5 λόγοι για να μην παρκάρεις ποτέ σε ανηφόρα ή κατηφόρα -Γιατί είναι η λάθος επιλογή

Parkarisma anifora 1

Γιατί πρέπει να διπλοσκεφτείς πριν παρκάρεις το αυτοκίνητο σε ανηφόρα ή κατηφόρα; Τι δεν πρέπει να ξεχάσεις πότε αν τύχει να παρκάρεις.

Η εύρεση θέσης στάθμευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει… «κυνήγι θησαυρού».

Η υπερφόρτωση του οδικού δικτύου στις πόλεις μπορεί να σου κοστίζει χρόνο στην οδήγηση άλλα μπορεί μερικές φορές να σου κοστίσει ακόμα περισσότερο χρόνο όταν φτάσεις στο προορισμό σου και πρέπει να παρκάρεις το αυτοκίνητο.

Στην Αθήνα, για παράδειγμα, σήμερα κατοικούν 3,155,000 άνθρωποι (σύμφωνα με στοιχεία της Macrotrends) και περισσότεροι από αυτούς οδηγούν, κάτι που σημαίνει πως οι δρόμοι είναι σχεδόν μονίμως γεμάτοι από σταθευμένα οχήματα, σε κάθε ώρα της ημέρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Όταν λοιπόν οι ελεύθερες θέσεις είναι δυσεύρετες είναι λογικό ένας οδηγός, με το που βρει μια θέση, να σπεύσει να παρκάρει το όχημα του, χωρίς να πολυσκεφτεί το σημείο. Ωστόσο, το παρκάρισμα του αυτοκινήτου σε δρόμο με κλίση, είτε μιλάμε για ανηφόρα, είτε για κατηφορά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Και, προφανώς, δεν μιλάμε για την εξαίρεση στον κανόνα, στο περιστασιακό παρκάρισμα σε δρόμο με κλίση, άλλα εστιάζουμε στα επικίνδυνα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν αν αφήνουμε καθημερινά το αυτοκίνητο σε δρόμο με κλίση. 

Κατ’ αρχάς, πρέπει να αναλογιστεί κανείς το μηχανικό φορτίο που δέχονται κρίσιμα συστήματα του αυτοκινήτου. Το χειρόφρενο, για παράδειγμα, σε αυτές τις περιπτώσεις καλείται να αντισταθμίσει τη συνεχή δύναμη της βαρύτητας. Ενώ έχει σχεδιαστεί για κάτι τέτοιο, η συνεχής χρήση του σε ανηφόρες ή κατηφόρες οδηγεί με τον καιρό σε υπερβολική καταπόνηση και φθορά του μηχανισμού (ειδικά αν το σύστημα είναι μηχανικό, με καλώδιο, και όχι ηλεκτρικό).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι το ενδεχόμενο ζημιάς στο κιβώτιο ταχυτήτων, κυρίως στα αυτόματα αυτοκίνητα. Όταν ένα όχημα με αυτόματο σασμάν παρκάρει σε κλίση χωρίς να έχει πρώτα ενεργοποιηθεί το χειρόφρενο, η ασφάλεια του κιβωτίου, είναι αυτή που συγκρατεί το βάρος του αυτοκινήτου.

Αυτό το μικρό μεταλλικό εξάρτημα δεν έχει σχεδιαστεί για να κρατά μόνο του το όχημα σε μεγάλη κλίση ενώ ακόμα και σε συνδυασμό με το σταμάτημα του χειροφρένου μπορεί να παρουσιάσει πρόβληματα όταν καταπονείται συνεχώς σε δρόμους με κλίση.

Αν πιεστεί επανειλημμένα, μπορεί να υποστεί μηχανική κόπωση, να παρουσιάσει δυσκολία στο ξεμπλοκάρισμα (φαίνεται όταν ο μοχλός έχει αντίσταση) ή ακόμα και να σπάσει, προκαλώντας σημαντική ζημιά στο κιβώτιο, μια επισκευή που μπορεί να κοστίσει αρκετά χρήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τέταρτος λόγος σχετίζεται με την υπαρκτή πιθανότητα το αυτοκίνητο να κυλίσει, είτε από μηχανική βλάβη είτε από κάποιον λάθος χειρισμό. Μια λύση σε αυτό πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η επιλογή να στρέψει κανείς τους τροχούς του οχήματος προς το κράσπεδο, αυτό ωστόσο μπορεί να παραμορφώσει ή ακόμα και «τραυματίσει» το ελαστικό.

Τέλος, η προσπάθειά μας να σταθμεύσουμε σε ανηφόρα ή κατηφόρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φθείρει τον συμπλέκτη του κιβωτίου, γεγονός που σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει στην πρόωρη αντικατάστασή του. 

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ