Έρχονται πρόστιμα σε ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα

Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων και ΚΤΕΟ. Ποια είναι τα πρόστιμα 2022

Αρχικά θα σταλεί προειδοποίηση στους παραβάτες ώστε να συμμορφωθούν πριν επιβληθούν τα πρόστιμα.

Στο… κινητό τηλέφωνο θα είναι σε λίγες ημέρες διαθέσιμα το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος, η άδεια κυκλοφορίας, αλλά και το Δελτίο Ελέγχου ΚΤΕΟ σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Ωστόσο ο κ. Παπαστεργίου αποκάλυψε επίσης ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζεται η διασταύρωση στοιχείων ώστε να βρεθούν οι παραβάτες οδηγοί, να ειδοποιηθούν και κατόπιν αν δεν συνετιστούν να τους επιβληθούν τα πρόστιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε ότι: «Κάτι που έρχεται να βοηθήσει στο κομμάτι της φυσικής ασφάλειας των πολιτών είναι ο φάκελος των εφαρμογών για το αυτοκίνητο. Δηλαδή το πώς πλέον μπορούμε να έχουμε στο κινητό το δίπλωμα, την άδεια και την ασφάλεια ΚΤΕΟ αλλά και το πώς θα μπορέσουμε σε συνεργασία με το Yποδομών και Μεταφορών  να κάνουμε και διασταυρώσεις σε σχέση με τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα ή χωρίς ΚΤΕΟ. Αυτό θα βοηθήσει πλέον στο να θυμηθούν οι πολίτες τις υποχρεώσεις που έχουν. Ήδη σε επαφή και επικοινωνία με το  υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκινάμε πλέον διαδικασίες ελέγχων, να εκκαθαρίσουμε το μητρώο των οχημάτων που είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει. Και από εκεί και πέρα να ειδοποιούμε τους πολίτες π.χ. το ΚΤΕΟ σας είναι να λήξει ή έχει λήξει ή ασφάλειά σας κλπ». Αυτό είναι το Ελληνικό Δημόσιο που θέλουμε, συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σχετικά με την εφαρμογή MyCar και το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί με τα ανασφάλιστα οχήματα ο κ. Παπαστεργίου ξεκαθάρισε ότι: «Υπάρχει θέμα με τα μητρώα. Όπου υπάρχουν πολλά μητρώα  δημιουργούνται προβλήματα. Υπάρχει ένα μητρώο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ένα στην ΑΑΔΕ κλπ. Αυτά τα μητρώα πάμε να τα ενοποιήσουμε και το ίδιο σε μεγαλύτερο βαθμό κάνουμε πλέον με τον προσωπικό αριθμό. Κατά την άποψη μου είναι μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση σε επίπεδο πληροφορικής για την ελληνική διοίκηση. Σήμερα έχουμε 4 μητρώα για τους πολίτες με ότι αυτό συνεπάγεται… σε σχέση με την ταυτοποίηση του πολίτη και την εκκαθάριση διαφόρων μητρώων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρόστιμα

Το ανασφάλιστο όχημα συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και αυστηρά πρόστιμα από την πολιτεία σε περίπτωση ελέγχου. Σε περίπτωση διασταύρωσης από την ΑΑΔΕ βεβαιώνεται το πρόστιμο και αποστέλλεται ειδοποιητήριο στον κάτοχο του οχήματος.

Όποιος οδηγός ΙΧ διαπιστωθεί ότι κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα μέσω του συστήματος ελέγχου, παραλαμβάνει ειδοποιητήριο και καλείται εντός 8 ημερών είτε να αποδείξει πως το όχημά του είναι ασφαλισμένο, είτε να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ.

Εάν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με πρόσθετες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ανασφάλιστου οχήματος δεν προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματος του, τότε δρομολογούνται πρόσθετες κυρώσεις όπως:

Αφαίρεση της άδειας ικανότητας του οδηγού για 6 μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Επίσης προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σε περίπτωση που κάποιο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα τότε η νομοθεσία προβλέπει αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για δύο χρόνια (ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής) και ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο, αν το όχημά σου είναι καινούργιο, θα πρέπει να το περάσεις ΚΤΕΟ στα 4 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία και κατόπιν θα ελέγχεται κάθε 2 χρόνια. Αν αργήσεις και χάσεις την προθεσμία σου, πληρώνεις πρόστιμο στο ταμείο του ΚΤΕΟ, ώστε να γίνει τελικά ο έλεγχος. Το ποσό που θα πληρώσεις εξαρτάται από την καθυστέρηση και υπολογίζεται σε 16 ευρώ έως 30 ημέρες, σε 33 ευρώ από 30 ημέρες-65 ευρώ για καθυστέρηση πάνω από 6 μήνες. Σε περίπτωση ηλεκτρονικού ελέγχου το πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ ενώ αν διαπιστωθεί η παράβαση σε έλεγχο της Τροχαίας τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/8 (50 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών. Το πρόστιμο της Τροχαίας σε περίπτωση ανέλεγκτων Φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, Ταξί, Ασθενοφόρων, Λεωφορείων από ΚΤΕΟ έχει οριστεί στα 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/2 (200 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ