άλλες εταιρείες. Αμείβονται λιγότερο, δεν ασφαλίζονται όπως θα έπρεπε, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συντάξεις τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tesla Model 3

Στη Σουηδία, οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν περίπου το 90% όλων των εργαζομένων. Εγγυώνται τον ελάχιστο μισθό και τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Η IF Metall (έχει υποσχεθεί να αποζημιώσει τους απεργούς με χρήματα ίσα με το μισθό τους) είναι μια ένωση με 300.000 μέλη, η οποία υποστηρίζει πως οι συμφωνίες ωφελούν επίσης και τις εταιρείες.

Όμως η Tesla αρνείται εδώ και καιρό να συνδικαλιστεί και από ότι φαίνεται δεν σκοπεύει να αλλάξει γνώμη, αν και οι υπάλληλοί της είναι σχεδόν 127.000 σε όλο τον κόσμο. Έτσι μην έχοντας άλλη εναλλακτική και έχοντας φτάσει σε οριακό σημείο, οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ