Εσύ ξέρεις τι σημαίνουν τα σήματα του τροχονόμου;– Ποια είναι πρόστιμα

trohonomos simata prostima

Οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων, μιας και ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας.

Η ρύθμιση της κυκλοφορίας στους δρόμους γίνεται μέσω των φωτεινών σηματοδοτών και της οδικής σήμανσης, την ίδια ώρα που άπαντες οφείλουν να τηρούν κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι κυκλοφοριακές ανάγκες απαιτούν μια… ανθρώπινη παρέμβαση, την οποία έρχονται να δώσουν οι τροχονόμοι, μέσω υποδείξεων και σημάτων που δίνουν οι τροχονόμοι.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα σήματα του τροχονόμου υπερισχύουν όλων των άλλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (φωτεινή σηματοδότηση, πινακίδες σημάνσεως, διαγραμμίσεις, κανόνες προτεραιότητας και κυκλοφορίας).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
τροχονόμος πρόστιμα σήματα

Ακολουθούν τα σήματα και οι υποδείξεις του τροχονόμου.

1) Βραχίονας υψωμένος κατακόρυφα σημαίνει: «Προσοχή, διακοπή πορείας» για όλους που χρησιμοποιούν την οδό, από όλες τις κατευθύνσεις πλην των οδηγών οι οποίοι δεν μπορούν να διακόψουν την πορεία του οχήματός τους αμέσως και ασφαλώς. Αν το σήμα αυτό δίνεται σε οδικό κόμβο, δεν απαιτείται τα οχήματα που βρίσκονται στον κόμβο να διακόψουν την πορεία τους.

2) Βραχίονας ή βραχίονες τεντωμένοι οριζόντια σημαίνει: «Διακοπή πορείας» για όλους που χρησιμοποιούν την οδό και πλησιάζουν από οποιαδήποτε κατεύθυνση η οποία διέρχεται κάθετα προς την οριζόμενη με τον τεντωμένο βραχίονα ή βραχίονες κατεύθυνση.

Ο τροχονόμος που ρυθμίζει την κυκλοφορία μπορεί, αφού δώσει το σήμα αυτό να κατεβάσει το βραχίονα ή τους βραχίονές του. Η στάση αυτή σημαίνει ομοίως «διακοπή πορείας» γι' αυτούς που κινούνται κατά μέτωπο και από πίσω από τον τροχονόμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3) Κίνηση του χεριού προς κάποια κατεύθυνση σημαίνει: κίνηση των οχημάτων προς την υποδεικνυόμενη κατεύθυνση.

4) Ο τροχονόμος μπορεί επίσης να κινεί κόκκινο φως. Αυτό σημαίνει «διακοπή πορείας» γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν την οδό προς τους οποίους κατευθύνεται το φως.

τροχονόμος πρόστιμα σήματα

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι όταν οι ανάγκες της κυκλοφορίας το απαιτούν, οι τροχονόμοι μπορούν να επιβάλλουν επιτάχυνση ή επιβράδυνση της κυκλοφορίας ως και διακοπή ή αλλαγή πορείας οχημάτων ή πεζών.

Όσοι, τέλος, δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τα σήματα του τροχονόμου τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ