Τα άγνωστα σήματα του ΚΟΚ -Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των πινακίδων;

πινακίδες για ποδήλατα

Δύσκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει στις διαφορές στις δύο εικονιζόμενες πινακίδες που επιτάσσουν από τους οδηγούς να μειώνουν ταχύτητα και να δείχνουν την προσήκουσα προσοχή στον δρόμο.

Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη δημόσια υγεία και στη βιωσιμότητα των πόλεων μπορεί να συνδράμει σε καθοριστικό βαθμό το ποδήλατο, το οποίο δείχνει να αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους στη χώρα μας.

Η δημοτικότητά, μάλιστα, αναμένεται να αυξηθεί μετά τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προώθησή του και την αύξηση μεριδίου χρήσης του έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων των νέων ποδηλατοδρόμων που -μεταξύ άλλων- θα δούμε στην πρωτεύουσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ποδήλατα στην Αθήνα

Κατά τις τελευταίες, μάλιστα, αναθεωρήσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, έχουν εισαχθεί και κάποιες νέες πινακίδες που ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις των φίλων του ποδηλάτου και ταυτόχρονα τα «πρέπει» των οδηγών.

Τα περισσότερα από αυτά τα σήματα είναι ιδιαίτερα κατανοητά, και δεν αφήνουν περιθώριο σύγχυσης στους οδηγούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η πινακίδα P-11 που υπαγορεύει απαγόρευση εισόδου σε ποδήλατα σε έναν δρόμο.

πινακίδα για ποδήλατα
πινακίδα P-11
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν δε και κάποιες που είναι σχεδόν ολόιδιες με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη στους οδηγούς η σωστή ερμήνευση των μηνυμάτων τους.

Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται οι Κ-43 και K-44 που ανήκουν στην ευρύτερη «οικογένεια» των πινακίδων αναγγελίας κινδύνου. Αμφότερες απεικονίζουν ένα ποδηλάτη και έναν πεζό με τη μόνη διαφορά τους να εντοπίζεται ότι ανάμεσα στα σύμβολα της Κ-43 υπάρχει μία δυσδιάκριτη διακεκομμένη γραμμή, η οποία είναι και όλη η… ουσία.

πινακίδα για ποδήλατα και πεζούς
Κ-44

Ειδικότερα, η Κ-44 ειδοποιεί τους οδηγούς ότι ακολουθεί κοινή διάβαση για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, ενώ η K-43 ότι υπάρχουν δύο παράλληλες, διακριτές διαβάσεις, μία για τους πεζούς και μία για τους ποδηλάτες.

πινακίδα για ποδήλατα και πεζούς
Κ-43
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τα ελαφρώς διαφορετικά μηνύματα που επικοινωνούν οι πινακίδες, αμφότερες επιτάσσουν από τους οδηγούς να μειώσουν ταχύτητα και να δείχνουν την προσήκουσα προσοχή στον δρόμο, ώστε να μη διαταραχθεί η ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ