Το τεράστιο φορτηγό του Τέξας που προκαλεί τεχνητούς σεισμούς (Video)

Texas T-Rex Earthquakes

Το θηριώδες φορτηγό με την ονομασία T-Rex ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας των ΗΠΑ, και μπορεί να προκαλέσει δονήσεις του εδάφους ισχύος άνω των 27 τόνων, για ερευνητικούς σκοπούς.

Η Πολιτεία του Τέξας δεν έχει σεισμική δραστηριότητα, και κατά συνέπεια όταν οι επιστήμονες χρειάζεται να μελετήσουν τις επιπτώσεις του απευθύνονται για βοήθεια στο περίφημο T-Rex. Πρόκειται για ένα θηριώδους ισχόυς φορτηγό, που μπορεί να προκαλέσει δονήσεις του εδάφους 27 τόνων με ταχύτητα που δεν είναι εφικτό να «πιάσει» ούτε η πιο εξελιγμένη κάμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα το T-Rex, που κανονικά ονομάζεται Large Mobile Shaker, είναι το μεγαλύτερο από τα πέντε συνολικά τέτοια μηχανήματα που διαθέτει το Πανεπιστήμιο της αμερικανικής πόλης. Μέσω ειδικών αισθητήρων που εφάπτονται από το φορτηγό στο έδαφος, οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν την κινητικότητα του εδάφους μέσω των τεχνητών σεισμών. Όπως θα έκαναν αν ένας αληθινός τυραννόσαυρος Ρεξ έτρεχε στην επιφάνεια της γης.

Το μηχάνημα μπορεί να προκαλέσει κάθετες, οριζόντες ή εγκάρσιες δονήσεις στο έδαφος. Οι οριζόντιες έχουν περίπου τη μισή ισχύ των κάθετων, δηλαδή περίπου 13,6 τόνους. Μια από τις πρόσφατες πειραματικές εφαρμογές του T-Rex έγινε πρόσφατα στο Wyoming, με σκοπό την ανάλυση των επιπτώσεων της σεισμικής δραστηριότητας στα εργοστάσια της περιοχής.

Οι επιστήμονες κατάφεραν με το θηριώδες αυτό μηχάνημα να προκαλέσουν δονήσεις του εδάφους σε βάθος περίπου 800 μέτρων χωρίς καν να χρειαστεί να διανοίξουν μια τρύπα στο έδαφος, περισώζοντας έτσι τις βιομηχανίες από σημαντικά έξοδα. Οι δονήσεις που προκαλεί το T-Rex δίνουν την αίσθηση πραγματικού σεισμού, και μπορούν να φτάσουν σε βάθος ακόμη και 1,829 χιλιομέτρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ