Το θαλασσινό νερό αλλάζει τον τρόπο που μετακινούμαστε -Ποια νέα χρήση του ανακάλυψαν οι επιστήμονες

πράσινο υδρογόνο θαλασσινό νερό

Μία μέθοδο παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου από θαλασσινό νερό και χωρίς να παράγεται χλώριο φαίνεται πως εφηύρε επιστημονική ομάδα από την Αυστραλία.

Το «πράσινο» υδρογόνο ως «επιταχυντή» για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη και έναν καθαρότερο πλανήτη θέλει να αξιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ποντάρει πολλά στο εν λόγω καύσιμο.

Η ανάπτυξη του καθαρού υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα και με ταχείς ρυθμούς είναι καίριας σημασίας για να ανταποκριθεί η ΕΕ στα φιλόδοξα σχέδιά της για το κλίμα, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55 % έως το 2030, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που σχετίζεται με το «πράσινο» υδρογόνο, το οποίο παράγεται με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης του νερού από ηλεκτρικό ρεύμα προερχόμενο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι το τεράστιο κόστος του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πράσινο υδρογόνο

Η ιδιαίτερα κοστοβόρα παραγωγή του έχει αποτελέσει τροχοπέδη για την ευρεία διάδοση του «πράσινου υδρογόνου» το οποίο ενδείκνυται για τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και βαρέων εμπορευμάτων.

Λύση στα παραπάνω φαίνεται πως είναι έτοιμοι να δώσουν κάποιοι ερευνητές από το Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) της Αυστραλίας οι οποίοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τρόπο να παράγουν σε μεγάλη κλίμακα φθηνό και βιώσιμο υδρογόνο από θαλασσινό νερό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή υδρογόνου από θαλασσινό νερό αποτελεί μια μέθοδο που ήδη έχει δοκιμαστεί, αλλά οι ερευνητές προτείνουν μια εναλλακτική πρακτική που δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η ερευνητική ομάδα του RMIT έχει υποβάλει και αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μέθοδό της η οποία περιλαμβάνει έναν διαφορετικό καταλύτη από αυτόν που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, με βάση τις υφιστάμενες μεθόδους παραγωγής καθαρού υδρογόνου, για την ηλεκτρόλυση του θαλασσινού νερού χρησιμοποιούνται καταλύτες οι οποίοι δημιουργούν χλώριο ως υποπροϊόν. Η υιοθέτηση, λοιπόν, της εν λόγω διαδικασίας σε μεγάλη κλίμακα θα δημιουργούσε τεράστιες ποσότητες χλωρίου το οποίο θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον.

πράσινο υδρογόνο

«Αν επρόκειτο να καλύψουμε τις παγκόσμιες ανάγκες σε υδρογόνο (σ.σ.χρησιμοποιώντας θαλασσινό νερό) χωρίς να λύσουμε πρώτα αυτό το πρόβλημα (σ.σ. του χλωρίου), θα παράγαμε 240 εκατομμύρια τόνους χλωρίου ετησίως. Δεν υπάρχει λόγος αντικατάσταση του υδρογόνου που παράγεται από ορυκτά καύσιμα με παραγωγή υδρογόνου που θα μπορούσε να βλάψει το περιβάλλον μας με διαφορετικό τρόπο», υποστηρίζουν οι ερευνητές του RMIT.

Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι έχουν βρει τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, παράγοντας «πράσινο» υδρογόνο από θαλασσινό νερό με έναν φθηνό τρόπο και σε μεγάλη κλίμακα, δίχως να παράγεται χλώριο, κάνοντας χρήση ενός διαφορετικού, καινοτόμου καταλύτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η μέθοδός μας είναι απλή και πολύ πιο αποδοτική από οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση που αφορά το «πράσινο» υδρογόνο στην αγορά. Με περαιτέρω έρευνα, ελπίζουμε ότι θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε στην ίδρυση μιας ακμάζουσας πράσινης βιομηχανίας υδρογόνου στην Αυστραλία», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ