Τι σημαίνουν οι λυχνίες στον πίνακα οργάνων;

Warning lights Anoigma

Κάθε φορά που εκκινείτε τον κινητήρα ανάβουν πολλά λαμπάκια στον πίνακα οργάνων. Τι σημαίνουν όμως όλες αυτές οι ενδείξεις και τι γίνεται εάν κάποια παραμένει αναμμένη;

Ο πίνακας οργάνων δεν έχει τυχαία περίοπτη θέση μπροστά από τον οδηγό. Είναι το μέσο με το οποίο τα μηχανικά μέρη και τα συστήματα του αυτοκίνητου “επικοινωνούν” με τον οδηγό και τον προειδοποιούν για σφάλματα και βλάβες.

Οι προειδοποιητικές λυχνίες είναι κοινές στην πλειοψηφία των αυτοκινήτων και οι όποιες διαφορές τους ανά μοντέλο εντοπίζονται στην ελαφρώς διαφοροποιημένη εικόνα τους, την συχνότητα που αναβοσβήνουν και το χρώμα. Και πάλι όμως σκοπός τους είναι να δίνουν την ίδια ενημέρωση στον οδηγό, ενώ ορισμένες φορές συνοδεύονται και από ήχο ή επεξήγηση στην οθόνη του υπολογιστή ταξιδίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Dashboard Warning Lights 1

Μεγάλο ρόλο στην βαρύτητα της σημασίας των προειδοποιητικών ενδείξεων παίζει το χρώμα, με το μπλε ή το πράσινο να υποδηλώνει απλή ενημέρωση και όχι κάποιο σφάλμα ή βλάβη. Το κίτρινο και το πορτοκαλί μεταφράζεται σε κάποια επικείμενη επισκευή και δεν σημαίνει κίνδυνος. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει κλείσετε ένα ραντεβού στον επίσημο επισκευαστή για να ελέγξει το αυτοκίνητό σας.

Όταν όμως το χρώμα των προειδοποιητικών ενδείξεων είναι κόκκινο σημαίνει ότι πρόκειται για σοβαρή βλάβη που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και φυσικά να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητο. Μην το αμελήσετε, γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος της επισκευής.

Σε πιο σύγχρονα μοντέλα, οι ενδείξεις έχουν αποκτήσει πιο συγκεκριμένη κοινή μορφή για να μην μπερδεύουν τους οδηγούς, ενώ μερικές από αυτές έχουν εξαλειφθεί και έχουν αντικατασταθεί από ενημερωτικά μηνύματα που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή ταξιδίου ή σε αυτή του συστήματος πολυμέσων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε όμως μερικές από τις βασικές ενδείξεις που όλοι χρειάζεται να γνωρίζουμε την σημασία και την σημαντικότητά τους.

Check Engine Light

Ένδειξη check engine

Σε περίπτωση που ανάψει η λυχνία του check engine θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον επισκευαστή σας ακόμα και αν όλα δείχνουν ότι λειτουργούν ρολόι. Η συγκεκριμένη ένδειξη ενημερώνει για κάποια επικείμενη βλάβη και ίσως κάποια δαπανηρή επισκευή, ενώ δεν αφορά κάποιο συγκεκριμένο σφάλμα ή βλάβη.

Brake Warning Light
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένδειξη συστήματος φρένων

Η συγκεκριμένη κόκκινη ένδειξη απαιτεί άμεσο έλεγχο και ακινητοποίηση μέχρι να αντιληφθείτε το πρόβλημα. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ανάψει η συγκεκριμένη λυχνία είναι κάμποσοι, και μπορεί να οφείλετε στο γεγονός ότι ξεχάσατε να “κατεβάσετε” πλήρως το χειρόφρενο ή ότι χρειάζεται συμπλήρωμα το ντεπόζιτο του υγρού φρένων ή ότι έχουν φαγωθεί τα τακάκια. Σε κάθε περίπτωση ελέγξετε τα τακάκια και φυσικά όλο το κύκλωμα του υγρού φρένων.

Oil Pressure Warning Light

Ένδειξη πίεσης λαδιού

Μαζί με την ένδειξη του συστήματος φρένων, η συγκεκριμένη είναι από τις σημαντικότερες που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν. Η πίεση λαδιού δημιουργείται από την αντλία που διατηρεί την κυκλοφορία του λαδιού στον κινητήρα και από την ποσότητα του λαδιού. Μια διαρροή, μια ελαττωματική αντλία ή η λανθασμένη ποσότητα λαδιού μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στον κινητήρα με μεγάλο κόστος επισκευής. Διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή και ελέγξτε την στάθμη του λαδιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Brake Warning Light

Ένδειξη μπαταρίας

Η συγκεκριμένη λυχνία μπορεί να σημαίνει πολλά και σίγουρα αφορά το ηλεκτρικό κύκλωμα και την φόρτιση της μπαταρίας. Η αιτία για να ανάψει μπορεί να εντοπιστεί είτε σε μια μπαταρία που χρειάζεται αντικατάσταση είτε από πρόβλημα στον εναλλάκτη. Σε μια τέτοια συνθήκη, να ξέρετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα φώτα ή τις ηλεκτρικές λειτουργίες, ακόμα και αδυναμία εκκίνησης του κινητήρα. Επισκεφθείτε άμεσα τον μηχανικό σας.

Temprature Warning Light
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένδειξη θερμοκρασίας κινητήρα

Εάν δείτε την συγκεκριμένη ένδειξη να ανάβει κατά την διάρκεια της διαδρομής σας, τότε είτε έχει ανεβάσει υψηλή θερμοκρασία ο κινητήρας είτε χρειάζεται συμπλήρωμα με ψυκτικό υγρό το κύκλωμα ψύξης. Ακόμα, μπορεί να ευθύνεται μια διαρροή στο κύκλωμα ή στο ψυγείο, αλλά αυτό μπορείτε να δείτε μιας και θα στάζει κάτω από τον κινητήρα το ψυκτικό υγρό. Σε περίπτωση που ευθύνεται η θερμοκρασία του κινητήρα μας ή υπάρχει διαρροή ψυκτικού υγρού, σταματήστε την διαδρομή σας για την αποφυγή εκπλήξεων που κοστίζουν. Ακόμα, υπάρχουν αυτοκίνητα που η συγκεκριμένη ένδειξη είναι μπλε, υποδηλώνοντας ότι ο κινητήρας είναι κρύος και δεν πρέπει να τον πιέσετε μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας.

Glow Plug Warning Light

Ένδειξη προθερμαντήρα πετρελαιοκινητήρα/φίλτρου DPF

Ο πετρελαιοκινητήρας χρησιμοποιεί συμπίεση και θερμοκρασία για να πραγματοποιήσει την καύση του μίγματος. Κάθε πετρελαιοκινητήρας χρησιμοποιεί προθερμαντήρες για την αύξηση της θερμότητας και η συγκεκριμένη ένδειξη μας υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα βύσματα/καλώδια τους ή και στην μονάδα διαχείρισης τους. Μην αμελήσετε την ένδειξη και απευθυνθείτε στον επισκευαστή του αυτοκινήτου σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση που ανάψει η λυχνία του φίλτρου συγκράτησης μικροσωματιδίων (DPF), συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης. Κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται μια καλή βόλτα για να “αναγεννηθεί” του φίλτρο.

Ένδειξη συστήματος διεύθυνσης

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο σύστημα του τιμονιού. Η βλάβη στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να είναι κάτι απλό και στην περίπτωση ενός αυτοκινήτου με ηλεκτρική υποβοήθηση να χρειάζεται απλώς μια επανεκκίνηση. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι, επισκεφθείτε το συνεργείο σας.

Εάν η υποβοήθηση του τιμονιού σας είναι υδραυλική, τότε η συγκεκριμένη ένδειξη θα συνοδεύεται και αυξημένο βάρος κατά την οδήγηση. Θα πρέπει να ελέγξετε την στάθμη του υγρού του συστήματος, ενώ μην αμελήσετε να ελέγξετε και για τυχόν διαρροές.

Limited Power Warning Light

Ένδειξη περιορισμένης ισχύος (υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα)

Το να δείτε μια χελώνα να αναβοσβήνει στο καντράν του αυτοκινήτου σας μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά σημαίνει ότι το σύστημα κίνησης λειτουργεί με μειωμένη ισχύ. Αυτή η ένδειξη θα ανάψει για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την σωστή λειτουργία του συστήματος κίνησης, και καλό είναι να ακινητοποιηθείτε κάπου με ασφάλεια, να επικοινωνήσετε με τον μηχανικό σας και να κλείσετε ένα ραντεβού για να βρείτε το ακριβές σφάλμα μέσω του διαγνωστικού μηχανήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Pedestrian Alert Warning light

Ένδειξη συστήματος ενημέρωσης των πεζών

Τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά (στην πόλη) δεν κάνουν θόρυβο με αποτέλεσμα οι πεζοί να μην μπορούν να τα αντιληφθούν γρήγορα. Για τον λόγο αυτό, αρκετές εταιρείες έχουν τοποθετήσει ένα μικρό ηχείο, συνήθως το εμπρός δεξί φτερό, που παράγει ένα μικρής έντασης ήχο για να τους ενημερώσετε. Η ένδειξη αυτή θα ανάψει όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το συγκεκριμένο ηχείο και θα πρέπει να επισκεφθείτε το συνεργείο σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ