Ταξιδεύουμε στην Ελβετία, στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων της Stromer

Stromer ST5

Διασκεδαστικός, ευέλικτος, αποδοτικός. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Stromer μάς ταξιδεύει στο μέλλον της αστικής κινητικότητας, δημιουργώντας μια νέα, βιώσιμη προοπτική με τα state of the art ηλεκτρικά ποδήλατα της γκάμας της.

Ο τρόπος με τον οποίο θα μετακινούμαστε στο μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικός από τον σημερινό. Δεν αναφερόμαστε στα ηλεκτροκίνητα οχήματα -αυτά άλλωστε ήδη διεκδικούν θέση στην καθημερινότητάς μας- μήτε για την πολυδιαφημισμένη… αυτονόμηση των τετράτροχων κατασκευών, αλλά για την αστική μικροκινητικότητα, η οποία ξεπηδά μέσα από την ολοένα και επιτακτικότερη ανάγκη υιοθέτησης νέων, περιβαλλοντικά βιώσιμων πρακτικών.

Το δικό μας ταξίδι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ξεκίνησε από τη Βέρνη της Ελβετίας. Εκεί όπου το όραμα του Thomas Binggeli πήρε σάρκα και οστά και μια αγροικία στα προάστια μιας πόλης περίπου 130.000 κατοίκων μετατράπηκε από τη μία στιγμή στην άλλη στο κέντρο του εξηλεκτρισμένου ποδηλατικού σύμπαντος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Stromer

Μολονότι η Stromer μετρά 12 χρόνια ζωής, συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών ηλεκτρικών ποδηλάτων του πλανήτη, έχοντας αποδείξει στον σύντομο αλλά γεμάτο επιτυχίες βίο της την ικανότητά της να ηγείται των τεχνολογικών και όχι μόνο εξελίξεων.

Σε αυτά τα 12 χρόνια έχει καταφέρει να διαθέσει στην παγκόσμια αγορά 102.000 high-end ηλεκτρικά ποδήλατα, εκ των οποίων τα 61.000 είναι πλήρως διασυνδεδεμένα και έχουν διανύσει μέχρι σήμερα 310 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Σε αυτά τα 12 χρόνια η Stromer κατάφερε όχι μόνον να κερδίσει το στοίχημα της επιβίωσης, αλλά και να μετασχηματιστεί από μια νεοφυή εταιρεία σε έναν κατασκευαστή πρώτης γραμμής, ο οποίος σήμερα μετρά 140 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται σε 20 διαφορετικές χώρες.

Drive the difference

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόκληση-πρόσκληση να αποτελέσουμε κι εμείς κοινωνοί της νέας εποχής που ξημερώνει στην αστική κινητικότητα δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη. Μετά, λοιπόν, τη σύντομη αλλά αποκαλυπτική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Stromer, τα ρολόγια όλων συγχρονίστηκαν ώστε να μην λείψει κανείς από το πολυαναμενόμενο test ride.

Με φόντο την πόλη Thun και ένα ονειρικό τοπίο βγαλμένο από τις σελίδες ενός παραμυθιού, η διαδρομή 52 χιλιομέτρων πέριξ της ομώνυμης λίμνης αποδείχθηκε αρκετή ώστε να αναθεωρήσει μια για πάντα τις επιλογές τις οποίες διαθέτει για την καθημερινή μετακίνησή του από το σημείο Α στο σημείο Β.

Το τερπνόν δια του ωφελίμου συνήθιζαν να λένε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι σε ανάλογες περιπτώσεις, περιγράφοντας καταστάσεις που μπορούν να συνδυάσουν την απόλαυση με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και πιστέψτε μας είναι πραγματική απόλαυση να κινείσαι με ένα ποδήλατο της Stromer με ταχύτητες που αγγίζουν τα 45 χλμ./ώρα χωρίς ιδιαίτερο κόπο και προσπάθεια, αξιοποιώντας την υποβοήθηση του ηλεκτροκινητήρα και τη σχεδόν ανεξάντλητη αυτονομία, η οποία φτάνει στα κορυφαία μοντέλα της ελβετικής φίρμας έως και τα 180 χιλιόμετρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μηδενικό κόστος, μηδενικές εκπομπές ρύπων και μηδενικό θόρυβο, η κίνηση με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον ανοίγει νέους ορίζοντες, καθιστώντας περιττή την όποια… εμπλοκή με τα παραδοσιακά μέσα ατομικής ή μαζικής μεταφοράς.

Η δική μας εμπειρία ξεκίνησε πίσω από το τιμόνι ή αν προτιμάτε πάνω στη σέλα του κορυφαίου ST5. Με τον ηλεκτροκινητήρα να αποδίδει 850 W και 48 Nm μέγιστης ροπής, το ST5 δεν βρίσκεται τυχαία στη κορυφή της… ποδηλατικής πυραμίδας.

Το σύστημα μετάδοσης αποτελείται από το «drive by wire» 11τάχυτο κιβώτιο της Shimano, το Antiblock Braking System εγγυάται την αποτελεσματικότατη πέδηση, την ίδια στιγμή που τα 983 Wh της μπαταρίας ιόντων λιθίου μετατρέπουν τη σχέση σου με τη διαδικασία της φόρτισης... περιστασιακή.

Πολύ κοντά στις προδιαγραφές του ST5 είναι το ST3, το οποίο μάλιστα προσφέρεται και με το σύστημα μετάδοσης της Pinion, εξασφαλίζοντας ομαλότερες μεταβάσεις μεταξύ των σχέσεων και μικρότερες ανάγκες συντήρησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την γκάμα της Stromer συμπληρώνουν τα ST1 και ST2, συμβαδίζοντας με την κορυφαία ποιότητα κατασκευής και το απέριττο και συνάμα καθηλωτικό σχεδιασμό των ηλεκτρικών ποδηλάτων της ελβετικής φίρμας.

Κοινός τόπος για όλα τα μοντέλα της Stromer αποτελούν και οι εκτεταμένες δυνατότητες συνδεσιμότητας, με την ενσωμάτωση κάρτας SIM και συστήματος γεωεντοπισμού, το keyless σύστημα αφαίρεσης τις μπαταρίες, όπως άλλωστε και η πλήρης αλληλεπίδραση με έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας μέσω της εφαρμογής Omni App.

Στην Ελλάδα, η γκάμα των ηλεκτρικών ποδηλάτων της Stromer προσφέρεται κατά αποκλειστικότητα από την Kosmoride, η οποία εκτός της δυνατότητας αγοράς προσφέρει και εκείνη τη ενοικίασης ή ακόμα και της χρονομίσθωσης (leasing) ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ