Το σήμα που θα γεμίσει τους δρόμους της Ευρώπης -Τι σημαίνει το πράσινο βέλος

Πράσινο βέλος

Με το ποδήλατο να αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα μετακίνησεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλές χώρες έχουν γεμίσει τους δρόμους τους με πινακίδες που διασφαλίζουν την ομαλή συμβίωση ποδηλατών και οχημάτων.

Στροφή στη βιώσιμη μικροκινητικότητα έχουν κάνει πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Ένα μέσο μικροκινητικότητας που γνωρίζει μεγάλη δημοφιλία στα κέντρα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων είναι και το ποδήλατο, που επιλέγεται από όλο και περισσότερους πολίτες για τις μετακινήσεις τους.

Με δεδομένη, λοιπόν, την «έκρηξη» της δημοφιλίας του συγκεκριμένου δίκυκλου, οι πόλεις προσπαθούν να διασφαλίσουν την ομαλή συνύπαρξη των ποδηλατών με τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθοριστική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια έχουν κάποιες πινακίδες οδικής σήμανσης που -μεταξύ άλλων- διευκολύνουν τους ποδηλάτες.

ποδήλατο πινακίδα Γερμανία

Τέτοιου τύπου πινακίδες απαντώνται και στους δρόμους της Γερμανίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα το εικονιζόμενο σήμα με μαύρο πλαίσιο, άσπρο υπόβαθρο. Στην πινακίδα υπάρχει ένα ποδήλατο, ένα δεξί βέλος και η λέξη “Nur” (σ.σ. στα ελληνικά σημαίνει μόνο).

Η συγκεκριμένη πινακίδα τοποθετείται δεξιά σε κάποια φανάρια και δείχνει ότι οι ποδηλάτες είναι οι μοναδικοί χρήστες του οδικού δικτύου οι οποίοι μπορούν να στρίψουν δεξία στη διασταύρωση, αγνοώντας την κόκκινη ένδειξη του φωτεινού σηματοδότη.

Προτού, ωστόσο, το πράξουν πρέπει να διακόψουν την πορεία τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν υφίσταται κάποιος κίνδυνος. Διαφορετικά, υποπίπτει σε παράβαση που επισύρει πρόστιμο ύψους 70 ευρώ.

ποδήλατο πινακίδα Γερμανία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη υπόδειξη δεν υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι ο ποδηλάτος, προτού στρίψει, μπορεί να περιμένει να ανάψει το πράσινο φανάρι.

Πινακίδες οδικής σήμανσης που απευθύνονται σε ποδηλάτες υπάρχουν και στην Ελλάδα, αλλά δεν καλύπτουν το ίδιο εύρος οδικών σεναρίων όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπου το ποδήλατο αποτελεί ένα από τα κύρια μέσα μετακίνησης των πολιτών.

Με δεδομένο, όμως, ότι η βιώσιμη αστική κινητικότητα αποτελεί προτεραιότητα για τις ελληνικές πόλεις, θεωρείται βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον η λίστα των σχετικών πινακίδων θα διευρυνθεί.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ