https://www.dsautomobiles.gr/models/ds3/collections/ds3-jules-verne.html?utm_source=carandmotor.gr&utm_medium=DIS-RES&utm_campaign=DS3_JulesVerne_Billboard_GR_DS_VN_Mobility_Reveal_DIS-RES_A_VI_CLICKS_NA_NA&partner_uid=HashedMail

Αξίζει τελικά να βάλεις διαχύτη στο αυτοκίνητο σου; Τι είναι και πως ακριβώς λειτουργεί;

διαχύτης

Ένα εξάρτημα που αλλάζει το παιχνίδι στην αεροδυναμική αντίσταση ενός αυτοκινήτου – Αξίζει να το βάλεις και στο δικό σου αυτοκίνητο;

Ο διαχύτης, αν και ξεκίνησε από τους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού (από την δεκαετία του 1960, στην Formula 1), χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα, είτε για να βελτιώσει την αεροδυναμική αντίσταση ενός οχήματος, είτε για να προσθέσει μια πιο σπορ εμφάνιση σε αυτό.

Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα εξάρτημα που τοποθετείται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, κάτω ακριβώς από τον προφυλακτήρα. Ο ρόλος του είναι να κατευθύνει τη ροή του αέρα που περνά κάτω από το όχημα, μειώνοντας την πίεση σε αυτό το σημείο και δημιουργώντας κάθετη δύναμη προς το έδαφος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να ενισχύει την πρόσφυση του αυτοκινήτου στο δρόμο, χωρίς να προστίθεται βάρος ή να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις υψηλές ταχύτητες, καθώς, μέσω του διαχυτή, βελιτώνεται η σταθερότητα, το αυτοκίνητο έχει καλύτερη συμπεριφορά στις στροφές και πιο ακριβείς αντιδράσεις στον δρόμο,χωρίς όμως να προστίθεται μετωπική αντίσταση, όπως συμβαίνει με άλλα αεροδυναμικά βοηθήματα όπως,για παράδειγμα, στις αεροτομές.

Βέβαια, πολλοί από του διάχυτες που βλέπουμε σε διαφορά αυτοκίνητα υπάρχουν καθαρά για λόγους αισθητικής, ιδιαίτερα στα αυτοκίνητα πόλης και στα SUV.Αυτοί του είδους οι διαχυτές, κατασκευάζονται συνήθως από πλαστικά ή ελαφριά υλικά και προσδίδουν ένα πιο δυναμικό και σπορτίφ ύφος στο όχημα, χωρίς να έχουν κάποια τεχνική συνεισφορά στην οδική συμπεριφορά του μοντέλου.

Από την άλλη πλευρά, οι λειτουργικοί διαχυτές, που συναντάμε κυρίως σε σπορ ή αγωνιστικά αυτοκίνητα, είναι φτιαγμένοι από υλικά υψηλής απόδοσης όπως ανθρακονήματα ή αλουμίνιο και μπορούν να επηρεάσουν αισθητά τη δυναμική του οχήματος, φτάνοντας να συνεισφέρουν ακόμα και στο 50% του συνολικού ground effect.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Για το αν αξίζει να τοποθετηθεί διαχυτής σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο τώρα, αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τον σκοπό που καλείται να εξυπηρετήσει.

Αν, για παράδειγμα, ο στόχος είναι απλώς η αισθητική αναβάθμιση του οχήματος, πρόκειται για μια εύκολη προσθήκη που σίγουρα θα δώσει μια πιο σπορ όψη στο αυτοκίνητο. Αν όμως ζητείται πραγματική βελτίωση της αεροδυναμικής συμπεριφοράς, τότε απαιτείται επιλογή ενός ποιοτικού, λειτουργικού εξαρτήματος καθώς και η σωστή εγκατάστασή του.

Τέλος να πούμε ότι σχετικά με το νόμικο πλαίσιο, και για το διαχύτη ισχύει ό,τι ίσχυει για κάθε after market τροποποιήση, όπως ορίζεται από το άρθρο 89 του Κ.Ο.Κ. Αν, δηλαδή, η τοποθέτηση του διαχύτη σημαίνει αλλαγή στα αναγραφόμενα κυρία χαρακτηριστικά στοιχεία στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος (σε περίπτωση που π.χ. αλλάζει το συνολικό μήκος), τότε απαίτεται έκδοση νέας άδειας (αφού όλα τα νέα στοιχεία έχουν πρώτα εξακριβωθεί από τις αρμόδιες εκάστοτε υπηρεσίες).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ