Λαμπάκι καυσίμου: Πόσα χιλιόμετρα μπορώ να διανύσω;

Λαμπάκι καυσίμου

Όλοι οι οδηγοί έχουν βρεθεί τουλάχιστον μια φορά στη θέση να έχει ανάψει το «λαμπάκι» με την ένδειξη για χαμηλή στάθμη καυσίμου και, πανικόβλητοι, να ψάχνουν να βρουν βενζινάδικο. Πόσα όμως χιλιόμετρα μπορεί να κάνεις;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονίσουμε ότι καλό θα είναι για πολλούς λόγους που αφορούν και στην… ψυχική μας υγεία, να αποφεύγουμε να φθάνουμε σε αυτό το σημείο, ιδίως όταν βρισκόμαστε στο ταξίδι.

Ένα καλό πλανάρισμα της διαδρομής, ίσως και με γνώση το που βρίσκονται βενζινάδικα, θα μας γλιτώσει από αχρείαστο άγχος ενώ παράλληλα, είναι σίγουρο ότι θα αποφύγουμε και την περίπτωση να καλέσουμε την οδική μας βοήθεια για να μας συμπληρώσει καύσιμο στο ρεζερβουάρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα τώρα, σε οποιοδήποτε καινούργιο ή παλαιό αυτοκίνητο υπάρχει ειδικό σύστημα (ηλεκτρονικό στα νεότερα) που μετράει την στάθμη του καυσίμου και προειδοποιεί τον οδηγό ανάβοντας το σχετικό λαμπάκι, όταν η στάθμη πέσει κάτω από ένα όριο.

Αντλία καυσίμου

Το όριο αυτό καυσίμου κυμαίνεται ανάλογα με το αυτοκίνητο και το μέγεθός του, ξεκινώντας από τα 5,5 λίτρα περίπου και φθάνοντας μέχρι και τα 10 λίτρα. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις μεγάλων αυτοκινήτων υψηλής κατανάλωσης και γρήγορων επιδόσεων όπου το λαμπάκι μπορεί να ανάψει έχοντας απομείνει 20-30 λίτρα στο ρεζερβουάρ.

Στην ερώτηση τώρα του πόσα χιλιόμετρα μπορώ να διανύσω, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σίγουρα, εάν ανάψει το λαμπάκι και είμαστε μακριά από ένα πρατήριο καυσίμων, θα πρέπει να ρίξουμε ρυθμούς και να οδηγήσουμε λίγο πιο οικονομικά μέχρι να φθάσουμε στο βενζινάδικο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαν κανόνας πάντως και ανάλογα με το αυτοκίνητο, θα πρέπει να υπολογίζετε ότι με το λαμπάκι αναμμένο μπορείτε να διανύσετε από 50-60 έως και 100-130 χιλιόμετρα.

Πάντως, επαναλαμβάνουμε ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να οδηγήσετε όσο πιο οικονομικά μπορείτε. Μειώστε την πίεση στο πεντάλ του γκαζιού, επιλέξτε εάν είναι δυνατόν δρόμους χωρίς κίνηση (το «σταμάτα-ξεκίνα» επιβαρύνει την κατανάλωση) και προσέξτε τη χρήση του κλιματισμού. Με λίγη προσοχή θα φθάσετε στο βενζινάδικο για να συνεχίσετε το ταξίδι σας…

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ