Οι αστικές σήραγγες αποτελούν ένα από τα έργα που μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη μορφή μιας πόλης και αυτή τη στιγμή η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο τέτοιων παρεμβάσεων.
Όπως έχουμε διαπιστώσει από τις κινήσεις των αρμόδιων αρχών τον τελευταίο καιρό, τα οδικά έργα αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτείας, έχοντας ως βασικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας χιλιάδων οδηγών, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου ο κυκλοφοριακός κορεσμός έχει φτάσει σε οριακό σημείο και οι οδηγοί συναντούν σοβαρές καθυστερήσεις σε μόνιμη βάση.
Η πιο έντονη εικόνα αυτής της κατάστασης εντοπίζεται στην Αθήνα, όπου τόσο οι βασικοί οδικοί άξονες όσο και μικρότεροι αλλά κρίσιμοι δρόμοι μέσα στον αστικό ιστό βρίσκονται καθημερινά υπό πίεση, με την κυκλοφορία να δοκιμάζει σε καθημερινό επίπεδο τα όρια των υποδομών.
BUY NOW
Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτεία έχει στρέψει εδώ και καιρό το βλέμμα της σε μεγάλα έργα υποδομής που μπορούν να «ξεκλειδώσουν» περιοχές και να αποσυμφορήσουν κομβικά σημεία όπου χαρακτηρίζονται ως άκρως επιβαρυμένα, οδηγώντας σταδιακά σε μια συνολική εξομάλυνση της κυκλοφορίας.
Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που βρίσκονται στον σχεδιασμό είναι η ανάπτυξη αστικών σηράγγων σε περιοχές με έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, χτυπώντας παράλληλα πολλαπλά μέτωπα της πόλης, ώστε οι οδηγοί να έχουν πιο άμεσες διόδους, με μικρότερη φόρτιση και λιγότερα φανάρια.
Τα τούνελ της Αθήνας βρίσκονται εδώ και καιρό στο βασικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και σε αυτά τα έργα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε και στην οποία μίλησε εκτενώς για την πορεία μεγάλων έργων στην χώρα μας.
Στο επίκεντρο της τοποθέτησης του βρέθηκε η σήραγγα Ηλιουπόλεως, ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα που σχεδιάζονται στο νότιο μέτωπο της πόλης, το οποίο θα εξασφαλίσει τη σύνδεση της Λεωφόρου Κατεχάκη με το Ελληνικό.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστική σήραγγα που έχει σχεδιαστεί για την ελληνική πρωτεύουσα (άλλα και σε όλη την Ελλάδα, διαβάστε περισσότερα εδώ), έναν υπόγειο άξονα μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και τη Λεωφόρο Κατεχάκη, παρακάμπτοντας πλήρως τη συμφόρηση της Ηλιούπολη.
Στόχος είναι ουσιαστικά η δημιουργία ενός ταχείας κυκλοφορίας διαδρόμου που θα αλλάξει τα δεδομένα στις μετακινήσεις προς τα νότια προάστια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο χρόνος διαδρομής από τη Λεωφόρο Κατεχάκη έως τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης θα μειωθεί σε περίπου 10 λεπτά, έναντι των 30 έως 40 λεπτών που απαιτούνται σήμερα σε ώρες αιχμής.
Το έργο αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο κρίκο στη συνολική κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης, ενώ εξετάζεται η ένταξή του στο πλαίσιο επέκτασης της Αττικής Οδού, ενισχύοντας τον ρόλο της ως βασικού οδικού κορμού της πρωτεύουσας.
Ο υφυπουργός χαρακτήρισε το ο έργο ως κρίσιμο κρίκο στη συνολική κυκλοφοριακή οργάνωση της πρωτεύουσας, ενώ ενημέρωσε πως το συγκεκριμένο έργο μοιάζει να προωθείται στο πλαίσιο των Πρότυπων Προτάσεων.
Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία έχει και η επέκταση της Λεωφόρος Κύμης, η οποία συνοδεύεται από την κατασκευή αστικής σήραγγας μήκους περίπου 2,4 χιλιομέτρων, στοχεύοντας στην αποσυμφόρηση του βόρειου τομέα της Αττικής.
Ο Ταχιάος ανέφερε πως πρόκειται για έργο που έχει μελετηθεί να έχει αξία για την αποσυμφόρηση της Αττικής, αυτή τη φορά του βόρειου τομέα, καθώς μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές κινήσεις προς και από το εθνικό δίκτυο, αλλά και να μειώσει πιέσεις σε κομβικά σημεία, όπως ο Κηφισός και η Μεταμόρφωση.
Σε τεχνικό επίπεδο, το έργο περιλαμβάνει υπόγεια διάνοιξη σε μεγάλο τμήμα, αλλά και κατασκευή με τη μέθοδο cut & cover, δημιουργώντας έναν σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο.
Τα οφέλη για τους οδηγούς αναμένεται να είναι άμεσα, καθώς θα αποφεύγονται οι ουρές που σήμερα σχηματίζονται στον κόμβο της Μεταμόρφωσης, ένα από τα πιο επιβαρυμένα σημεία της Αττικής.
Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε βέβαια πως τέτοιου μεγέθους έργα απαιτούν σημαντική προετοιμασία, σωστή ιεράρχηση και επαρκή χρηματοδότηση, με τον αρμόδιο υφυπουργό να τονίζει μέσω των συφραζόμενων την ανάγκη υπομονής μέχρι την πλήρη ωρίμανση και υλοποίησή τους.
Σε κάθε περίπτωση κοντά χρονικά, και συγκεκριμένα έως το 2028, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος ένα ακόμη εμβληματικό έργο που θα αναβαθμίσει το παραλιακό μέτωπο και θα βελτιώσει σημαντικά την κυκλοφορία σε μία από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της πρωτεύουσας (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Διαβάστε επίσης: