Τα GTI επιστρέφουν στη γκάμα της Volkswagen

Volkswagen GTI

H Volkswagen έλαβε την απόφαση να εγκαταλείψει το έμβλημα GTX, που κοσμεί μέχρι τώρα τις ισχυρότερες εκδόσεις των ηλεκτρικών της οικογένειας ID, και να προσδίδει πλέον σε όλα τα ένδοξα αρχικά GTI και R.

Η εταιρεία της Στουτγάρδης έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι τα αρχικά GTI έχουν τεράστια βαρύτητα και ιστορία για να τα αφήσει να χαθούν μαζί με τους θερμικούς κινητήρες. Και το απέδειξε παρουσιάζοντας πέρσι το πρωτότυπο Volkswagen ID.GTI.

Από τη θέσπιση της νέας, ηλεκτρικής οικογένειας ID της Volkswagen, οι κορυφαίες και ισχυρότερες εκδόσεις προσδιορίζονταν από το έμβλημα GTX. Τα πρώτα που το υιοθέτησαν ήταν τα ID.4 και ID.5, το 2021, και έπειτα ακολούθησαν και οι GTX εκδόσεις των ID.3, ID.7 και ID.Buzz.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλα αυτά, παρά την επέκταση της γκάμας των GTX, ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Thomas Schafer, επιβεβαίωσε ότι σταδιακά το έμβλημα GTX θα εξαφανιστεί και τη θέση του θα πάρουν τα ηλεκτρικά από τις υπό-μπράντες GTI και R που ετοιμάζουν οι Γερμανοί για τα προσεχή χρόνια.

Ο πρώτος υπαινιγμός για την κίνηση αυτή ήρθε πέρσι με το πρωτότυπο ID.GTI, που άφησε να εννοηθεί ότι η κορυφαία έκδοση της νέας -αμιγώς ηλεκτρικής, πια- γενιάς του Golf το 2028 θα έχει το έμβλημα GTI.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα λόγια του Schafer επιβεβαιώνουν, όμως, ότι το έμβλημα GTI δεν θα περιοριστεί μόνο στην κορυφαία έκδοση του νέου Golf, αλλά θα εξαπλωθεί και στις ισχυρότερες εκδόσεις πολλών άλλων ηλεκτρικών Volkswagen.

«Η GTX είναι η μπράντα επιδόσεων για την [πλατφόρμα] MEB, αλλά θα επαναφέρουμε τα GTI και R στα επόμενα προϊόντα μας προχωρόντας μπροστά» είπε ο Schafer μιλώντας στο αγγλικό περιοδικό Autocar. «Το ερώτημα είναι, πώς πρέπει να τοποθετήσουμε το GTI στην αγορά; Το GTI, παραδοσιακά, σημαίνει εκδόσεις επιδόσεων με την κίνηση στους εμπρός τροχούς», πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται το έμβλημα GTI να παραμείνει μόνο στα δυναμικά και ισχυρά εμπροσθοκίνητα ηλεκτρικά Volkswagen του μέλλοντος, καθώς -όπως τόνισε ο Schafer- παραπάνω η Volkswagen R θα είναι μια νέα υπο-μπράντα η οποία θα περιλαμβάνει τα πλέον ισχυρά και τετρακίνητα EV της εταιρείας, όπως συνέβαινε τις δύο περασμένες δεκαετίες.

Αυτό σημαίνει ότι το 2029 μπορεί να δούμε τις πρώτες ενδείξεις του ηλεκτρικού Golf R της νέας γενιάς του θρυλικού γερμανικού hatchback. Η Volkswagen R θα είναι μια ξεχωριστή φίρμα με τα πιο εκλεπτυσμένα και πλέον ισχυρά αυτοκίνητα της εταιρείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την εξέλιξη αυτή, η εταιρεία της Στουτγάρδης πλέον δεν θα λανσάρει άλλα αυτοκίνητα με το έμβλημα GTX. Και όσα το απέκτησαν ήδη θα το κρατήσουν, καθώς δεν υπάρχουν πλάνα να το αλλάξουν σε GTI.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ