Service αυτοκινήτου: Οι παγίδες και οι τρόποι για να τις αποφύγετε

kinitiras-service

H διαδικασία συντήρησης ή επισκευής ενός αυτοκινήτου πάντα έκρυβε παγίδες που είχαν στόχο το… πορτοφόλι μας. Δείτε, λοιπόν, τους τρόπους για να τις αποφύγετε.

Τα συναισθήματα που δημιουργεί η είσοδος σε ένα σημείο συντήρησης-επισκευής ενός αυτοκινήτου είναι αντίστοιχα με εκείνα που γεννά η επίσκεψη σε… οδοντιατρείο. Ακόμα, λοιπόν, κι αν πάρεις τη δύσκολη απόφαση και οπλιστείς με κουράγιο, πάντα υπάρχει το άγχος και η αμφιβολία για το τι πρόκειται να δείξει η… νεκροψία.

Σε ότι αφορά τουλάχιστον το service ενός αυτοκινήτου, υπάρχουν οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και να γλιτώσουμε αρκετά ευρώ και ακόμα περισσότερες σκοτούρες στο μέλλον.

1. Η επιλογή του σημείου συντήρησης-επισκευής

Η σωστή επιλογή του σημείου συντήρησης-επισκευής ενός αυτοκινήτου κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την εμπειρία που πρόκειται να αποκομίσουμε από την όλη διαδικασία. Προφανώς ένα εξουσιοδοτημένο service αποτελεί μια πιο ασφαλής επιλογή, καθώς εκεί τηρούνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό οι προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής, ενώ χρησιμοποιούνται και τα αυθεντικά ανταλλακτικά-αναλώσιμα υλικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό τις περισσότερες φορές συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος για τη συντήρηση-επισκευή ενός αυτοκινήτου, γεγονός που οδηγεί πολλούς στη λύση των απλών ή των εξειδικευμένων συνεργείων.

Service αυτοκινήτου

Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτεί μια περισσότερο ενδελεχής έρευνα. Η σύσταση ενός σημείου service από κάποιον που το έχει επισκεφθεί στο παρελθόν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο, ενώ και οι κριτικές που έχει συγκεντρώσει σε κάποιες από τις πλατφόρμες στις οποίες φιλοξενείται μπορεί να μας οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Η εικόνα του συνεργείου μπορεί, επίσης, να μας πείσει για την ποιότητα των εργασιών που πραγματοποιούνται σε αυτό ή να μας αποτρέψει. Σημαντικό ρόλο, τέλος, παίζουν και τα… γεωγραφικά κριτήρια, καθώς στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να έχουμε πάντα και την ευκολία πρόσβασης ενός συνεργείου.

2. Χρήση γνήσιων ανταλλακτικών

Από τη χρήση γνήσιων ανταλλακτικών προκύπτουν δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι συνήθως τα ανταλλακτικά που προέρχονται από τον ίδιο τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου ταιριάζουν απόλυτα στις προδιαγραφές του, με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για την εύρυθμη λειτουργία του οχήματος αλλά και για την αντοχή στον χρόνο και τη χρήση του ίδιου του ανταλλακτικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Service αυτοκινήτου

Το δεύτερο πλεονέκτημα σχετίζεται με την εγγύηση ορθής λειτουργίας που συνοδεύει το ίδιο το ανταλλακτικό, από τη στιγμή που δεν θα γίνει κάποιο λάθος στην τοποθέτησή του. Πριν, λοιπόν, επιλέξετε το φθηνότερο ανταλλακτικό, μπείτε στη διαδικασία να συνυπολογίσετε το ρίσκο της πρόωρης φθοράς του, της απουσίας εγγύησης ή ακόμα και της μη αποδοτικής λειτουργίας του.

3. Αγορά λιπαντικών

Η πάγια τακτική των εξουσιοδοτημένων συνεργείων να υπερτιμολογούν τα λιπαντικά τα οποία χρησιμοποιούν για τον κινητήρα του αυτοκινήτου οδήγησε αρκετούς ιδιοκτήτες στην επιλογή της αγοράς των λιπαντικών από ανεξάρτητο κατάστημα.

Το ίδιο μπορείτε να πράξετε αν θέλετε να αποφύγετε τη χρήση χαμηλότερης ποιότητας λιπαντικών από κάποιο ανεξάρτητο συνεργείο, το οποίο με αυτόν τον τρόπο θα θελήσει να συμπιέσει το κόστος του service ή απλώς να μεγιστοποιήσει το κέρδος του.

Service αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση πάντως που προβείτε στην αγορά των λιπαντικών από κάποιον άλλον προμηθευτή, οφείλετε να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί ως προς τον τύπο και τις προδιαγραφές του προϊόντος που θα επιλέξετε.

Αν έχετε έστω και την παραμικρή αμφιβολία, η επικοινωνία με το σημείο service του αυτοκινήτου θα σας γλιτώσει χρόνο και χρήμα.

4. Προκοστολόγηση εργασιών

Ένας επισκευαστής που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να ενημερώνει τον πελάτη του για τις εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο αυτοκίνητο και φυσικά για το κόστος τους. Για καλό και για κακό, πάντως, υπενθυμίστε την υποχρέωση του συνεργείου να σας ενημερώσει πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε εργασία συντήρησης ή επισκευής, ώστε, να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις και βρεθείτε προ τετελεσμένων γεγονότων, τα οποία θα επιβαρύνουν δυσανάλογα την τσέπη σας.

5. Αναλυτική περιγραφή εργασιών/κατάλογος ανταλλακτικών

Είτε πρόκειται για συντήρηση, είτε για επισκευή, ζητήστε την αναλυτική περιγραφή των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί στο αυτοκίνητό σας, καθώς και τον κατάλογο των ανταλλακτικών ή των αναλώσιμων υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνήθως, η χρέωση της εργασίας διαχωρίζεται από εκείνη των ανταλλακτικών, γεγονός που σας προσφέρει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το συνολικό κόστος της συντήρησης ή της επισκευής.

Μάλιστα, αν ανήκετε στην κατηγορία των δύσπιστων, μπορείτε να ανατρέξετε στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί νέα ανταλλακτικά ώστε να επιβεβαιώσετε ότι όντως έχουν τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό σας.

6. Έκδοση απόδειξης

Με τον ίδιο αναλυτικό τρόπο θα πρέπει να εκδοθεί και η νόμιμη απόδειξη πληρωμής της συντήρησης ή της επισκευής του αυτοκινήτου, η οποία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμη στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως ενδεχομένως περιμέναμε.

Μπορεί, λοιπόν, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο να μην αναγνωρίζονται τα λάθη, ωστόσο, αν στα χέρια μας υπάρχει η νόμιμη απόδειξη με την περιγραφή των εργασιών και των ανταλλακτικών, οι πιθανότητες να βρούμε το… δίκιο μας και μια λύση στο πρόβλημα του αυτοκινήτου μας αυξάνονται εντυπωσιακά.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ