Μάστιγα τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα: Αποζημιώσεις-ρεκόρ το 2023

τρακάρισμα αυτοκινήτων

Πόσα εκατομμύρια ευρώ έχει καταβάλει το Επικουρικό Κεφάλαιο σε ιδιοκτήτες οχημάτων που ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα με ανασφάλιστο ΙΧ;

Εκατοντάδες είναι τα περιστατικά με ανασφάλιστα οχήματα που έχουν καταγραφεί στο 9μηνο του 2023 και το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει καταβάλει αποζημιώσεις.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr, στο 9μηνο το Επικουρικό Κεφάλαιο για ανασφάλιστα οχήματα έχει καταβάλει αποζημιώσεις ύψους σχεδόν 7 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2023 κατέβαλε 82 αποζημιώσεις ύψους 364.650 ευρώ με αποτέλεσμα το μέσο κόστος της κάθε αποζημίωσης να υπολογίζεται σε 5.318 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 2023 το Επικουρικό Κεφάλαιο κατέβαλε 118 αποζημιώσεις ύψους 585.072 ευρώ δηλαδή το κόστος της μέσης αποζημίωσης ανήλθε σε 4.958 ευρώ.

Τον Μάρτιο η μέση αποζημίωση για τα ανασφάλιστα οχήματα ανήλθε σε 8.520 ευρώ καθώς καταγράφηκαν 110 περιστατικά για τα οποία καταβλήθηκαν σχεδόν 1 εκατ. ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2023 σημειώθηκαν 111 αποζημιώσεις για ανασφάλιστα οχήματα και το Επικουρικό Κεφάλαιο κατέβαλε 572.579 ευρώ με αποτέλεσμα το μέσο κόστος της κάθε αποζημίωσης να ανέρχεται σε 5.185 ευρώ.

Τον Μάιο για ανασφάλιστα οχήματα αποζημιώθηκαν 119 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι έλαβαν 733.915 ευρώ με αποτέλεσμα η μέση αποζημίωση να ανέλθει σε 6.167 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Ιούνιο καταγράφηκαν τα περισσότερα περιστατικά αποζημιώσεων για ανασφάλιστα οχήματα με 143 περιπτώσεις οι οποίες αποζημιώθηκαν με 1.127.599 ευρώ με αποτέλεσμα η μέση αποζημίωση να κυμανθεί σε 9.891 ευρώ.

Τον Ιούλιο σημειώθηκαν 114 αποζημιώσεις για ανασφάλιστα οχήματα και ο Επικουρικό Κεφάλαιο πλήρωσε 697.035 ευρώ με αποτέλεσμα η μέση αποζημίωση να ανέλθει σε 6.114 ευρώ.

Τον Αύγουστο σημειώθηκε μεγάλη πτώση στα περιστατικά αποζημιώσεων αλλά και εκτόξευση της μέση τιμής αποζημίωσης από ανασφάλιστα οχήματα. Ειδικότερα 42 ιδιοκτήτες να αποζημιώθηκαν με 641.878 ευρώ με αποτέλεσμα η μέση αποζημίωση να ανέλθει σε 15.282 ευρώ!

Τον Σεπτέμβριο το Επικουρικό Κεφάλαιο κατέβαλε 1.203.387 ευρώ σε 81 ιδιοκτήτες οχημάτων για συγκρούσεις με ανασφάλιστα οχήματα με αποτέλεσμα η μέση αποζημίωση να κυμανθεί σε 14.856 ευρώ που αφορά επίσης στην δεύτερη υψηλότερη επίδοση για το 2023.

Να επισημάνουμε ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο μετά την καταβολή της αποζημίωσης ξεκινά να «κυνηγά» με κάθε τρόπο τον ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προκάλεσε κάποιο τροχαίο ατύχημα! Μάλιστα σύμφωνα με κύκλους από την ασφαλιστική αγορά πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων έχασαν κυριολεκτικά τα σπίτια τους καθώς οι αποζημιώσεις που κατέβαλε το Επικουρικό Κεφάλαιο με τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα ξεπέρασαν την αξία των ακινήτων τους…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πότε θα γίνει η διασταύρωση;

Τέλος στην ατιμωρησία των ιδιοκτητών οχημάτων που τα κινούν παράνομα χωρίς να έχουν κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ θα βάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στις αρχές του 2024.

Την αποκάλυψη έκανε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης επισημαίνοντας στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 χαρακτηριστικά ότι: «Το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων θα λυθεί οριστικά εντός του τριμήνου!»

Δηλαδή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ουσιαστικά προειδοποίησε για τελευταία φορά τους παραβάτες οδηγούς να σπεύσουν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους για να γλιτώσουν το βαρύ πρόστιμο που θα επιβληθεί αυτομάτως με την ηλεκτρονική διασταύρωση η οποία αναμένεται να γίνει έως τα τέλη Μαρτίου 2024 και σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr ο αριθμός των παραβατών ξεπερνά τις 500.000 οχήματα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρόστιμα

Το ανασφάλιστο όχημα συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και αυστηρά πρόστιμα από την πολιτεία σε περίπτωση ελέγχου. Σε περίπτωση διασταύρωσης από την ΑΑΔΕ βεβαιώνεται το πρόστιμο και αποστέλλεται ειδοποιητήριο στον κάτοχο του οχήματος.

Όποιος οδηγός ΙΧ διαπιστωθεί ότι κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα μέσω του συστήματος ελέγχου, παραλαμβάνει ειδοποιητήριο και καλείται εντός 8 ημερών είτε να αποδείξει πως το όχημά του είναι ασφαλισμένο, είτε να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ.

Εάν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με πρόσθετες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ανασφάλιστου οχήματος δεν προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματος του, τότε δρομολογούνται πρόσθετες κυρώσεις όπως:

Αφαίρεση της άδειας ικανότητας του οδηγού για 6 μήνες.

Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Επίσης προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σε περίπτωση που κάποιο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα τότε η νομοθεσία προβλέπει αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για δύο χρόνια (ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής) και ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ