Ο Carlos Sainz αναλύει το τιμόνι της Ferrari!

Carlos Sainz

Τα τιμόνια των μονοθεσίων της Formula 1 δεν αποτελούν απλά μέσο πλοήγησης αλλά υπέρ-σύγχρονους υπολογιστές. Έχουν μεγάλο αριθμό από κουμπιά και διακόπτες, που αφορούν σύνθετες λειτουργίες που επηρεάζουν σχεδόν κάθε τομέα του μονοθεσίου.

Η Scuderia Ferrari δημιούργησε ένα πολύ ενδιαφέρον video, στο οποίο ο επίσημος οδηγός της ομάδας, Carlos Sainz Junior, εξηγεί κάθε μυστικό του τιμονιού της φετινής SF21. Ή σχεδόν κάθε μυστικό αφού σίγουρα, κάτι θα έχει αφήσει μακριά από τα αδιάκριτα μάτια.

Ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον, είναι πως ο Ισπανός τονίζει από νωρίς πως πέρασε τρεις μήνες, σχεδόν καθημερινής δουλειάς, προσπαθώντας να μάθει κάθε λειτουργία του και να εξοικειωθεί με τη χρήση του. Βλέπετε, δεν είναι εύκολο να παίζεις με τα δάκτυλα και να ακολουθείς εντολές αλλαγών, όταν στρίβεις με 200 χιλιόμετρα/ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά που αναφέρει είναι το κουμπί «N» που βάζει το μονοθέσιο σε ουδέτερη λειτουργία, το κουμπί «PC-Pit Confirm» που επιβεβαιώνει πως έχει λάβει την ειδοποίηση της ομάδας για να μπει για πιτ στοπ, το κουμπί «Radio» που επιτρέπει στον οδηγό να μιλήσει στην ομάδα του. Αντίθετα, η ομάδα και συγκεκριμένα ο μηχανικός του, μπορούν να του μιλήσουν οποιαδήποτε στιγμή.

Carlos Sainz

Εν συνεχεία, υπάρχει το κουμπί «CHR-Charge» που γυρνάει τη μονάδα ισχύος σε λειτουργία φόρτισης, το «P» που αφορά τον περιοριστή ταχύτητας για την είσοδο στο pit lane ενώ ο Sainz αναφέρεται σε δύο κουμπιά που βρίσκονται πιο αριστερά και τροποποιούν γενικές ρυθμίσεις. Ο οδηγός απλά ανταποκρίνεται στον αριθμό που θα του ζητήσουν και πατά ανάλογες φορές τα δύο κουμπιά, το ένα για δεκάδες, το άλλο για μονάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έπειτα, το κουμπί «OIL» ενισχύει τη ροή λαδιού στον κινητήρα ενώ ο περιστροφικός διακόπτης «MODE» αλλάζει τη χαρτογράφηση του κινητήρα. Ο επίσης περιστροφικός διακόπτης «ENG» αφορά την ισχύ του κινητήρα ενώ ο «PHASE» αφορά στην κατάσταση των ελαστικών.

Ακολουθούν οι επίσης περιστροφικοί διακόπτες για την ισορροπία του μονοθεσίου, ο «SOC» που καθορίζει τη χρήση της μπαταρίας αλλά και τις ρυθμίσεις για το διαφορικό. Ακόμα, ο διακόπτης «TRQ-Torque» που καθορίζει τη ροπή κατά την εκκίνηση, το «BS» που ρυθμίζει την κατανομή πέδησης και τέλος ο διακόπτης «EB-Engine Braking» που ενισχύει τη συνεισφορά του κινητήρα στη διαδικασία πέδησης.

Μπερδευτήκατε; Δείτε το video για να σας λυθούν οι απορίες!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ