Συνέντευξη: Η Volvo αναλύει το πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού παιδιών και κατοικίδιων στο αυτοκίνητο

Volvo Embla

Ένα επαναστατικό σύστημα το οποίο μπορεί να σώσει ζωές παρουσίασε η Volvo, απαντώντας στα ερωτήματα του Carandmotor σχετικά με τη λειτουργία του.

Για την Volvo η ασφάλεια αποτέλεσε ευθύς εξαρχής έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ιδιαίτερης ταυτότητάς της, με τους Σουηδούς να δείχνουν ουκ ολίγες φορές τον δρόμο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και να ηγούνται των κοσμοϊστορικών αλλαγών που ζήσαμε στον εν λόγο τομέα τις τελευταίες δεκαετίες.

Καινοτομίες, όπως η ζώνη ασφαλείας τριών σημείων και οι πλευρικοί αερόσακοι, έφεραν τη Volvo στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, θέτοντας νέα στάνταρ τόσο στην ενεργητική όσο και στην παθητική ασφάλεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτής της διαρκούς προσπάθειας αναβάθμισης των συστημάτων ασφαλείας θα μπορούσε να ενταχθεί η εξέλιξη μιας ακόμα επαναστατικής εφαρμογής, το βασικό έργο της οποίας είναι να εντοπίζει παιδιά ή κατοικίδια ζώα τα οποία έχουν ακούσια εγκαταλειφθεί στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, εξασφαλίζοντας χωρίς την παρέμβαση τρίτου τις απαραίτητες συνθήκες για την επιβίωσή τους.

Το νέο σύστημα ασφάλειας, το οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί στο αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV της Volvo που έχει γίνει γνωστό ως EX90, βασίζεται σε μια σειρά αισθητήρων που βρίσκονται κατά μήκος του θαλάμου επιβατών και του χώρου αποσκευών.

Lotta Jakobsson

Οι αισθητήρες αυτοί μπορούν να εντοπίσουν ακόμα και την παραμικρή κίνηση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ενημερώνοντας τον οδηγό για την παρουσία κάποιου ανθρώπου ή ζώου στον θάλαμο επιβατών.

Στην περίπτωση που ο οδηγός του αυτοκινήτου απομακρυνθεί, το σύστημα αποτρέπει το κλείδωμα των θυρών ενώ στη συνέχεια ενεργοποιείται το σύστημα κλιματισμού ώστε να διατηρηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την επιβίωση τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή την παρουσίαση του επαναστατικού συστήματος της Volvo, οι Gunnar Ohlsson (Product Owner, Interior Systems) και Lotta Jakobsson (Senior Technical Leader) μίλησαν στο www.carandmotor.gr, αποκαλύπτοντας τις άγνωστες πτυχές του συστήματος.

Gunnar Ohlsson

Carandmotor: Ποιο θα πρέπει να είναι το μέγεθος του οργανισμού ώστε να εντοπιστεί από τους αισθητήρες. Υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς το μέγεθος;

Gunnar Ohlsson: Πρώτα απ’ όλα θα να αναφέρω ότι έχουμε τοποθετήσει αισθητήρες σε όλο το μήκος του θαλάμου επιβατών ώστε να εξασφαλίσουν την κάλυψη όλου του χώρου, από την πρώτη σειρά καθισμάτων έως και τον χώρο αποσκευών. Έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες που εντοπίζουν ακόμα και την πιο μικρή κίνηση, όπως αυτή που σχετίζεται με τη διαδικασία της αναπνοής ενός παιδιού ή ενός κατοικίδιου ζώου. Ερχόμενος, λοιπόν, στην ερώτησή σας σχετικά με το αν υπάρχει κάποιος περιορισμός σχετικός με το μέγεθος, αν το βάρος δεν υπερβαίνει τα δύο κιλά τότε δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα μπορέσει το σύστημα να εντοπίσει τον οργανισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Lotta Jakobsson: Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να εντοπίσει όλα τα παιδιά -ακόμα και τα βρέφη- και τα μικρά κατοικίδια ζώα.

Carandmotor: Στην περίπτωση, λοιπόν, που το σύστημα εντοπίσει κάποιο παιδί ή ζώο στον θάλαμο επιβατών, είναι εφικτό να παραμετροποιήσεις κάποιες από τις λειτουργίες του αυτοκινήτου εξ αποστάσεως;

Lotta Jakobsson: Το σύστημα έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε αν εντοπίσει κάποιο άτομο ή κατοικίδιο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και επιχειρήσεις να κλειδώσεις τις πόρτες τότε θα λάβεις μια σχετική προειδοποίηση γιατί απλώς δεν θα μπορείς να κλειδώσεις το αυτοκίνητο. Και στη συνέχεια το σύστημα θα σου υπενθυμίσει για την παρουσία εκείνων που έχεις αφήσει πίσω σου στον θάλαμο επιβατών του αυτοκινήτου, καθιστώντας εξαιρετική πιθανή την επιστροφή σου και την παραλαβή τους. Αν παρ’ όλα αυτά θελήσεις π.χ. να αφήσεις έναν σκύλο στο αυτοκίνητο, υπάρχει ένα ξεχωριστό σύστημα το οποίο φροντίζει για τη διατήρηση ενός ευχάριστου κλίματος στην καμπίνα, συνεπώς δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσει κάποια ρύθμιση ο ιδιοκτήτης του οχήματος από απόσταση.

Volvo EX90
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Carandmotor: Πραγματοποιείται κάποιο είδος εγγραφής κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου συμβάντος;

Gunnar Ohlsson: Δεν πραγματοποιείται κάποια έγγραφη που να σχετίζεται με τα προσωπικά δεδομένα. Στην περίπτωση, λοιπόν, που πραγματοποιήσουμε κάποια εγγραφή τότε αυτή έχει να κάνει με την ενεργοποίηση του συστήματος, πόσες φορές έχει ενεργοποιηθεί και άλλες τέτοιου είδους τεχνικές λεπτομέρειες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ