Γυρισμένα χιλιόμετρα: Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει τέλος στη μεγαλύτερη απάτη των μεταχειρισμένων

girismena-xiliometra

Μια αδιάτρηση ασπίδα προστασίας προσφέρει η Alfa Romeo σε όσους αποκτήσουν το νέο της μοντέλο, αποτρέποντας κάθε προσπάθεια επέμβασης στον ολικό χιλιομετρητή.

«Αγιάτρευτη πληγή» αποτελεί για τον κλάδο των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το φαινόμενο των γυρισμένων χιλιομέτρων που αποφέρει τεράστια κέρδη στους απατεώνες, μέσω της εξαπάτησης ανυποψίαστων καταναλατών.

Ως «όπλο» στα χέρια των επιτήδειων έχει εξελιχθεί και η τεχνολογία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα μία συσκευή που – όπως έχει αναδείξει το carandmotor.gr – παγώνει τον ψηφιακό ολικό χιλιομετρητή των σύγχρονων αυτοκινήτων.

Η τεχνολογία, ωστόσο, πέρα από μέσο εξαπάτησης, μπορεί να λειτουργήσει και ως «ασπίδα προστασίας» για τους καταναλωτές, κάτι οποίο γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηνίες που ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούν δικλείδες ασφαλείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία από τις εταιρείες που έχουν σημειώσει τη σημαντικότερη πρόοδο είναι η Alfa Romeo, η οποία πρόσφατα στράφηκε στα NFTs, τα οποία σήμερα έχουν «περάσει» σε κάθε έκφανση της ζωής μας.

Πρώτο μοντέλο που θωρακίζεται πλήρως από κάθε προσπάθεια παραποίησης των διανυθέντων χιλιομέτρων του είναι η Tonale, το καινούργιο SUV της εταιρείας από το Μιλάνο που ήδη διατίθεται στην ελληνική αγορά.

Όπως ανακοινώνει η ελληνική αντιπροσωπεία της Alfa Romeo, ο αγοραστής μπορεί να ενεργοποιήσει το ψηφιακό πιστοποιητικό NFT, το οποίο μέσω μίας αδιάβλητης διαδικασίας πιστοποιεί τα διανυθέντα χιλιόμετρα του οχήματος. 

Alfa Romeo Tonale

Τι είναι, όμως, το NFT;

Με απλά λόγια, το NFT (Μη ανταλλάξιμο token) αποτελεί ένα ψηφιακό περουσιακό στοιχείο, το οποίo είναι αποθηκευμένο σε ένα ασφαλές κατανεμημένο καθολικό blockchain. Κάθε NFT είναι μοναδικό στο είδος του και αμετάβλητο, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι ανταλλάξιμo, δεν μπορεί να αντιγραφεί και είναι αδύνατον να τροποποιηθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε NFT αποθηκεύεται σε μία βάση δεδομένων και αποδεικνύει την κυριότητά μας, πιστοποιεί ότι είμαστε ο μοναδικός κάτοχος μιας εικόνας, ενός βίντεο ή ενός αυτοκινήτου.

Πώς προστατεύει το NFT την Alfa Romeo Tonale

Κάθε Tonale, λοιπόν, εφοδιάζεται με ένα NFT, δηλαδή μια ψηφιακή πιστοποίηση όπου αναγράφονται – μεταξύ άλλων - ο αριθμός πλαισίού (VIN), η έκδοση του οχήματος, η κατάσταση της μπαταρίας στις υβριδικές εκδόσεις, και φυσικά τα διανυθέντα χιλιόμετρα (δείτε την παρακάτω φωτογραφία).

Alfa Romeo Tonale NFT γυρισμένα χιλιόμετρα

Για κάθε, λοιπόν, αλλαγή που συντελείται στο όχημα, ενημερώνεται αναλόγως και το NFT, δηλαδή, αυτή η ψηφιακή πιστοποίηση.

Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι αγοράστες μιας μεταχειρισμένης Alfa Romeo Tonale είναι αδύνατον να εξαπατηθούν. Διότι ακόμα και αν «πειράξει» κανείς τον ολικό χιλιομετρητή του αυτοκινήτου, το NFT θα συνεχίζει να επεικονίζει τα πραγματικά διανυθέντα χιλιόμετρα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε αυτό το αδιάβλητο «ψηφιακό ημερολόγιο», αναγράφεται και η συντήρηση που έχει γίνει στο αυτοκίνητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε φορά που γίνεται μεταβίβαση ενός αυτοκινήτου, τότε μεταβιβάζεται και το εν λόγω ψηφιακό πιστοποιητικό γνησιότητας, με τον νέο κάτοχο του αυτοκινήτου να έχει μια πλήρη και αδιάβλητη εικόνα για το αυτοκίνητο που απέκτησε.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ