Η Toyota βάζει τέλος στην οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ

Toyota Corolla Range

Μέσω νέων τεχνολογιών συνδεσιμότητας η Toyota στοχεύει να βάλει τέλος στο θάνατο που μπορεί να προκληθεί από θερμοπληξία μέσα σε ένα αυτοκίνητο, με νέο καινοτόμο σύστημα ελέγχου καμπίνας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το φως της δημοσιότητας βλέπουν τραγικές ειδήσεις από ανθρώπους -παιδιά περισσότερο-, αλλά και ζώα που χάνουν τη ζωή τους μέσα σε ένα αυτοκίνητο από θερμοπληξία. Πολλοί είναι οι κατασκευαστές που εργάζονται πάνω σε νέες τεχνολογίες για την αποτροπή αυτών των θανάτων και ένας από αυτούς είναι και η Toyota.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνεργασία με την ισραηλινή Vayar και μέσω της θυγατρικής Toyota Connected North America, η ιαπωνική εταιρεία εξελίσσει νέες τεχνολογίες που μπορούν να εντοπίσουν και να αποτρέψουν επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις, για τον οδηγό αλλά και τους επιβαίνοντες, οι οποίες οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα και με στοιχεία που παρουσιάζει η ιαπωνική εταιρεία περίπου 23 παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. εντός της καμπίνας ενός αυτοκινήτου από θερμοπληξία, ενώ ένα στα τέσσερα από αυτά απέκτησε πρόσβαση στο αυτοκίνητο χωρίς αυτό να βρίσκεται σε χρήση.

Η νέα τεχνολογία ασφάλειας που αναπτύσσουν οι Ιάπωνες ονομάζεται «Cabin Awareness» (Αντίληψη Καμπίνας). Με τη χρήση ενός μικρού 4D ραντάρ μέσα στην καμπίνα, το νέο σύστημα της Toyota μπορεί να ανιχνεύσει των αριθμό των ατόμων αλλά και των ζώων που βρίσκονται στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου. Επειδή έχουμε να κάνουμε με ραντάρ και όχι με μια απλή κάμερα, το σύστημα που εντοπίζει και διαφορά στην απόσταση μπορεί να συλλέξει στοιχεία και για την αναπνοή, από το πόσο «φουσκώνει και ξεφουσκώνει» ένας θώρακας. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει χτύπους καρδιάς (!), αλλά και την αναπνοή ενός ατόμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφόσον το κρίνει απαραίτητο, το σύστημα μπορεί να επικοινωνήσει όλα τα παραπάνω μέσω τεχνολογιών συνδεσιμότητας. Ξεκινώντας από τον οδηγό του αυτοκινήτου το σύστημα μπορεί να στείλει μηνύματα στο κινητό του, σε έξυπνες οικιακές συσκευές, ακόμη και στις αρμόδιες αρχές, αν δεν υπάρχει έγκαιρη ανταπόκριση από τον ιδιοκτήτη.

Το σύστημα «Cabin Awareness», το οποίο έχει κατατεθεί στις Η.Π.Α. για κατοχύρωση, μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί και από τα σωστικά συνεργία σε περίπτωση ατυχήματος. Για παράδειγμα αν ένα αυτοκίνητο ξεκινήσει ένα ταξίδι και εμπλακεί σε ατύχημα, το σύστημα μπορεί να προειδοποιήσει και να προετοιμάσει καλύτερα τα σωστικά συνεργία, αν βρίσκονται όλοι όσοι ξεκίνησαν το ταξίδι εντός της καμπίνας, αλλά και πόσοι από αυτοί αναπνέουν ή έχουν σφυγμό.

Το νέο σύστημα της Toyota μπορεί να αξιοποιηθεί και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα μπορεί να ενημερώνει τον κάτοχο ενός αυτοκινήτου για το πόσα άτομα βρίσκονται μέσα στην καμπίνα -αν έχει δώσει το όχημα σε κάποιο μικρότερο μέλος της οικογένειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλη αυτή η εξαιρετική ιδέα προήρθε από εκδήλωση Hackathon που είχαν πραγματοποιήσει οι Ιάπωνες, μια εκδήλωση όπου προγραμματιστές δουλεύουν επάνω σε concepts με σκοπό να λύσουν κάθε φορά ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Η Toyota αναμένεται να διοργανώσει σύντομα ένα ακόμη Hackathon αυτή τη φορά για τη εξέλιξη τεχνολογιών που θα έχουν να κάνουν με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και την αποτροπή της.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ