Τι ετοιμάζει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» στην Αστυπάλαια;

Volkswagen ID.3

Πάρκο με φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 3,5 μεγαβάτ θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2024.

Σημαντικά είναι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αστυπάλαια τα οποία αφορούν σε πράσινη ενέργεια που θα παραχθεί στο νησί και πλέον η εξάρτησή του από το diesel θα είναι ελάχιστη με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία!

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού κ. Κομινέα το επόμενο βήμα είναι η ανανέωση του ενεργειακού συστήματος, το οποίο πρόκειται να μετατραπεί σταδιακά σε χρήση τοπικά παραγόμενης, ανανεώσιμης ενέργειας. Οι ήδη υπάρχουσες μικρότερες ηλιακές μονάδες τροφοδοτούν, μεταξύ άλλων, τον σημερινό ηλεκτρονικό στόλο με πράσινη ενέργεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επόμενο ορόσημο είναι η κατασκευή ενός υβριδικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούμενο από ηλιακό πάρκο ισχύος 3,5 μεγαβάτ και σύστημα αποθήκευσης μπαταριών, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2024 και έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το σύστημα αυτό θα καλύπτει το 100% των αναγκών που προκύπτουν από την ηλεκτροκίνηση και έως και το 60% των λοιπών ενεργειακών αναγκών του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι το 2026, το ενεργειακό σύστημα πρόκειται να επεκταθεί περαιτέρω και, στο τελικό στάδιο, θα καλύπτει περίπου το 80% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης. Μέχρι στιγμής, το νησί τροφοδοτείται κυρίως με ηλεκτρισμό από γεννήτριες diesel, οι οποίες εκπέμπουν έως και 5.000 τόνους CO2 ετησίως.

Παράλληλα οι γεννήτριες diesel καταναλώνουν ετησίως 1,8 εκατ. λίτρα καυσίμου τα οποία κοστίζουν πάνω από 2,1 εκατ. ευρώ.

Πάντως αυτή τη στιγμή στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ υπάρχουν 4 κινητήρες παραγωγής ρεύματος εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται στο στάδιο της συντήρησης όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία και σύμφωνα με τα στελέχη της μονάδας δεν έχει καταγραφεί ποτέ πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση και η μονάδα υπερκαλύπτει τις ανάγκες του νησιού ακόμη και τον Αύγουστο που αποτελεί τον μήνα με την υψηλότερη ζήτηση…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ενεργοποίηση του φωτοβολταϊκού συστήματος που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα παράγονται περίπου 3,5 MW ημερησίως και θα αποθηκεύονται 9,1 MWh στις μπαταρίες εξοικονομώντας 1 εκατ. τόνους diesel ετησίως και κατ΄επέκταση το κόστος χρήσης θα μειωθεί κατά 22%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ζαρογιάννη Θάνου, συμβούλου της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάθε χρόνο θα εξοικονομούνται πάνω από 325.000 ευρώ για καύσιμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ