Η Εύβοια αλλάζει: Σε τροχιά υλοποίησης η παράκαμψη Χαλκίδας - Ψαχνών

χαλκίδα

Τα νέα οδικά έργα που δρομολογούνται αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της πληγωμένης Εύβοια και να αναβαθμίσουν την οικονομία και τον τουρισμό.

Με την 379419/30-12-2021 απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, εγκρίθηκε η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού και έτσι το ΥΠΟΜΕΔΙ άναψε το πράσινο φως για την δημοπράτηση του έργου «Παράκαμψης Χαλκίδας – Παράκαμψης Ψαχνών».

Η εγκριθείσα διαδικασία της δημόσιας σύμβασης έγινε βάσει του συστήματος μελέτης - κατασκευής, με προϋπολογισμό 210.000.000 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) και χρόνο παράδοσης τα 5 έτη. Ο προϋπολογισμός των εργασιών του κυρίως έργου ανέρχεται σε 125.000.000 ευρω (με ΦΠΑ 24%) και σε 85.000.000 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) τα δικαιώματα προαίρεσης για τα τρία δευτερεύοντα τμήματα: 1) «Υψηλή Γέφυρα - Νέα Λάμψακος» μήκους 4,0 χλμ. 2) Σύνδεση Βόρειας- Νότιας Εύβοιας ( μήκους 2,4 χλμ.) 3) Τμήμα παράκαμψης Ψαχνών ( μήκος 4,6 χλμ.).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αντικείμενο του κυρίως έργου «Παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών», ύψους 125.000.000 ευρώ (με ΦΠΑ 24%), αφορά στην πλήρη μελέτη και κατασκευή:

Α) Του τμήματος αυτοκινητόδρομου: Ν. Λάμψακος – Σήραγγα Βαθροβουνίου (Χ.Θ. 4+080-6+000). Σημειώνεται ότι από τη Χ.Θ. 4+960 έως τη Χ.Θ. 5+400 γίνεται προσαρμογή της παραπάνω τυπικής διατομής αυτοκινητόδρομου σε τυπική διατομή δύο λωρίδων κυκλοφορίας, η οποία και εφαρμόζεται για το σύνολο του υπολειπόμενου οδικού άξονα.

Β) Του τμήματος αρτηρίας κλειστού τύπου: Σήραγγα Βαθροβουνίου – Ψαχνά (Χ.Θ. 6+000-20+760). 

Σύμφωνα με την Απόφαση, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕ 071). Πρόκειται, ωστόσο, για προσωρινή ένταξη στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου, καθώς η Παράκαμψη «Χαλκίδας – Ψαχνών» θα ενταχθεί ακολούθως, ως έργο-γέφυρα, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Προσπελασιμότητας» του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε 60 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

οδικά έργα εύβοια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βόρεια και Νότια Εύβοια ενώνονται με έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο

Παράλληλα με τις παραπάνω παρακάμψεις προχωρά και ο νέος σύγχρονος οδικός άξονας που θα ενώνει τη Χαλκίδα και τη Στροφιλία. Όπως είχε τονίσει και πρόσφατα σε ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για έναν δρόμο 56 χιλιομέτρων, για μία νέα χάραξη η οποία θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από τη βόρεια Εύβοια προς τη Χαλκίδα και, σε συνδυασμό με την παράκαμψη της Χαλκίδας, την παράκαμψη των Ψαχνών, θα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα των οδικών υποδομών στην βόρεια Εύβοια.

Ο νέος άξονας θα έχει ως αφετηρία το τέλος της Παράκαμψης Ψαχνών και θα είναι συνολικού μήκους 56 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το νέο τμήμα είναι 47 χλμ., ενώ τα υπόλοιπα 9 χλμ. θα αντιστοιχούν σε αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Στη βάση της πρότασης αυτής, προβλέπεται μείωση του χρόνου που απαιτεί η διαδρομή κατά 40 λεπτά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ