Συγκρίνουμε: VW T-Roc vs Opel Mokka

opel mokka vs vw t roc

Εκφραστές μιας διαφορετικής φιλοσοφίας, τα VW T-Roc και Opel Mokka τοποθετούνται στη δημοφιλή κατηγορία των μικρών SUV και εμείς, συγκρίνουμε τα δύο μοντέλα στις βασικές τους εκδόσεις.

Η προτίμηση του κοινού στα μικρά ή B-SUV συνεχίζεται με το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού όχι μόνο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά και συνεχώς να αυξάνεται. Στοιχεία που σχετίζονται με την πρακτικότητα παρά τις compact διαστάσεις, την ελευθερία κινήσεων που πηγάζει με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, αλλά και ο πολύπλευρος χαρακτήρας είναι ορισμένα από τα βασικά ατού που φέρνουν τα συγκεκριμένα μοντέλα στην επικαιρότητα και αναγκάζουν τους κατασκευαστές να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προσφέρουν το πιο ολοκληρωμένο προϊόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα της ελληνικής αγοράς τώρα, οι υποψήφιοι αγοραστές βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση με τη νέα ευρωπαϊκή τάση και έτσι κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, η κατηγορία των μικρών SUV έχει ξεπεράσει τις πωλήσεις των μικρομεσαίων SUV και πλέον προσεγγίζει αυτές των μικρών μοντέλων, με στόχο να αναδειχθεί αυτή ως η δημοφιλέστερη στη χώρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο παρακάτω συγκριτικό τοποθετούμε απέναντι το δημοφιλές VW T-Roc με το Opel Mokka. Δύο μοντέλα με ξεχωριστό χαρακτήρα, 3κύλινδρα τούρμπο μοτέρ με παρόμοια ιπποδύναμη και ίδια τιμή εκκίνησης στα 24.300 ευρώ. Ας δούμε σε ποιους τομείς υπερτερεί το καθένα και για ποιο λόγο.

Το στοίχημα της αισθητικής

Ξεκινώντας από τον τομέα της σχεδίασης, το μεγαλύτερο σε διαστάσεις γερμανικό best seller SUV, με μήκος στα 4.251 χλστ. (4.154 χλστ. στο Mokka), υιοθετεί μια πιο σπαρτιάτικη αισθητική η οποία βασίζεται σε λιτές γραμμές. Έτσι ακόμη και μετά την πρόσφατη ανανέωση του  VW T-Roc, το πιο δυναμικό σημείο του αμαξώματος παραμένει το πίσω τμήμα, λόγω της αυξημένης κλίσης της οροφής που παραπέμπει σε κουπέ SUV.

vw t-roc
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αντίποδα βρίσκεται το Opel Mokka το οποίο διατήρησε – στην τελική μορφή παραγωγής του – παρά πολλά στοιχεία από το GT X Experimental Concept με τη νεότερη χαρακτηριστικά μάσκα Vizor της μάρκας. Το αισθητικό αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο, δίνει σαφές προβάδισμα στο μοντέλο της  Opel. Παράλληλα, το Mokka διαθέτει πιο μεγάλη απόσταση από το έδαφος (190 χλστ. συγκριτικά με τα 161 χλστ. του T-Roc) κάτι που ενισχύει τον SUV χαρακτήρα του.

opel mokka

Ποιότητα κατασκευής σε πρώτο πλάνο

vw troc
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα VW T-Roc και Opel Mokka διαθέτουν δύο από τα πιο καλοφτιαγμένα και ποιοτικά εσωτερικά που θα βρει κάποιος στην κατηγορία των compact SUV. Έτσι και στις δύο περιπτώσεις ο οδηγός και οι επιβάτες θα εκτιμήσουν την ποιότητα των υλικών και τη στιβαρή συναρμολόγηση των επιμέρους τμημάτων, με τους βασικούς εξοπλισμούς να περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία άνεσης και ασφάλειας. Το σημείο που ξεχωρίζει το SUV των Γερμανών είναι η ευρυχωρία της καμπίνας και η χωρητικότητα του πορτ- μπαγκάζ που τοποθετείται στα 445 λίτρα έναντι των 350 του Opel Mokka.

opel mokka

Η μάχη των 3κύλινδρων turbo

Οι βασικές εκδόσεις των T-Roc και Mokka εφοδιάζονται με υπερτροφοδοτούμενα μοτέρ χαμηλού κυβισμού. Κάτω από το καπό του μοντέλου της Opel βρίσκουμε τον γνωστό 1,2 turbo με τους 100 ίππους και τα 205 Nm ροπής από τις 1.750 σ.α.λ., ο οποίος συνδυάζεται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Το εν λόγω μηχανικό σύνολο διακρίνεται για την ελαστικότητά του σε όλο το φάσμα των στροφών, χαρίζοντας στο αμάξωμα των 1.270 κιλών τελική ταχύτητα 188 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 10,6 δευτερόλεπτα. Την ίδια στιγμή, η μέση κατανάλωση που ανακοινώνει η Opel δεν ξεπερνά στα 5,5 λίτρα ανά 100 χλμ. (εκπομπές CO2: 125 gr/km).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
vw t roc

Περνώντας στο στρατόπεδο της VW, ο TSI κινητήρας του 1,0 λίτρου αποδίδει 110 άλογα και 200 Nm ροπής στις 2.000 σ.α.λ. Με βάρος στα 1.301 κιλά, το T-Roc επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 10,8 δευτερόλεπτα και η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 185 χλμ./ώρα. Σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις, το γερμανικό SUV έχει μέση κατανάλωση στα 6,0 λτ./100 χλμ. και εκπέμπει 136 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. 

opel mokka
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς τώρα, το Opel Mokka παίρνει προβάδισμα στα επίπεδα άνεσης, με το VW T-Roc να προτάσσει έναν πιο σπορτίφ χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση της ανάρτησης του Mokka δίνει έμφαση στην παροχή πολύ καλής άνεσης, χωρίς να αφήνει στην άκρη και την παροχή σωστού ελέγχου. Η κλίση στις στροφές είναι λογική και σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει την τροχιά που έχετε χαράξει. Το ESP που δεν απενεργοποιείται έχει ομαλή επέμβαση όταν το παρακάνετε και δεν θα νοιώσετε να φρενάρει έντονα το αυτοκίνητο, ενώ το τιμόνι είναι άμεσο και ελαφρύ, συνάδοντας στην ευκολία κίνησης στην πόλη. Το T-Roc από την πλευρά του διαθέτει ως κύριο χαρακτηριστικό του στο δρόμο την ουδετερότητα που επιδεικνύει στις αντιδράσεις του, σε κάθε διαδρομή. Το γερμανικό B-SUV παραμένει σταθερό και στιβαρό στην εθνική, ενώ έχει περιορισμένες κλίσεις από το αμάξωμα στις στροφές. Στην πόλη η ανάρτηση φιλτράρει αποτελεσματικά τις ανωμαλίες της ασφάλτου. Το τιμόνι παραμένει πολύ καλό σε αίσθηση και ακρίβεια.

Συμπέρασμα

Τα Opel Mokka και VW T-Roc αποτελούν δύο από τις καλύτερες επιλογές στην κατηγορία των compact SUV. Διαθέτουν καλό βασικό εξοπλισμό και προσφέρονται στην ίδια ακριβώς τιμή, με εκκίνηση από τα 24.300 ευρώ. Όντας μεγαλύτερο σε διαστάσεις, το T-Roc έχει το πλεονέκτημα στον τομέα των χώρων και της πιο ενδιαφέρουσας οδικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά του Opel Mokka λόγω των ελαφρώς καλύτερων επιδόσεων, της χαμηλότερης κατανάλωσης και της πιο φρέσκιας - νεανικής εμφάνισης. Παράλληλα, η αγορά του Mokka συνοδεύεται με εγγύηση 5 ετών που αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό ατού, έναντι 2 ετών στο T-Roc.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Opel Mokka

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κινητήρας: Βενζίνης, 1,2 λίτρα, 100 PS, 205 Nm
Μετάδοση: Μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, στους εμπρός τροχούς
Επιδόσεις: 10,6 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 188 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 5,5 λτ./100 χλμ., 125 γρ./χλμ.
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.154/1.790/1.535 χλστ., 2.557 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 1.270 κιλά
Χώρος αποσκευών: 350 λτ.
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: 24.300 ευρώ- 80 ευρώ

VW T-Roc

Κινητήρας: Βενζίνης, 1,0 λίτρα, 110 PS, 200 Nm
Μετάδοση: Μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, στους εμπρός τροχούς
Επιδόσεις: 10,8 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 185 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 6,0 λτ./100 χλμ., 136 γρ./χλμ.
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4.251/1.815/1.584 χλστ., 2.590 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 1.301 κιλά
Χώρος αποσκευών: 445 λτ.
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: 24.300 ευρώ- 87 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ