
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την υιοθέτηση ενός Πανευρωπαϊκού Τέλους Ταξινόμησης για όλα τα κράτη μέλη.
Τέλος στις δυσανάλογες χρεώσεις που προέρχονται από το Τέλος Ταξινόμησης στα αυτοκίνητα εξετάζει να επιβάλλει η Κομισιόν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να επέλθει ισορροπία και βέβαια να μπορέσει να περιοριστεί το φαινόμενο του «Cross Board Rental» ή αλλιώς οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας.
Η πρόταση αρχικά έπεσε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων εξαιτίας του Cross Board Rental από το οποίο «πάσχουν» όλες οι εγχώριες εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων αφού κάθε σαιζόν χιλιάδες οχήματα με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας ενοικιάζονται σε άλλες χώρες προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου σε κάθε κράτος μέλος.
BUY NOW

Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος αφορά στην υπερφορολόγηση που πραγματοιούν κάποια κράτη μέλη έναντι των αυτοκινήτων (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) με αποτέλεσμα να καταγράφεται μείωση στις πωλήσεις καινούριων ευρωπαϊκών αυτοκινήτων και βέβαια να πλήτεται άμεσα η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.
Η Κομισιόν για τους παραπάνω λόγους εξετάζει να επιβάλλει ένα ενιαίο Τέλος Ταξινόμησης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κυμαίνεται στο 10%, ώστε όλα τα κράτη μέλη θα φορολογούν τα καινούρια αυτοκίνητα με αυτό το ποσοστό ενώ για τα μεταχειρισμένα θα ισχύει το ίδιο ποσοστό απομειούμενο από την ηλικία του κάθε οχήματος. Βέβαια δεν αποκλείεται να θεσπιστούν και κάποια αντικίνητρα στις εισαγωγές πολύ παλαιών αυτοκινήτων...
Με την θέσπιση ενός ενιαίου Τέλους Ταξινόμησης σε όλη την ΕΕ η Κομισιόν θα μπορέσει επίσης να στηρίξει περαιτέρω και την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία καθώς οι δασμοί στα αυτοκίνητα από Τρίτες χώρες θα είναι υψηλότεροι οπότε τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα θα είναι πιο ανταγωνιστικά.

Ντράγκι: «Η Ευρώπη έχει επιβάλει δασμούς στον εαυτό της»
Μόνο τυχαία δεν θεωρείται και η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ έχει επιβάλει περιορισμούς στον εαυτό της, οι οποίοι είναι πιο επιζήμιοι από τυχόν δασμούς των ΗΠΑ και επισήμανε την αποτυχία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς περιορισμούς στην προσφορά, όπως οι ρυθμιστικοί φραγμοί που εμποδίζουν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτοί οι φραγμοί ισοδυναμούν με δασμούς 45% στη μεταποίηση και 110% στις υπηρεσίες. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας επιβαρύνονται με αυστηρούς κανονισμούς, όπως ο GDPR, που εκτιμάται ότι έχει μειώσει τα κέρδη μικρών επιχειρήσεων έως και 12%.
Επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, είχε τονίσει ότι: «Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας αποτελεί βασικό παράδειγμα της έλλειψης σχεδιασμού από την Ένωση και της εφαρμογής μιας πολιτικής για το κλίμα χωρίς βιομηχανική πολιτική. Ο φιλόδοξος στόχος για μηδενικές εκπομπές καυσαερίων έως το 2035 θα οδηγήσει στην πραγματικότητα στην κατάργηση των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και στην ταχεία διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν έχει ακολουθήσει αυτές τις φιλοδοξίες με μια συγχρονισμένη ώθηση για τη μετατροπή της αλυσίδας εφοδιασμού. Ναι, η Επιτροπή εγκαινίασε την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μπαταριών για την οικοδόμηση μιας αλυσίδας αξίας στις μπαταρίες, αλλά πολύ λίγα έχουν γίνει για τις υποδομές φόρτισης. Η Κίνα, αντιθέτως, έχει επικεντρωθεί σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων από το 2012 και, ως αποτέλεσμα, έχει κινηθεί ταχύτερα και σε κλίμακα και είναι σήμερα μια γενιά μπροστά στην τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων σε όλους σχεδόν τους τομείς, παράγοντας επίσης με χαμηλότερο κόστος.»

Ενιαία αγορά θέλει η Κομισιόν
Τη νέα στρατηγική για την ενιαία αγορά παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ολομέλεια μετά την έγκρισή της από το Σώμα των Επιτρόπων. Η νέα στρατηγική παρουσιάστηκε από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής Stephane Sejourne και περιλάμβανε μέτρα για την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις που διατυπώνονται στις εκθέσεις του Mario Draghi σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και του Enrico Letta για το μέλλον της ενιαίας αγοράς. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι εταιρείες να επεκταθούν και να καταστούν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχει η ενιαία αγορά. Η στρατηγική αναμένεται να προωθήσει τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών και την κυκλοφορία εμπορευμάτων, κυρίως με τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων και την άρση των κανονιστικών και διοικητικών φραγμών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ