Η Mercedes ετοιμάζει τη νέα ηλεκτρική μικρή G-Class

Mercedes EQG Concept

Η εταιρεία της Στουτγάρδης βαδίζει στο δρόμο του -ήδη διαφαινόμενα πολύ επιτυχημένου Jeep Avenger- δημιουργώντας το δικό της συμπαγές ηλεκτρικό B-SUV, αλλά με «άγρια» off-road στοιχεία και εμφάνιση από τη μεγαλύτερη G-Class.

Η «μικρή G-Class» αυτή θα είναι το πιο συμπαγές ηλεκτρικό SUV της Mercedes, ο πέμπτος εκπρόσωπός της στην κατηγορία του η ίδια ονομάζει «Entry Luxury», και θα βασίζεται στην πλατφόρμα της CLA. Μαζί με την EV έκδοση του μοντέλου αυτού, ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξει και μια έκδοση mild hybrid με θερμικό κινητήρα.

Ανεπίσημο σχέδιο της μικρής G-Class, βασισμένο στο πρωτότυπο EQG Concept (κεντρική φωτό)
Ανεπίσημο σχέδιο της μικρής G-Class, βασισμένο στο πρωτότυπο EQG Concept (κεντρική φωτό)
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλατφόρμα του, συγκεκριμένα, θα είναι η πολυσχιδής Mercedes Modular Architecture (MMA) που θα έχει η νέα CLA - η οποία επίσης θα διατίθεται ως υβριδική και αμιγώς ηλεκτρική. Αυτή είναι μια σημαντική διαφοροποίηση της «μικρής G-Class» από τη μεγαλύτερη αδερφή της EQG, καθώς η τελευταία βασίζεται στο πλαίσιο τύπου σκάλας της G-Class με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η CLA και η μικρή G-Class θα μοιράζονται επίσης την τεχνολογία 800V, που θα επιτρέπει φόρτιση με ρυθμό έως και 350 kW και θα χαρίζει -ιδεατά- φόρτιση σε ποσοστό 10-80% σε 30 λεπτά. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να εισάγει και τη μπαταρία τεχνολογίας σιλικόνης-ανοδίων, με χωρητικότητα κοντά στα 100 kW και αυτονομία υψηλότερη και από των 700 χιλιομέτρων των κορυφαίων -στον τομέα αυτόν- Mercedes παραγωγής.

Ανεπίσημο σχέδιο της νέας, ηλεκτρικής Mercedes CLA sedan
Ανεπίσημο σχέδιο της νέας, ηλεκτρικής Mercedes CLA sedan

Προς το παρόν το συμπαγές αυτό SUV της Mercedes -μετά από την εκτενή φημολογία- αναμένει το τελικό «πράσινο φως» από τη διοίκηση της εταιρείας στη Στουτγάρδη. Και πρόκειται για μια πολύπλοκη απόφαση, καθώς δεν πρόκειται απλά για ένα μοντέλο αλλά για τη δημιουργία μιας υπό-μπράντας με το γράμμα G, όπως συμβαίνει με την υπό-μπράντα Defender που έχει δημιουργήσει η Land Rover.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, η Mercedes εξετάζει τη δημιουργία μιας ολόκληρης γκάμας διαφορετικών αυτοκινήτων με την ονομασία G, όπως συμβαίνει ήδη με τις AMG και Maybach. Αντίστοιχα, η γκάμα του Defender εμπλουτίζεται διαρκώς με πολλαπλές διαφορετικές εκδοχές της δεύτερης, σύγχρονης γενιάς του εμβληματικού off-roader.

Mercedes G-Class 2022
Mercedes G-Class 2022

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ola Kallenius, άλλωστε δήλωσε πέρσι πως «οι περισσότερες premium εταιρείες χτίζουν τη γκάμα τους πάνω σε ένα ή δύο ορόσημα. Η Mercedes-Benz έχει την τύχη να διαθέτει πολλά εμβληματικά προϊόντα και μπράντες στην κορυφή της γκάμας της, όπως η S-Class, η SL, η G-Class, η AMG και η Maybach. Και βλέπουμε μεγάλη δυναμική εδώ για να επεκτείνουμε την κορυφή της γκάμας μας με περισσότερο συναρπαστικά προϊόντα».

Στο πλαίσιο αυτό, αν υπάρξει θερμική -mild hybrid- έκδοση της νέας μικρής G-Class ενδεχομένως αυτή να διατίθεται σε αγορές εκτός Ευρώπης. Κι αυτό διότι η νέα υπό-μπράντα «G» θα έχει στον πυρήνα της τον «απαράμιλλο συνδυασμό πολυτέλειας και off-road ικανότητας για ηλεκτρικά οχήματα» σύμφωνα με τον επικεφαλής των εκτός δρόμου οχημάτων της εταιρείας, Emmerich Schiller.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιτυχία του Defender, αλλά και η διαφαινόμενη του Jeep Avenger, μαζί με την έλευση του Mini Aceman και του νέου ηλεκτρικού C-SUV της Ford Ευρώπης, φαντάζουν αρκετά σημαντικές αιτίες για την είσοδο και της Mercedes στην κατηγορία των πιο συμπαγών ηλεκτρικών SUV.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ