Τελευταία προειδοποίηση για ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα

Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων και ΚΤΕΟ. Ποια είναι τα πρόστιμα 2022

Τι αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Μια τελευταία προειδοποίηση στους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων που τα κινούν παράνομα χωρίς να έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο αλλά και χωρίς να τα έχουν περάσει από Τεχνικό Έλεγχο (ΚΤΕΟ) πριν βεβαιωθούν τα πρόστιμα αποφάσισε να αποστείλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου απαντώντας σε ερώτηση του Carandmotor.gr: «Ότι στόχος μας είναι να υπενθυμίσουμε τους ιδιοκτήτες οχημάτων ότι πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν επιβάλλουμε τα πρόστιμα. Ετοιμάζουμε νομοθετική ρύθμιση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για τον εντοπισμό οχημάτων που δεν έχουν περάσει τον έλεγχο ΚΤΕΟ, δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας ή είναι ανασφάλιστα, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρωτικών ελέγχων. Συγχρόνως, εισάγουμε ρυθμίσεις για τη διοικητική εκκαθάριση των τηρούμενων Μητρώων Οχημάτων, προκειμένου να αποσυρθούν από την κυκλοφορία οχήματα που δεν είναι τακτοποιημένα ως προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις τα τελευταία 7 τουλάχιστον χρόνια

Η διασταύρωση των στοιχείων θα αφορά σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η κ. Αλεξοπούλου στην τελευταία 7ετία και θα ολοκληρωθεί αφού έχει εκκαθαριστεί το Μητρώο Οχημάτων ώστε οι ελεγκτές να διαπιστώσουν πόσα είναι να οχήματα ανθρώπων που δεν είναι πλέον στη ζωή, πόσα έχουν κυριολεκτικά «πεταχτεί» σε κάποια κέντρα ανακύκλωσης και πόσα κινούνται παράνομα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες οχημάτων που τα κινούν χωρίς ασφάλεια και ΚΤΕΟ δεν θα είναι αθροιστικά για την τελευταία 7ετία, δηλαδή δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, αλλά θα βεβαιωθούν αφού εξαντληθούν όλα τα επιπλέον περιθώρια που θα ορίσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr πριν επιβληθούν τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων και χωρίς ΚΤΕΟ οχημάτων θα υπάρξει τελευταία προειδοποίηση μεταξύ 15 ημερών έως και ένα μήνα πριν την βεβαίωση των προστίμων.

Τα πρόστιμα

Το ανασφάλιστο όχημα συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και αυστηρά πρόστιμα από την πολιτεία σε περίπτωση ελέγχου. Σε περίπτωση διασταύρωσης από την ΑΑΔΕ βεβαιώνεται το πρόστιμο και αποστέλλεται ειδοποιητήριο στον κάτοχο του οχήματος.

Όποιος οδηγός ΙΧ διαπιστωθεί ότι κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα μέσω του συστήματος ελέγχου, παραλαμβάνει ειδοποιητήριο και καλείται εντός 8 ημερών (σύμφωνα με την τωρινή νομοθεσία) είτε να αποδείξει πως το όχημά του είναι ασφαλισμένο, είτε να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με πρόσθετες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ανασφάλιστου οχήματος δεν προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματος του, τότε δρομολογούνται πρόσθετες κυρώσεις όπως:

Αφαίρεση της άδειας ικανότητας του οδηγού για 6 μήνες.

Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Επίσης προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σε περίπτωση που κάποιο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα τότε η νομοθεσία προβλέπει αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για δύο χρόνια (ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής) και ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο, αν το όχημά σου είναι καινούργιο, θα πρέπει να το περάσεις ΚΤΕΟ στα 4 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία και κατόπιν θα ελέγχεται κάθε 2 χρόνια. Αν αργήσεις και χάσεις την προθεσμία σου, πληρώνεις πρόστιμο στο ταμείο του ΚΤΕΟ, ώστε να γίνει τελικά ο έλεγχος. Το ποσό που θα πληρώσεις εξαρτάται από την καθυστέρηση και υπολογίζεται σε 16 ευρώ έως 30 ημέρες, σε 33 ευρώ από 30 ημέρες,65 ευρώ για καθυστέρηση πάνω από 6 μήνες. Σε περίπτωση ηλεκτρονικού ελέγχου το πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ ενώ αν διαπιστωθεί η παράβαση σε έλεγχο της Τροχαίας τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/8 (50 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών. Το πρόστιμο της Τροχαίας σε περίπτωση ανέλεγκτων Φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, Ταξί, Ασθενοφόρων, Λεωφορείων από ΚΤΕΟ έχει οριστεί στα 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/2 (200 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ