Στο ελληνικό νησί πρότυπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Όλη η ατζέντα της εκδήλωσης που θα προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον

mitsotakis astypalaia

Το ελληνικό νησί που πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λειτουργώντας ως πυξίδα για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, θα επισκεπτούν αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ισχυρός άνδρας της Volkswagen, ένα χρόνο μετά την θεμελίωση του πρότζεκτ «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Αειφόρο Νησί».

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο, Πέμπτη 2 Ιουνίου, από την πρώτη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen, Herbert Diess, στην Αστυπάλαια στο πλαίσιο εκδήλωσης όπου τέθηκαν τα θεμέλια για την μετατροπή του νησιού στο πρώτο «πράσινο» και λειτουργικά «έξυπνο» νησί της Μεσογείου.

Ένα χρόνο μετά λοιπόν, και ορμώμενοι από την εντυπωσιακή πρόοδο του πρότζεκτ που αναδείξει την Αστυπάλαια σε νησί-πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο αγκαλιάζοντας την ηλεκτροκίνηση, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί ξανά με τον ισχυρό άνδρα της Volkswagen στην «Πεταλούδα του Αιγαίου», ώστε να δουν δια ζώσης την πορεία του νησιού προς την «πράσινη» μετάβαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Πέμπτη 2 Ιουνίου, παρουσία του κυβερνητικού επιτελείου που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην υλοποίηση ενός εγχειρήματος το οποίο λειτουργεί ως μία πύλη προς ένα πιο καθαρό, «πράσινο» και αειφόρο κόσμο.

Ειδικότερα, το «παρών» θα δώσουν – μεταξύ άλλων - ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιες για τις μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος και η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή.

Παράλληλα, πέρα από τον επικεφαλής της VW, Herbert Diess, η «αποστολή» της γερμανικής εταιρείας θα στελεχώνεται και από άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου για τα επαγγελματικά οχήματα, Carsten Intra, και του επικεφαλής της Στρατηγικής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της VW, Maik Stephan.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Στην αυριανή εκδήλωση στην Αστυπάλαια, στην οποία θα παρευρεθούν το iefimerida και το carandmotor, θα πραγματοποιηθεί η αποκάλυψη ενός ηλεκτρικού ασθενοφόρου, θα διεξαχθούν συζητήσεις με τους πρώτους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων στο νησί, ενώ θα γίνει και η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του αμιγώς ηλεκτρικού minibus, VW ID.Buzz.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εκπρόσωποι των υπουργείων, ο Herbert Diess, ενώ θα πραγματοποιηθούν και συζητήσεις σχετικά με την πρόοδο του καινοτόμου πρότζεκτ, και πώς αυτό έχει αλλάξει τις ζωές των κατοίκων της Αστυπάλαιας. Αναλυτικότερα:

16: 45 – 17:15: Χώρα Αστυπάλαιας (Ανεμόμυλοι)

1) Παρουσίαση ηλεκτρικού ασθενοφόρου
2) συζητήσεις με τους πρώτους κατόχους ηλεκτρικών, με εκθέματα ένα ηλεκτρικό ταξί ID.4, ID.3 και δίκυκλα SEAT MO 125
3) Παγκόσμια παρουσίαση ID.Buzz

18:00-19:00: Παλιό λιμάνι Αστυπάλαιας – Συνέντευξη Τύπου

- Ομιλία Δημάρχου
- Ομιλία Περιφειάρχη
- Παρουσίαση προόδου του πρότζεκτ – ομιλία εκπροσώπων υπουργείων
- Παρουσίαση της εφαρμογής astyMOVE
- Περιγραφή υπηρεσιών διαμοιρασμού οχημάτων
- Περιγραφή υπηρεσιών επιβατικής μεταφοράς κατά παραγγελία (On-demand)
- Συζητήσεις με τον Herbert Diess σχετικά με:
1) ο αντίκτυπος του πρότζεκτ σε κοινωνικό επίπεδο
2) πώς έχουν αλλάξει οι ζωές των κατοίκων
3) γνώμες των κατοίκων σχετικά με το πρότζεκτ
4) αξιοποίηση της συλλεχθείσας εμπειρίας και τεχνογνωσίας και στον υπόλοιπο κόσμο
- Ομιλία Πρωθυπουργού (10 λεπτά), Herbert Diess και Δημάρχου
- Δηλώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια

Υπενθυμίζεται ότι στην Αστυπάλαια υλοποιείται το ολοκληρωμένο σχέδιο «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Αειφόρο Νησί» που περιλαμβάνει μετακινήσεις με ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές δικτύου φόρτισης, εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών διαμοιρασμού οχημάτων και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για την φόρτιση όλων των ηλεκτρικών οχημάτων του νησιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βασικοί άξονες του «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Αειφόρο Νήσι»

- Τη δωρεά ηλεκτρικών οχημάτων στον δήμο και στις δημόσιες υπηρεσίες σε αντικατάσταση των συμβατικών που σήμερα διαθέτουν.

- Τη θέσπιση ειδικών επιδοτήσεων για την αντικατάσταση με ηλεκτρικά, όλων των οχημάτων κάθε μορφής (ποδήλατα, scoοters, αυτοκίνητα, βαν, ταξί ) και την εγκατάσταση φορτιστών ιδιωτικής χρήσης.

- Τη δημιουργία αστικού τύπου μετακίνησης «on demand» με στόλο από βανάκια, χρησιμοποιώντας εφαρμογή μέσω κινητού ή σταθερού τηλεφώνου.

- Την δημιουργία υπηρεσίας «διαμοιρασμού οχημάτων» αποκλειστικά με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία μπορεί να παραλάβει και να χρησιμοποιήσει κάθε κάτοικος και επισκέπτης, για όσο χρόνο θέλει (με εναλλαγή των χρηστών), πληρώνοντας μόνο για την ώρα χρήσης του οχήματος.

- Την εγκατάσταση και λειτουργία Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία συμβάλει δραστικότατα στη μείωση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον υπάρχοντα θερμικό σταθμό, τροφοδοτώντας παράλληλα όλα τα ηλεκτρικά οχήματα που θα κυκλοφορούν στο νησί, με πράσινη ενέργεια.

- Έργα αναβάθμισης και ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου του νησιού, καθώς και εγκατάσταση δικτύου δημόσια προσβάσιμων φορτιστών.

Παράλληλα, τον περασμένο Απρίλιο εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα μεταφοράς και ανακύκλωσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων στο νησί-πρότυπο και τον Μάιο ακολούθησε η περαίωση της  κατασκευής του «Κέντρου Ελέγχου» για τη νέα υπηρεσία συγκοινωνίας κατά παραγγελία.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ