Φως στο τούνελ για τους κατασκευαστές: Τελειώνει η κρίση των microchips

Chips

Φως στο τούνελ φαίνεται να βλέπουν οι κατασκευαστές αναφορικά με την έλλειψη microchips, η οποία προκαλεί καθυστερήσεις στην παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων.

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε lockdowns σε όλο τον κόσμο από τα οποία δεν κατάφεραν να «ξεφύγουν» ούτε τα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων αλλά και εκείνα που φτιάχνουν μηχανικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τους.

Με την άρση των lockdowns και την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης που ακολούθησε από την πλευρά του αγοραστικού κοινού, για κάθε σχεδόν αγαθό, μεταξύ των οποίων και τα αυτοκίνητα, ο αντίκτυπος των μειωμένων παραγωγών εξαρτημάτων έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην αυτοκινητοβιομηχανία, με αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων μοντέλων σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα microchips που είναι τόσο απαραίτητα σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, είναι από τους μεγάλους αρνητικούς πρωταγωνιστές των καθυστερήσεων, ωστόσο τα πράγματα φαίνεται πλέον να μπαίνουν σε μια τάξη με τους κατασκευαστές τους να φουλάρουν τις «μηχανές» στοχεύοντας στην ικανοποίηση της ζήτησης.

Το δεύτερο μισό του 2022 αναμένεται να αποτελέσει το χρονικό σημείο κλειδί για τη εξομάλυνση αυτής της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας με μεγάλους κατασκευαστές microchips να δίνουν ευοίωνες αναφορές που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Για παράδειγμα η αμερικάνικη Qualcomm βλέπει τα πράγματα με αισιοδοξία και αναφέρει ότι η εξομάλυνση στην εφοδιαστική αλυσίδα θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από το δεύτερο μισό της χρονιάς που διανύουμε, με το 2023 να αποτελεί και το έτος «εξόδου» από την κρίση. Την ίδια άποψη συμμερίζονται πλέον και οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτου, με παράδειγμα τη Ford, τα στοιχεία της οποίας δείχνουν ότι τα αποθέματά της σε microchips μεγαλώνουν και αρχίζουν να έρχονται πιο κοντά στα επίπεδα προ της πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παραπάνω ωστόσο δεν σημαίνουν ότι η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα θα εξομαλυνθεί το ίδιο γρήγορα σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, Σύμφωνα και με κάποιος αναλυτές της αγοράς, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2024 θα αποτελέσει και το έτος όπου θα επέλθει η πολυπόθητη κανονικότητα στην παγκόσμια βιομηχανία.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ