Η Αστυπάλαια αλλάζει - Στην ανακύκλωση τα εγκαταλελειμμένα οχήματα του νησιού (+video)

astipalaia vw

Η δράση ανακύκλωσης γίνεται με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή, με εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων και την αρωγή της Kosmocar-Volkswagen.

Ο μετασχηματισμός της Αστυπάλαιας σε νησί-πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας μέσω του προγράμματος «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», δεν εστιάζει μόνο στη σε βάθος χρόνου αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά, όσον αφορά στις μετακινήσεις των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Υπάρχει πρόβλεψη και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εγκαταλελειμμένων οχημάτων σε διάφορα σημεία του νησιού. Ένα αποτύπωμα που είναι ρυπογόνο όχι μόνο με την αυστηρή έννοια του όρου αλλά και ως «εικόνα», δεν συνάδει με τη νέα, πιο «πράσινη» και φιλική προς το περιβάλλον καθημερινότητα που διαμορφώνεται για κατοίκους και επισκέπτες της Αστυπάλαιας, μέσα από το πρόγραμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινάει άμεσα μία δράση ανακύκλωσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων του νησιού. Με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή, εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων και την αρωγή της Kosmocar-Volkswagen, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, διάσπαρτα σε όλο νησί, θα καταγραφούν, θα μεταφερθούν και θα συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένο χώρο.

astipalaia vw

Στη συνέχεια, θα προωθηθούν δια θαλάσσης σε ειδική μονάδα διαχείρισης ανακύκλωσης στην Αττική. Έχουν προγραμματιστεί τρεις τέτοιες μεταφορές, που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Αστυπάλαια υπάρχουν σε αχρηστία, εγκαταλελειμμένα σε διάφορα σημεία του νησιού, περισσότερα από 50 οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η συγκεκριμένη δράση θα έχει και κάποιο σημαντικό έσοδο, από την ανακύκλωση των υλικών, το οποίο θα «επιστραφεί» στους κατοίκους. Συγκεκριμένα, με το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα γίνει η προμήθεια μίας πρέσας συμπίεσης ανακυκλώσιμων υλικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μέθοδος αυτή θα συμβάλει άμεσα στη δραστική μείωση του κόστους μεταφοράς πλαστικών απορριμμάτων και στο μέλλον τη μείωση του όγκου – άρα και το κόστος μεταφοράς – όλων των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνονται στο νησί.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ