Χρηματικό bonus για όσους καταγγέλουν τροχαίες παραβάσεις

μπλόκα αστυνομίας

Πόσο αποδοτικό θα ήταν ένα μέτρο, με βάση το οποίο θα μπορούσες να «καρφώσεις» μια τροχαία παράβαση και να εισπράξεις ένα ποσοστό των κερδών;

Όχι, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για πραγματικότητα. Για παράδειγμα η Ουκρανία σκέφτεται να νομοθετήσει ένα νέο πλαίσιο με βάση το οποίο αν κάποιος καταγγείλει μια σοβαρή τροχαία παράβαση να μπορεί να εισπράξει το 10% του προστίμου.

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, αυτό θα επιτυγχάνεται μετά την επίδειξη της σχετικής φωτογραφίας στις αρχές και θα αφορά περιστατικά όπως παραβίαση κόκκινου σηματοδότη ή STOP, παραβίαση διαχωριστικής ή ορίου ταχύτητας, παράνομη στάθμευση και άλλα. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση των Ουκρανών αναφέρει πως με αυτόν τον τρόπο η τιμωρία των παραβατών θα είναι αποτελεσματικότερη και πως οι οδηγοί θα αναγκαστούν σταδιακά να υπακούσουν πλήρως στη νομοθεσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Alcohol Test

Φυσικά, ανάλογες εφαρμογές συναντούμε και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. Εκεί, πριν από δύο χρόνια οι τοπικές αρχές, όχι μόνο αύξησαν τα πρόστιμα για όσους οδηγούς παρανομούν, αλλά επιβραβεύουν τους καταγγέλλοντες με το 25% του κόστους που προβλέπεται για την παράβαση.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες πρακτικές συγκεντρώνουν και πολλές αντιδράσεις με κύριο χαρακτηριστικό διαφωνίας να αποτελεί το κατά πόσο ένας πολίτης μπορεί να αντικαθιστά το ρόλο των αρμόδιων αρχών και να πληρώνεται για αυτό. Επίσης, τονίζεται πως η  γενικευμένη εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, με κίνητρο τη χρηματική επιβράβευση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακραία φαινόμενα που θα ήταν δύσκολο να ελεγχθούν. Λάθος ή σωστό;

Το σίγουρο είναι πως αν προβλεπόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, πολλοί θα γίνονταν…πλούσιοι!

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ