Oι δώδεκα σταθμοί στην ιστορία της Jeep

Jeep History

Με τις ρίζες της να βρίσκονται στο μακρινό 1941 και το θρυλικό Willys, η Jeep, μπαίνοντας στην 8η δεκαετία της, αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για το παρόν, αλλά και το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στις 15 Ιουλίου του 1941, η Willys-Overland Co. υπέγραψε σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. για την παραγωγή του πρώτου στρατιωτικού οχήματος Jeep. 80 χρόνια αργότερα, η Jeep είναι πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο, με μια προϊοντική γκάμα που συνεχώς επεκτείνεται σε νέες κατηγορίες, φανατικούς φίλους και πρωτοποριακό πνεύμα, όπως αποδεικνύει και η αξιοποίηση του Plug-in Hybrid συστήματος 4xe, το οποίο αποτελεί φυσική εξέλιξη της ηγετικής θέσης που κατέχει η μάρκα στα συστήματα τετρακίνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το όραμα για μηδενικούς ρύπους αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο στην 80χρονη ιστορία της μάρκας που συνεχίζει να προσδιορίζεται από την ελευθερία, την πρωτοπορία και τις καινοτόμες τεχνολογίες 4x4.

12 Ορόσημα στην 80χρονη πορεία της μάρκας

Αν δοκιμάσει κανείς να ζητήσει από 100 φίλους της μάρκας να πουν ποια είναι για εκείνους η πιο σημαντική στιγμή στην πλούσια ιστορία της μάρκας, είναι μάλλον απίθανο να βρεθούν δύο ίδιες απαντήσεις. Τα παρακάτω 12 ορόσημα -με αντίστροφη χρονολογική σειρά- αποτελούν μερικές από τις πλέον ξεχωριστές στιγμές για τη μάρκα Jeep στις 8 δεκαετίες πορείας της.

1. Το 4xe είναι το Νέο 4x4

Jeep History

Η εξέλιξη της Jeep επιταχύνθηκε στην 80η επέτειο της μάρκας με την έλευση του 4xe, της αποκλειστικής τεχνολογίας της μάρκας για την εφαρμογή εξηλεκτρισμένων συστημάτων κίνησης για κορυφαία απόδοση, διασκέδαση και δυνατότητες 4x4. Το σύστημα θα εξοπλίζει και το ολοκαίνουργιο Jeep Grand Cherokee, το οποίο θα παρουσιαστεί στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη σημαία στην επίθεση προς την εξηλεκτρισμένη κίνηση κρατάει ο θρύλος της μάρκας, το Jeep Wrnagler 4xe. Πιστοποιημένο με τη διάκριση Trail Rated® διαθέτει πλήρη στεγανοποίηση της μπαταρίας και τον ηλεκτρονικών συστημάτων ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε πλέον ακραίες συνθήκες.

Εφοδιασμένο με τον Turbo βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού χωρητικότητας 2 λίτρων και το υβριδικό σύστημα, αποδίδει 380 ίππους και 637Nm ροπής, έχει αυτονομία με αμιγώς ηλεκτρική κίνηση 50χλμ. και μέση κατανάλωση μόλις 3,5 λίτρων/100χλμ. Η άμεση παροχή ροπής εξασφαλίζει άμεση επιτάχυνση (0-100χλμ./ώρα σε μόλις 6’’), αλλά και κορυφαίες εκτός δρόμου δυνατότητες, για το πιο ισχυρό, προηγμένο και φιλικό προς το περιβάλλον Wrangler που κατασκευάστηκε ποτέ.

2. Το Νέο Αμερικανικό PremiumJeep History

Τα νέα Wagoneer και Grand Wagoneer* περνούν τα Premium SUV σε ένα νέο επίπεδο. Τα δύο μοντέλα αποτελούν την Premium επέκταση της μάρκας με ένα κομψό, όσο και αυθεντικό σχεδιασμό. Βασίζονται στην πλούσια Αμερικανική κληρονομία στην κατασκευή στοιχείων πολυτελείας, αλλά και τη συνολική Premium προσέγγιση για μια απόλυτη VIP εμπειρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Επέκταση σε παγκόσμιο επίπεδοJeep History

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Jeep, επέκτεινε τη γκάμα της με νέες προτάσεις, όπως το συμπαγές Jeep Renegade, αλλά και το νέο Gladiator, το πιο ικανό pick-up που κατασκεύασε ποτέ η Jeep. Η μάρκα παράλληλα επέκτεινε τις μονάδες παραγωγής της, σε αγορές όπως εκείνη της Ευρώπης, της Ινδίας της Βραζιλίας και της Κίνας. Με 10 εργοστάσια σε 6 χώρες, η Jeep κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις της τα τελευταία 10 χρόνια.

4. Τα απόλυτα επίπεδα πρόσφυσης και κρατήματοςJeep History
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1999, δύο νέα συστήματα κίνησης και στους 4 τροχούς παρουσιάστηκαν. Το σύστημα Quadra-Trac II προσέφερε με έναν καινοτόμο τρόπο τη διαχείριση της ροπής μεταξύ τους εμπρός και του πίσω άξονα, αλλά της αριστερής και της δεξιάς πλευράς, εξασφαλίζοντας τα μέγιστα επίπεδα πρόσφυσης σε κάθε συνθήκη. Ο συνδυασμός του Quadra-Trac με το σύστημα κλειδώματος των αξόνων Vari-Lok προσέφερε ακόμα περισσότερη ροπή στον τροχό με την καλύτερη πρόσφυση, δημιουργώντας το σύστημα Quadra-Drive®.

5. Το JeepGrandCherokee τα σπάει –κυριολεκτικά- στο ΝτιτρόιτΣτις 7 Ιανουαρίου 1992, στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ, ο Πρόεδρος της Chrysler Bob Lutz, οδήγησε το πρώτο νέο Jeep Grand Cherokee ZJ από τη γραμμή παραγωγής στους δρόμους της πόλης και από εκεί μέσα στην έκθεση περνώντας μέσα από τη γυάλινη πόρτα του Cobo Hall, δίνοντας αμέσως το δυναμικό στίγμα του premium SUV. Το Grand Cherokee προσέφερε πολυτελές εσωτερικό, βελτιωμένο κράτημα, άνεση στην οδήγηση στην άσφαλτο, αλλά και απαράμιλλες εκτός δρόμου δυνατότητες.

6. Η γέννηση ενός θρύλουΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άφιξη του Jeep Wrangler το 1986 ήταν η απάντηση για την εξέλιξη του θρύλου με μερικές όμως ανέσεις. Είχε χαμηλότερο κέντρο βάρους, βελτιωμένη οδική συμπεριφορά και ένα πιο άνετο εσωτερικό. Παρά το γεγονός ότι το Wrangler μοιραζόταν το αμάξωμα με το γνωστό και ανοικτό στα στοιχεία της φύσης CJ-7, είχε μεγάλες διαφορές με το συγκεκριμένο μοντέλο. Στην πραγματικότητα σε επίπεδο μηχανικών μερών η συγγένεια ήταν μεγαλύτερη με το Cherokee. Στις 5 Αυγούστου του 1987, ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του Wrangler, η American Motors Corporation πουλήθηκε στην Chrysler Corporation και έτσι η δημοφιλής μάρκα Jeep έγινε μέρος της Jeep / Eagle Division.

7. Cherokee - Το πρώτο συμπαγές SUV στον κόσμο

Η ενεργειακή κρίση του 1979, επιτάχυνε την εξέλιξη ενός μικρότερου 4x4. Το 1984, το Jeep Cherokee XJ σχεδιάστηκε ως το πρώτο συμπαγές SUV στον κόσμο. Με αυτοφερόμενο αμάξωμα το αυτοκίνητο ήταν αρκετά μικρότερο από τον πρόγονο του, αλλά διατηρούσε σε ποσοστό 90% τον εσωτερικό του χώρο. Παράλληλα εφοδιαζόταν με το σύστημα Command-Trac, το οποίο επέτρεπε την επιλογή της τερακίνησης ακόμα και εν κινήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

8. Το Wagoneer δημιουργεί την κατηγορία των premium SUVJeep History

Το 1963, το Jeep Wagoneer ήταν το πρώτο premium SUV, το οποίο συνδύαζε την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς με το αυτόματο κιβώτιο. Διαθέτοντας στοιχεία που μέχρι τότε ήταν διαθέσιμα μόνο σε αυτοκίνητα πολυτελείας, το Wagoneer άλλαξε τις προσδοκίες των ανθρώπων από ένα όχημα 4x4. Αυτό επέκτεινε την αγορά και τη δημοφιλία των οχημάτων 4x4 και ουσιαστικά δημιούργησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε πολυτελές SUV. Δύο δεκαετίες αργότερα, με το λανσάρισμα του Grand Wagoneer, η Jeep ανέβασε ακόμα περισσότερο τον πήχη, προσφέροντας στοιχεία όπως τα δερμάτινα καθίσματα, ο κλιματισμός και το σύστημα ήχου υψηλής πιστότητας.

9.  JeepJamboree – ο πρόγονος όλων των εκδηλώσεων 4x4

Jeep History
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1953 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Jeep Jamboree στην Καλιφόρνια. Συνολικά συμμετείχαν 155 άνθρωποι με 55 οχήματα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Mark Smith και έδειχνε πως οι ιδιοκτήτες μοντέλων της Jeep απολαμβάνουν την καλή παρέα και την περιπέτεια. Παρά το γεγονός ότι πλέον το Jeep Jamboree πραγματοποιείται σε διάφορα σημεία σε όλη την επικράτεια των Η.Π.Α., το διασημότερο είναι στο Rubicon Trail, που βρίσκεται στην οροσειρά της Σιέρρα Νεβάδα. Τα πιο δύσκολα 17 μίλια εκτός δρόμου διαδρομών φιλοξενούν τα Jeep σε μια ξεχωριστή γιορτή για τους φίλους του 4x4.

10. Το πρώτο SUV

Jeep History

Η Willys-Overland παρουσίασε το 1946 το Willys Wagon και στη συνέχεια το 1949 του προσέθεσε κίνηση και στους τέσσερις τροχούς, δημιουργώντας ουσιαστικά το πρώτο SUV στην ιστορία του αυτοκινήτου. Ικανό να μεταφέρει έως 7 άτομα με άνεση και παράλληλα ασταμάτητο ακόμα και στις πιο δύσκολες εκτός δρόμου διαδρομές, το Willys Wagon έφερε απόλυτη ανατροπή στα δεδομένα. Σχεδιασμένο από τον θρύλο του design, Brooks Stevens, το Wagon παρέμεινε στην παραγωγή για σχεδόν 20 χρόνια, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο του αυτοκίνητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

11. Ένα Jeep 4x4 για τις μάζες

Jeep History

Το 1945, το CJ-2A έγινε το πρώτο ελαφρύ τετρακίνητο αυτοκίνητο που ήταν διαθέσιμο για το ευρύ κοινό. Παρά το γεγονός ότι το CJ-2A μοιραζόταν την ίδια βασική αρχιτεκτονική με το MB, υπήρχαν σημαντικές βελτιώσεις. Αυτές συμπεριλάμβαναν εκτός των άλλων πόρτα για το χώρο αποσκευών, εφεδρικό τροχό στο πλάι του αμαξώματος και μεγαλύτερα φώτα.

12. Η γέννησης ενός συμβόλου μέσα στον πόλεμο

Jeep History
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Willys-Overland το 1941 κέρδισε το διαγωνισμό για την κατασκευή ενός νέου στρατιωτικού οχήματος του ¼ τόνου για την Αμερικανική Κυβέρνηση. Περισσότερα από 350.000 MB θα περνούσαν τη γραμμή παραγωγής μέχρι το 1945 και θα αποτελούσαν τη βάση για τη δημιουργία του πολιτικού Jeep CJ, του οποίου η παραγωγή θα ξεκινούσε πριν το τέλος του 2ου Π.Π.

Διαβάστε επίσης

Τα καλύτερα μικρά μοντέλα της ελληνικής αγοράς

Όλα τα νέα SUV που περιμένουμε στην ελληνική αγορά

Αυτό είναι το νέο Opel Astra

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ